Què pensen els programadors de la Fira Litterarum?

Pep Cerdà, dramaturg: 'Litterarum ha ocupat un buit que era necessari omplir'

Clàudia Rius

Clàudia Rius

Periodisme i cultura. Cap de redacció de Núvol.

Fa 10 anys que Litterarum dóna visibilitat als espectacles que tenen com a temàtica la literatura i el món del llibre en llengua catalana. L’edició d’enguany serà els dies 25, 26, 27 i 28 de maig. Parlem amb programadors per saber com conceben aquesta fira.

La fira Litterarum, amb seu a Móra d’Ebre, s’ha convertit en un punt de trobada d’empreses i professionals de la gestió cultural. Administracions i entitats hi assisteixen per a conèixer i contractar espectacles per a les seves programacions. Aquests espectacles parteixen tots de la mateixa base: tenen com a eix central la literatura escrita originàriament en llengua catalana.

Pep Cerdà, dramaturg mallorquí, coneix la fira des del principi, quan ell formava part de la Direcció general de Cultura del govern de les Illes Balears: “hi col·laboràrem des de la primera edició perquè vèiem que era una peça important que faltava per comunicar el món literari amb el món de les arts en viu”, explica. De fet, ell mateix va presentar-hi al 2015 una adaptació d’Imitació de foc de Bartomeu Rosselló-Pòrcel, sumant-se a la presència constant de grups musicals i teatrals de les Balears: “Cal tenir en compte que la literatura catalana no sempre té fàcil viatjar entre els diferents territoris que conformen el país”.

Després de 10 anys de camí, Litterarum aconsegueix reunir una mitjana anual de 150 espectacles inscrits que hi volen participar, dels quals se’n programen una mitjana de 18 anualment. “És l’oportunitat d’establir un pont entre els programadors i els creadors i així entendre les necessitats d’ambdós”, afirma l’organització. La iniciativa també permet l’entrada de persones no professionals, amb una mitjana de 1.000 espectadors durant els tres dies de programació.

Segons Carolina Hernandez, del Teatre Auditori de Sant Cugat del Vallès, “pels programadors de Festivals literaris, tècnics de cultura o bibliotecaris, Litterarum és la fira”. Ella recalca que la iniciativa aglutina les millors produccions de la temàtica, i que els participants compten amb la certesa que les obres han passat un bon filtre. Clara Saperas, de Tramoia Produccions Culturals, recalca que els és ideal comptar amb una fira com aquesta: “Hi trobem propostes que ens ajuden tant per les demandes que rebem pel que fa a programacions, així com per les activitats pròpies que organitzem”. Per exemple, rutes literàries sobre autors o propostes artístiques sobre persones sobre les quals hi ha alguna commemoració prevista.

Móra d’Ebre, capital de la Ribera d’Ebre, és el poble que acull LitterarumHernandez confessa que malgrat els punts positius, l’espai potser impossibilita a certa gent anar-hi: “Jo apretaria molt més l’horari perquè quan anem a la fira podem veure el màxim de propostes”, apunta la programadora de Sant Cugat. Saperas destaca que “en ser un poble petit, tots els espais són molt propers i l’ambient és molt familiar i s’estableix la trobada de forma natural i espontània”.

Sobre el futur de la mostra, els seus organitzadors pretenen fer arribar a més agents especialitzats el coneixement sobre Litterarum i ampliar els acords de contractació a preus especials amb els ajuntaments, entre d’altres, com ara potenciar la internacionalització convidant cada any espectacles literaris d’una llengua concreta, amb la col·laboració de l’Institut Ramon Llull. I és que com diu Cerdà, “Litterarum ha ocupat un buit que era necessari omplir, i per això la seva continuïtat està assegurada”.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació