Bernat Puigtobella

Bernat Puigtobella

Editor de Núvol.

Segell Busquets

Res no és explícit ni subratllat, sinó suggerit per al·lusions subtils que et permeten lligar caps al final d'un relat que ens ha anat embolcallant amb un vel inconsútil.

Blanca Busquets publica Paraules a mitges (La Rosa dels vents), una novel·la ambientada entre Barcelona i la Plana de Vic, a principis dels anys vuitanta. Hem convidat un editor, una llibretera i una bibliotecària a llegir el nou llibre de Busquets. Bernat Puigtobella és editor de Núvol. Màrius Serra presenta la novel·la aquest dijous 23 d’octubre, a la Casa del Llibre de Rambla Catalunya, 37, a les 19:00 h.

Paraules a mitges és una novel·la molt ben cosida, d’aquelles que no ensenyen les costures. Crec que aquest és un dels millors elogis que es pot fer a un novel·lista. Certament, la millor manera de seduir un lector o un espectador és meravellar-lo sense que pugui endevinar com t’ho has manegat per obrar el miracle. Paraules a mitges té la virtut que llisca amb una gran facilitat i en cap moment se’ns mostra l’esforç que hi ha al darrere. Blanca Busquets té el do d’arrossegar-te amb una prosa diàfana i dúctil, amb una llengua eficaç i genuïna.

Paraules a mitges ens explica la vida de quatre personatges que estan emparentats però que viuen absolutament desconectats els uns dels altres. La novel·la està dividia en quatre parts, una per a cada un dels protagonistes. Busquets hi dóna veu a l’Annabel, l’Albert, la Nina i el Joanet. Els tres primers són germans i les seves vides conflueixen el dia que el seu pare mor i es retroben tots a casa per enterrar-lo. La mort del pare ens situa en l’eix del present. És a partir de l’exigència del dol que els personatges ‘es despullen’. La seva confessió ens portarà endavant i endarrere, guiats pel fil del pensament. La narradora va afaiçonant la història obrint i tancant cercles, amb la mateixa destresa que el torner donaria forma a un càntir de fang.

És difícil parlar d’aquesta obra sense esguerrar l’enjòlit de la història. Al llarg de la novel·la vivim plenament a l’interior d’aquestes veus que ens expliquen en primera persona experiències fundacionals, sempre lligades a l’amor i a la pèrdua de la virginitat. Res no és explícit ni subratllat, sinó suggerit per al·lusions subtils que et permeten lligar caps al final d’un relat que ens ha anat embolcallant amb un vel inconsútil.

Paraules a mitges és la setena novel·la de Blanca Busquets, i la seva obra ha arrelat amb força gràcies a la complicitat dels llibreters i dels lectors d’aquí, però també gràcies als contractes de traducció que ha anat aconseguint l’agència Pontas a l’estranger. Les seves novel·les ja s’han traduït al castellà, l’alemany, l’italià, el noruec i el rus. I n’hi haurà més. Tant important és aquesta bona recepció com el fet que l’autora ha trobat la seva manera d’escriure i l’ha sabut perfer llibre rere llibre.  També ha trobat un espai propi i s’ha fet un lloc dins la literatura catalana contemporània, publicant des dels marges de les editorials que tradicionalment han dictat el cànon però des d’un segell, Rosa dels Vents, que té una potent maquinària editorial i una gran xarxa de distribució al darrere. La constància editorial, la coherència literària i la fidelitat dels lectors la converteixen en un rar exemple de literatura comercial de qualitat.

Màrius Serra presenta la novel·la aquest dijous 23 d’octubre, a la Casa del Llibre de Rambla Catalunya, 37, a les 19:00 h.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació