Sant Jordi, el dia després

Fa sol i els vianants passegen civilitzadament amb alguns llibres a les mans. Els paradistes literaris expliquen que han venut més llibres que l'any passat. En el ranking provisional del Gremi de Llibreters hi apareixia ahir 'Un film (3.000 metres)' de Caterina Albert, recuperat per Club Editor.

Laura Basagaña

Laura Basagaña

Cofundadora de Núvol i editora de LlavorCultural.cat.

Fa sol i els vianants passegen civilitzadament amb alguns llibres a les mans. Els paradistes literaris expliquen que han venut més llibres que l’any passat. El Gremi de Llibreters informava ahir que la novel·la ‘Un film (3.000 metres)’ de Caterina Albert, recuperada per Club Editor, es trobava al top 5 provisional dels més venuts.

Club Editori i LaBreu Edicions, a la seva parada al Passeig de Gràcia | Foto: L.B.

El noi de la disfressa de drac somriu, el sol daura el carrer, a la pluja no se l’espera. Camines i perceps més pausa que altres anys, potser és que és massa d’hora -encara tot just mig matí- encara no s’han format aquelles riuades de gent, i encara no hi ha baralles de persones que es tiren les roses pel cap. Hi ha carrils lliures i gent que camina vívida -llibre en mà- aturant-se a guaitar novetats, a veure si pot enxampar l’autor que admira. També hi ha els qui s’adotzenaran per rebre una firma fugissera d’algun polític de renom, vedette televisiva o gurú divulgador.
Veus la rialleta nerviosa de molts llibreters, paradistes, treballadors incansables del sector del llibre que porten tants i tants dies esperant el gran moment: Sant Jordi, Sant salvador de la literatura.

Visites el Centro de Arte Mutuo. Ben Brooks i Paula Bonet signen llibres, mentre l’escriptora Marina Espasa dóna un cop de mà als organitzadors, rere el taulell, en la venda literària. En Yannick Garcia observa quin llibre triar. La Isabel Sucunza volta pel local enfeinada. “Encara està molt tranquil, la cosa s’animarà a la tarda-vespre, amb els concerts”, augura la Marina.

Al costat de la boca de metro de Passeig de Gràcia topes amb la parada de LaBreu, Club Editor, Edicions de 1984 i Males Herbes. Enriolats, expliquen que el dia santjordiesc va bé. Ester Andorrà, editora de LaBreu, explica que estan venent molt bé els Dovlàtov, el darrer poemari d’Anna Gual, Swing del desaparegut Francesc Garriga i, també, La tarda del senyor Andesmas, de Marguerite Duras.

Marc Romera conversa amb el poeta Felip Costaglioli, que li mostra un scrapbook amb poemes, imatges i alguna foto de Francesc Garriga. Romera ens explica que va gaudir molt de la festa dels premis Cavall Verd de poesia -que el van reconèixer com a guanyador pel poemari La nosa (Ed. 62), al costat de Jaume C. Pons Alorda i la seva esplèndida traducció de Fulles d’herba de Walt Whitman (Ed. del 1984). També explica com va conèixer Costaglioli, en una platja nudista parlant de poesia. Aviat el van fitxar per LaBreu Edicions com a autor que es nodreix d’estímuls audiovisuals i sonors per engendrar els seus poemes.

Vas a saludar la Maria Bohigas, ànima de Club Editor. Visiblement contenta explica que Un film (3.000 metres) de Caterina Albert està tenint molt d’èxit, tal com hores més tard confirmaran les dades del ranking provisional del Gremi de Llibreters de Catalunya. Ha estat un dels cinc llibres més venuts durant algunes hores. La sorpresa en vendes ha estat per a Incerta glòria de Joan Sales. “És una cosa sorprenent que estigui funcionant tan bé, perquè fa tres anys va celebrar-se el centenari de Sales i un centenari -de vegades- fa que l’excés d’informació sobre l’autor provoqui una davallada d’interès per part dels lectors els anys següents. En el cas de Sales, però, l’interès ha estat creixent”. Bohigas comenta que ara el repte és “donar a conèixer millor El vent de la nit, de Sales, la gran novel·la sobre el Franquisme, que retrata la dictadura amb tota la cruesa i dimensió del que va ser”. També explica que “hi ha un interès molt viu per l’edició de Els germans Karamàzov, de Dostoievski, amb traducció original de Sales i revisada pel joveníssim i remarcable traductor Arnau Barios”.

Ramon Mas (Males Herbes) i Miquel Adam (Edicions de 1984) | Foto: L.B

Miquel Adam, d’Edicions de 1984, també està molt satisfet de les vendes. S’està venent molt La quarta paret de Chalandon i Lila, de Marilynne Robinson, guanyadora del National Book Critics Circle Award. Adam remarca que la quantitat de llibres venuts és superior a altres anys en horari similar. “El miracle de Sant Jordi ha estat pel llibre La rasa, de Platónov. En mig matí n’hem venut cinc de cop!”.
Ramon Mas, editor de Males Herbes, explica que el llibre més venut fins al moment ha estat Principi d’incertesa, de Martí Sales. 

Joan Duran, David Caño i Pau Vadell, de Terrícola Edicions i AdiA Edicions, a la parada 'Zona Poesia' | Foto: L.B.

Creues el carrer i et trobes amb els editors de Zona Poesia: Edicions Poncianes, Adia Edicions, Editorial Terrícola, Lapizlàtzuli, Edicions del Buc i Els papers díscols. Joan Duran  de Terrícola edicions destaca les vendes en les novetats: “S’està venent molt bé el llibre d’Enric Casasses De la nota del preu del sopar del mosso, que conté poemes dels anys 70 i 80 d’en Casasses que abans costaven de trobar. El llibre ha estat revisat per l’autor i va camí de convertir-se en un llibre de culte. Hi ha una part del poemari que és inèdita”. També hi ha molt d’interès pels poemaris de Mireia Vidal-Conte i Ricard Mirabete. A Lapizlàtzuli triomfa com a obra més venuda l’antologia poètica d’Antonina Canyelles i també el poemari de Jorge Amado.

AdiaEdicions ha venut, majoritàriament, les novetats -com ara Fosca límit d’Esteve Plantada- i, també, l’antologia poètica de Francesc Garriga Demà no és mai, que comprèn els poemes que va escriure entre el 1959 i el 2014, ens comenta Pau Vadell, l’editor.

Assegut a la punta de la taula veus en Màrius Sampere. El poeta es troba enfeinat signant Ignosi, (Edicions Poncianes) als admiradors que s’hi van acostant, entre ells en Carles Duarte.

Edicions Poncianes amb Màrius Sampere i Carles Duarte | Foto: L.B.

Sampere confessa que l’homenatge que va rebre aquest passat dimecres a l’Horiginal va ser un dels dies més bonics que recorda. De totes formes, assegura que paeix les emocions ràpidament. “En tot cas, escric per treure-les a la llum. La poesia és catarsi”. Diu que és l’any que -fins al moment- ha signat més llibres. “N’he signat 12!”. Una altra de les vendes estrella de Poncianes ha estat Ícar, d’Adrià Targa.

Acaba el dia i mires amb orgull la collita llibresca del Sant Jordi d’enguany. T’endinses en la lectura abans d’adormir-te i desitges que la salut literària continuï durant el post-Sant Jordi.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació