Sortegem l’Autobiografia de Catalunya, una edició digna de col·leccionista

Venteo es proposa obrir el ventall d'imatges que representen el país, amb l'ànim d'ampliar i enriquir la iconografia nacional.

Bernat Puigtobella

Bernat Puigtobella

Editor de Núvol.

La Neus Chordà em cita a la Casa Fuster per presentar-me Daniel Venteo, autor d’Autobiografia de Catalunya (Enciclopèdia Catalana). Els desitjos de la Neus són ordres, sobretot quan afavoreixen els lectors de Núvol: sortegem un volum de l’Autobiografia de Catalunya, una edició monumental, valorada en 595€, digna de col·leccionista.

Autobiografia de Catalunya és una obra per a bibliòfils, un volum de grans dimensions que reprodueix de manera llegible els documents que Venteo ha fotografiat en arxius diversos gràcies a les tècniques de reprografia més modernes.

Autobiografia de Catalunya és un llibre de tresors documentals. “Per a mi un tresor documental és qualsevol document, públic o privat, que ens parla de la història de Catalunya”, diu Venteo. “La gent pot pensar que els documents són avorrits, però jo he procurat donar-los el protagonisme que es mereixen”.

Sovint la idiosincràsia catalana s’ha reduït a quatre icones recurrents, que han esdevingut tòpiques. Venteo es proposa obrir el ventall d’imatges que representen el país, amb l’ànim d’ampliar i enriquir la iconografia nacional. “El país s’explica a si mateix a través dels documents”. La tria de Venteo abraça tota la història de Catalunya, des del segle VIII fins al XX. Hi trobareu des del primer document en què s’esmenta la paraula ‘Catalunya’ fins a una foto del primer cotxe matriculat a Barcelona. O la primera foto aèria feta a Catalunya, obra d’Antoni Esplugas durant l’exposició universal de 1888 a la Ciutadella.

L’ordenació dels materials no és cronològica sinó temàtica. Aquí la miniatura medieval es juxtaposa amb una icona moderna. Venteo aborda en diversos apartats allò que ens singularitza com a catalans, com ara el sistema institucional, l’organització col·lectiva i els símbols nacionals, la llengua, etc.

Tenia ben considerat Daniel Venteo per les seves aportacions a la història de Barcelona, però desconeixia la seva vocació de col·leccionista i aquest afany documentalista que l’ha portat a recollir fins a 900 documents de 180 arxius d’arreu del món, tant nacionals com internacionals, des de la Biblioteca Nacional de França, on ha capturat una imatge del document original del Tractat dels Pirineus fins a l’Arxiu Secret del Vaticà, passant per la Biblioteca del Congrés dels Estats Units o els Arxius Federals d’Alemanya. A banda de visitar aquestes institucions de referència mundial, Venteo s’ha passejat pels Encants d’aquí i de fora, ha rosegat arxius particulars, àlbums familiars, ha tret el nas a múltiples subhastes. Autobiografia de Catalunya és també l’autobiografia d’un rastrejador de documents que ara ens presenta la seva visió personal del país.

Un llibre valent

“Aquest llibre és una aposta per la transparència”, em diu Daniel Venteo. En aquest sentit és una obra valenta, que no busca l’autocomplaença fàcil ni amaga els aspectes poc amables de la nostra història, com ara el treball infantil durant la industrialització. El primer sufragi femení, que data dels anys 30, s’il·lustra amb una foto memorable de les cues als col·legis electorals. També se’ns presenta el carnet de Carme Ulldemolins, una monja que va poder votar. Al costat del carnet d’aquesta religiosa, Venteo hi ha posat els carnets de dos capellans que van morir assassinats durant la guerra civil. Venteo ha defugit la temptació de fer un simple catàleg. La juxtaposició de documents és molt intencionada, sempre hi ha un relat obert a la interpretació del lector. Així, el drama dels bombardejos de la guerra civil s’il·lustra amb unes fotos inèdites del fons Brangulí. El fotògraf va captar el moment d’esbarjo tranquil dels nens de l’escola Sant Felip Neri. Al costat Venteo hi ha posat unes imatges demolidores dels mateixos nens a la morgue, després del bombardeig que va assolar la ciutat.

Més enllà de l’enciclopèdia

Ara que l’enciclopèdia s’està reconvertint en un producte de subscripció digital, Enciclopèdia Catalana aposta per l’edició d’obres singulars. La bibliofília del país és reduïda però encara prou irreductible si es demostra capaç per suportar la gestació de grans obres. Autobiografia de Catalunya surt a la venda a 595€, un preu que només es justifica si es té en compte el valor documental i la feinada que hi ha darrere l’edició d’un volum il·lustrat amb materials de tantes procedències. El cost dels drets de reproducció, el disseny i la qualitat del paper amb què es presenta, els anys invertits en recerca per part de l’autor només es poden sufragar amb la combinació infal·lible de bibliofília i patriotisme que una obra com aquesta pot arribar concitar. El món del llibre és viu, espurnejant de joies i gosadies que cal celebrar.

Per saber més coses de l’Autobiografia de Catalunya de Daniel Venteo, descarrega’t de franc la guia #CatDoc al portal d’Enciclopèdia Catalana fent clic aquí. També pots sol·licitar més informació en aquest enllaç.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació