Les runes de la memòria

Avni Doshi relata la reconstrucció de la memòria compartida entre una mare i una filla a 'Sucre cremat' (Edicions de 1984), la seva primera novel·la, un èxit internacional

Poc es devia imaginar l’escriptora Avni Doshi (Nova Jersey, 1982) quan el 2012 va presentar un primer esborrany de la seva història que la novel·la definitiva, publicada el 2019, seria finalista als premis Booker 2020 o que es traduiria a més de 25 llengües. La primera edició es va publicar a l’Índia amb el nom de Girl in White Cotton, i no va ser fins a la seva publicació a la Gran Bretanya que va prendre el nom de Burnt Sugar. Edicions 1984 publica en català Sucre cremat, la primera novel·la d’aquesta escriptora de pares indis, nascuda a Nova Jersey, llicenciada en Història de l’Art entre Nova York i Londres i que va instal·lar-se durant uns anys a l’Índia per treballar com a conservadora en diverses galeries d’art. Sense experiència prèvia en el món literari, Doshi va necessitar 7 anys i 8 esborranys per perfeccionar una història que, segons ella mateixa, parla de “l’obsessió, la memòria i els límits del jo”.

Avni Doshi

L’Antara va tenir una infantesa marcada per la inestabilitat, fruit de les decisions de la seva mare, la Tara, que va abandonar les comoditats d’una vida familiar per viure una vida inestable. En l’actualitat és una dona casada que es guanya la vida al món de l’art contemporani. Quan la mare comença a perdre el cap, la seva filla es veu obligada a fer-se’n càrrec i afloren tots els records d’una relació deteriorada pel desengany, la decepció i la traïció. A través dels records de la infantesa i les contínues desavinences del present, Doshi explora la relació ambivalent de les dues dones, però també penetra en els vincles del matrimoni i en les reflexions internes de la protagonista. La narrativa combina la visió innocent d’una nena que va perdent la fe en la seva mare amb la d’una dona adulta desbordada per la realitat. La feina introspectiva de la protagonista és d’una sinceritat punyent i les seves contradiccions es mostren descarnadament des de la primera frase de la novel·la: “Mentiria si digués que no he gaudit mai amb les desgràcies de la mare”. Tota una declaració d’intencions.

La reconstrucció contínua de la memòria de la Tara ens recorda que el passat és una cosa que es pot modelar.

L’estil narratiu d’Avni Doshi permet construir els escenaris quotidians sense fer ús de grans descripcions. La narrativa flueix a mesura que les converses i les reflexions de la protagonista construeixen amb naturalitat complexes relacions personals i escenaris que per la majoria de lectors són desconeguts. La ciutat de Pune esdevé així una protagonista més de la història a través del seus embussos de trànsit, els clubs socials i les espècies que condimenten els menjars dels seus habitants. La diversitat religiosa és un altre tret que s’incorpora a la narrativa amb una gran naturalitat, especialment a través de les experiències infantils de l’Antara a les diferents comunitats religioses que comparteixen espai a la ciutat.

Avni Doshi va confessar que la novel·la va néixer veient el seu reflex en un mirall a casa de la seva àvia, a Pune. Si bé no és una novel·la autobiogràfica, projecta moltes de les seves inquietuds i pors. Quan va iniciar el projecte encara no havia decidit que volia ser mare, i l’experiència de la maternitat es veu reflectida en la seva perspectiva de les relacions maternofilials. Les escenes quotidianes de la degeneració de la mare a causa de l’Alzheimer, seran familiars per qualsevol qui hagi viscut de prop un procés similar. La reconstrucció contínua de la memòria de la Tara ens recorda que el passat és una cosa que es pot modelar. Les reflexions internes de la protagonista són d’una sinceritat colpidora que qualsevol negaria en veu alta, però que llegides es transformen en una experiència catàrtica. El resultat final és una novel·la que explica una història familiar d’una forma tan inusual i complexa que la converteix en creïble.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació