Reviscolant el còmic en català

Noves iniciatives públiques i privades han ajudat a capgirar el panorama incert del còmic i la novel·la gràfica en català.

Jaume Forés Juliana

Jaume Forés Juliana

Actor, realitzador i gestor cultural

A principis d’any, l’il·lustrador Oriol Malet assegurava en una entrevista a Núvol que «el còmic en català reneix» i que estem assistint a un esforç col·lectiu d’autors i editors «per reflotar un mercat bastant potent que ens vam carregar». I és que més enllà de les publicacions infantils i juvenils, i de la tasca d’editorials especialitzades com Norma –que a finals del 2021 va presentar l’edició integral de l’adaptació gràfica de la novel·la Victus d’Albert Sánchez Piñol, obra del dibuixant Cesc Dalmases i el guionista Carles Santamaría–, el panorama del còmic en català ha estat força erm. Moltes editorials desdenyaven aquest tipus de publicacions perquè consideraven que no eren rendibles. Per sort, diverses iniciatives públiques i privades han ajudat a capgirar la situació, i el darrer any hem vist néixer noves i engrescadores propostes.

Vinyeta de ‘Què’, de l’il·lustrador Max, flamant guanyador del Premi Finestres de Còmic que es publicarà el 2023.

Una de les més destacades és la nova col·lecció Llamps i Tintes!, impulsada pel Consell Assessor de la col·lecció Josep Pla de la Diputació de Girona. El seu primer títol serà El bròfec, amb guió d’Adrià Pujol i dibuixos de Laia Baldevey, i s’anirà ampliant, en part, gràcies a un concurs anual de novel·la gràfica que, en la seva primera edició, encara accepta originals fins al 20 d’abril. Dotat amb 6.000 €, hi poden participar totes les persones majors de 18 anys que hagin nascut o resideixin a les comarques gironines; en cas de no complir aquest requisit, cal que la proposta presentada a concurs estigui relacionada temàticament amb aquestes comarques.

Tanmateix, la pionera del canvi de paradigma va ser la col·lecció Doble Tinta, de Pagès Editors. El març del 2021, després de més de tres anys de preparatius, l’editorial lleidatana presentava en societat aquesta col·lecció amb el compromís de publicar-hi dos títols anuals. De moment, tenen aparaulats sis volums, dels quals tres ja són a les llibreries. El primer va ser 8Hores, un còmic documental de Pepe Gálvez i Alfons López sobre la vaga de la Canadenca i la vida de Salvador Seguí, el Noi del Sucre, al qual va seguir l’adaptació gràfica de la celebradíssima novel·la Cavalls salvatges, de Jordi Cussà, feta pel reconegut il·lustrador Kap. El tercer volum, publicat el febrer, ha estat Padrines, una novel·la de Mariona Visa sobre la maternitat als anys quaranta dibuixada per diverses artistes.   

Al novembre naixia l’Editorial Finestres amb la promesa d’ajudar a normalitzar la presència del còmic adult en català. L’accident de caça, de Landis Blair i David L. Carlson, i l’edició integral d’Intrèpides, de Pénélope Bagieu, van ser els primers títols d’una col·lecció que ja compta amb cinc publicacions. L’última incorporació ha estat Els ignorants, d’Étienne Davodeau, on un viticultor i un autor de còmic entrecreuen les seves vides i passions. L’editorial promet una desena de títols anuals, siguin traduccions d’obres contemporànies o de clàssics del novè art fins ara inexistents en català, però també aposta per la producció pròpia mitjançant la convocatòria del Premi Finestres de Còmic que, en la seva primera edició, ha rebut un total de cinquanta-cinc propostes.

La flamant guanyadora, que veurà la llum a principis del 2023, ha estat Què, del reconegut l’il·lustrador barceloní Max –pseudònim de Francesc Capdevila i Gisbert– guanyador del primer Premio Nacional del Cómic, convocat el 2007. També es publicarà Aiguagim, de Marina Sáez, que ha rebut una menció unànime del jurat per la seva originalitat i caràcter innovador a l’hora de retratar un col·lectiu tradicionalment molt estereotipat: el d’un grup de senyores que es reuneixen diàriament en una piscina municipal per practicar-hi esport.

Amb el compromís d’editar sis títols anuals, Comanegra també ha anunciat la posada en marxa de la seva pròpia col·lecció sota la direcció del mateix Oriol Malet. D’aquesta manera, abraça un gènere que altres editorials ja fa un cert temps que cultiven, com és el cas de Males Herbes, que amb el tàndem format per Sebastià Roig i Toni Benages, ens ha ofert títols com Les extraordinàries aventures de Francesc Pujols i la seva recent segona part, El cercle de Loplop: una aventura de Francesc Pujols. Per acabar, no podem oblidar l’obra pòstuma de Lluís Juste de Nin que Trilita Edicions va publicar el setembre del 2021: Temps de rebel·lia. Aquells anys setanta, una autobiografia que recull els principals fets de la Transició en format de novel·la gràfica.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació