Ruth Tormo, premi Guillem Cifre de Colonya 2018

'Una història de nassos', de Ruth Tormo, guardonada amb el Premi de Narrativa Infantil i Juvenil Guillem Cifre de Colonya

L’escriptora Ruth Tormo Benavent ha estat proclamada guanyadora del XXXVIIè Premi de Narrativa Infantil i Juvenil Guillem Cifre de Colonya 2018 per la seva obra Una història de nassos, que es lliurarà avui dijous 7 de juny a les 19.30 hores al Centre Cultural Es Polvorí d’Eivissa.

El Premi de Narrativa Infantil i Juvenil Guillem Cifre de Colonya està patrocinat per la Fundació Guillem Cifre de Colonya i compta amb el suport de l’editorial Barcanova, que publica les obres guanyadores. El Premi guardona novel·les en llengua catalana adreçades a infants i joves de 8 a 14 anys i està dotat amb una quantitat de 7.000 €.

Ruth Tormo Benavent (Barcelona, 1974) és llicenciada en periodisme per la Universitat Autònoma de Barcelona i treballa en l’àmbit de la comunicació des de fa 20 anys. Actualment desenvolupa la seva tasca al departament de comunicació de l’Institut del Teatre de la Diputació de Barcelona. Malgrat que Una història de nassos és la seva primera novel·la, Tormo escriu des de l’adolescència i ha estat mereixedora de diversos premis de contes i narrativa curta, entre els que destaquen els guardons Elsa Garcia (Papiol, 2018), Núvol (2017), Joles Sennell (La Seu d’Urgell, 2017) o el Joan Petit (Blanes, 2017). Alguns dels seus contes s’han publicat a la revista Cavall Fort.

Una història de nassos és un relat de caire realista en què els protagonistes, en el seu atrafegat camí cap a l’adolescència, busquen explicar-se i trobar sentit a tot allò que viuen i, sobretot, trobar-se a ells mateixos i definir-se com a individus amb personalitat pròpia, diferenciada i ferma, malgrat les inevitables contradiccions. La pressió del grup, l’aprenentatge, sempre dur, del fet que l’amistat pot significar desacords, sense que aquests l’afebleixin, i l’acceptació de la diferència i de la diversitat com a factors essencials per al positiu creixement personal, estan en la base d’una novel·la molt ben escrita, amb què els lectors juvenils es reconeixeran feliçment, i amb la que gaudiran d’una lectura entretinguda, gràcies als seus protagonistes, personatges ben definits, a unes situacions molt versemblants, a un llenguatge no exempt d’ironia i d’intel·ligència, i amb l’afegitó d’unes mascotes ben curioses.

El jurat ha estat format per Sara Moyano i Pere Martí, en representació de l’editorial Barcanova, i els escriptors i pedagogs Miquel Rayó i Joan Amorós.

L’edició d’enguany ha destacat per l’alta participació. S’han presentat un total de 26 obres procedents de Catalunya (de poblacions com Barcelona, Girona o Santa Coloma de Gramenet) i de Balears (de Pollença, Lloseta o Palma fins a Maó o Eivissa). El realisme i les relacions personals (entre iguals o intergeneracionals) han estat en el focus d’atenció de molts dels autors i autores que han optat al premi en la present convocatòria, però també la fantasia, en les seves diverses manifestacions, des de la més ingènua i simpàtica fins a la més elaborada, ha esdevingut element central de moltes de les obres presentades.

Des de la seva primera edició l’any 1981, el Premi Guillem Cifre de Colonya ha donat suport a la literatura infantil i juvenil en català, i ha publicat fins aquest moment 34 obres d’autors com ara Joaquim Carbó, Josep Francesc Delgado, Lolita Bosch, Rosa Maria Colom, Pere Rosselló, Miquel Ferrà, Pere Morey, Miquel Rayó o Xavier Vernetta. La majoria d’aquestes obres han esdevingut lectura habitual dels lectors més joves, i han format part també de la selecció de llibres amb què treballen els centres educatius de l’àmbit de la nostra llengua.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació