Robinson. Entomologia d’un nàufrag

Bernat Puigtobella

Bernat Puigtobella

Editor de Núvol.

“Els solitaris, són valents o covards?”, es pregunta l’enigmàtic H., el protagonista de Robinson, de Vicenç Pagès Jordà, un individu que un bon dia emprèn l’Operació Comando, una acció consistent a ocupar la casa dels veïns mentre són de vacances. D’H. sabem ben poca cosa: és solter, treballa de carter i té el pare en una residència. H. acabarà passant bona part de l’estada a casa dels veïns sobre un llit flotant.

“Estimaràs el llit per sobre de totes les coses” diu el primer article del credo d’aquest personatge que ens fa pensar inevitablement en el protagonista de La metamorfosi de Franz Kafka. H. és també un nàufrag, com el Robinson de Defoe, per bé que Vicenç Pagès Jordà se sent més a prop del Robinson instrospectiu de Michel Tournier. H. és un personatge apàtic, el seu pensament ens arriba disgregat i discontinu. “No té fred ni calor, ni gana, ni son, ni dolor. Ni enyora ni desitja, ni fa ni té: tan sols és”.

H. viu en un present perpetu. “L’important és l’ara, no pas l’aquí”, escriu en el seu dietari. Els seus pensaments semblen concatenar-se per cap nexe causal, cap propòsit realment enunciable. En aquest sentit, la sintaxi esquitxada de Robinson recorda sovint la del Bauçà de Carrer Marsala, on trobem un altre personatge asocial i atònit.

Vicenç Pagès Jordà explica que una lectora de Figueres un dia li va confessar tota contenta que li havia agradat la seva novel·la Dies de frontera perquè ella havia viscut al mateix carrer que el protagonista. En lloc de sentir-se afalagat, l’autor s’ho va prendre com un mal símptoma. Si el lector s’ha d’agafar a aquests detalls tan accessoris per implicar-se en una història, vol dir que no anem bé. Per això, en abordar la nouvelle Robinson (Editorial Empúries 2017), el primer llibre no documentat que ha escrit, Pagès s’ha proposat d’extirpar qualsevol rastre de costumisme. En la història d’H., un personatge innominat del qual només coneixem aquesta inicial, no hi trobareu esment a cap marca, ciutat o grup de música. Cap referència a la tecnologia que ens pugui situar la història en una data precisa. D’H. no sabem si té un smartphone o un compte de facebook i els seus moviments no es poden emmarcar en unes coordenades temporals gaire identificables.

La intrusió de H. a casa dels veïns no quedarà impune. El càstig d’H. no serà la condemna judicial, sinó l’amor impossible amb l’advocada d’ofici que l’ha de defensar i amb qui tindrà una relació irreal i insostenible. H. viu en el reialme de la possibilitat, flotant en aquella dimensió estètica gasosa tan pròpia del solter i que tant bé va definir Kierkegaard a O això o allò, un dels grans clàssics de la tradició occidental que malauradament encara no hem traduït al català. Kierkegaard posa en contrast el compromís irrevocable i etern del matrimoni, que s’incardina en una dimensió ètica, amb la dimensió purament estètica del solter, l’hàbitat propi del seductor que viu immers en les deambulacions del desig, completament deslligat de qualsevol ancoratge conjugal. El llit flotant és justament la metàfora d’aquesta ment que no està fixada enlloc i per la qual passen, com bancs de núvols, pensaments desfilats que s’acumulen sense ordre ni concert. Robinson conclou amb l’exporació, gairebé entomològica, d’un home ofegat per hipòtesis i projeccions que naufraga en el seu propi cervell.

Vicenç Pagès Jordà presenta Robinson diumenge 10 de desembre a la Llibreria Cucut de Torroella de Montgrí. Ho farà en companyia de Màrius Serra, que també presentarà el seu llibre D’on trec el temps. L’acte comença a les 12h i s’hi servirà un vermut.

Podeu comprar també Robinson de Vicenç Pagès Jordà al portal llibreter Libelista

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació