Stéphane Michonneau obre el cicle de debats ‘L’ús de la guerra’

Enguany fa 80 anys de l’inici de la guerra civil espanyola i El Born CCM presenta el cicle de debats “L’ús de la guerra. 80 anys després: conflicte, representació i llegat”.

Clàudia Rius

Clàudia Rius

Periodisme i cultura. Cap de redacció de Núvol.

Enguany fa 80 anys de l’inici de la guerra civil espanyola i El Born CCM presenta el cicle de debats “L’ús de la guerra. 80 anys després: conflicte, representació i llegat”, per tractar diferents aspectes del conflicte amb l’ajuda d’especialistes. El cicle arrenca avui amb un col·loqui entre Stéphane Michonneau i Marta Marín Dòmine.

Una dona s'exilia durant la Guerra Civil

Del 1936 al 2016 hi van 80 anys. Les fases que ha passat el nostre país des d’aleshores són múltiples, però com veiem la guerra civil avui en dia? Com l’hem entès, quina imatge en tenim? El Born Centre de Cultura i Memòria organitza un cicle de debats al voltant d’aquests interrogants sobre la guerra que va patir Espanya des del 1936 fins al 1939, amb la posterior repressió franquista.

El cicle proposa cinc diàlegs basats en elements que han estat significatius a l’hora de conformar l’imaginari que tenim avui en dia sobre la guerra. Els temes que es tractaran són la insubmissió popular als anys trenta a l’espai urbà de les grans ciutats industrials europees, entre les quals Barcelona; el significat atorgat a les ruïnes de guerra en democràcia; la descomposició del Guernica de Picasso; la tornada al centre de l’actualitat de l’exili i la diàspora; i el llegat de la desaparició forçosa inacabada i la impunitat que expressa.

Aquests actes tindran lloc a partir del 21 d’abril i fins el 19 de maig al Born CC, i comptaran amb especialistes que dialogaran sobre el tema anunciat. Ricard Conesa, historiador i investigador en història contemporània a la UB, serà el presentador i moderador del cicle, i obrirà el debat entre el públic.

Els especialistes que duran a terme el primer debat són Stéphane Michonneau, professor a la Universitat Lille 3 de França, i Marta Marín, professora a la Universitat de Toronto, Canadà. Sota el títol “La ruïna de la guerra”, el Born CC acollirà el dia 21 d’abril a les 19h un debat que divagarà sobre què s’ha de fer amb les ruïnes de la Guerra Civil. “El franquisme va dur a terme una política ambiciosa de conservació d’algunes ruïnes, amb uns criteris de conservació estretament lligats a la promoció de la propaganda de la dictadura, com en el cas de Belchite”, explica el Born CC. Veurem què diuen els dos especialistes sobre el tema.

El següent acte serà el 26 d’abril, també a les 19h, i tractarà sobre el Guernica de Picasso a partir de la pel·lícula Les Variacions Guernica de Guillermo G. Peydró. El mateix cineasta i Doctor en Història de l’Art serà l’encarregat de dur a terme aquest debat junt amb Lidia Matea, professora del Centro de Ciencas Humanas y Sociales. Els ponents reflexionaran sobre l’ús que la UNESCO va fer després de la II Guerra Mundial del cinema sobre art. Segons el Born CC, “avui el Guernica ens parla més del turisme cultural i de la societat de consum que no pas del patiment de civils, i convé extreure’n conclusions”. Una xerrada que es presenta interessant.

El 4 de maig a les 19h es durà a terme el debat “Espai urbà, protesta política i repressió a la Barcelona dels anys trenta”, amb Chris Ealham, professor de la Saint Louis University, i Jordi Font, director del Museu Memorial de l’Exili. Aquests dos especialistes ensenyaran al públic elements que faran recordar els moviments populars dels anys previs a la Guerra Civil espanyola, amb la voluntat de fer memòria sobre la contribució de la classe obrera en la construcció de la imatge de Barcelona.

Però la guerra espanyola també va tenir repercussions a Europa, entre altres coses degut a l’exili. Francesc Vilanova i Cèsar Calmell, professors de la Universitat Autònoma de Barcelona, tindran al Born CC un debat sota el títol “L’exili del 1939 en l’Europa de les diàspores”. El 12 de maig a les 19h, els assistents tornaran enrere en el temps i intentaran comprendre què va comportar al sortida forçada de milers de persones, i per què avui en dia l’Europa democràtica sembla haver-ho oblidat. El malson de les fronteres blindades i dels camps de refugiats està més viu que mai. Vilanova i Calmell reflexionaran sobre com es repeteix la història.

Finalment, el 19 de maig a les 19h tindrà lloc l’últim debat d’aquest cicle: “Fonts d’impunitat del règim: de l’Alemanya nazi a l’Espanya franquista”. Els especialistes convidats seran Rainer Huhle, Vocal del Comitè contra les Desaparicions Forçoses de l’ONU, i Mercedes García Arán, professora a la Universitat Autònoma de Barcelona. Els dos ponents analitzaran com alemanya ha actuat contra els crims nazis i faran un paral·lelisme amb el cas espanyol.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació