Què està passant amb la distribució de llibres?

Entredos Logistics, que uneix Àgora Solucions Logístiques i Les Punxes, ha patit retards que deixen les llibreries sense exemplars per a l'inici de curs

Carlota Rubio

Carlota Rubio

Periodista cultural

Mentre el sector editorial i literari es trobava a La Setmana del Llibre en Català, a la xarxa circulava una demanda, iniciada per Anna Ballbona, que es preguntava per què no es parla sobre els problemes de distribució de llibres que ha afectant la majoria d’editorials i llibreries durant La Setmana en concret i la represa literària en general. Què està passant amb la distribució de llibres?

La Setmana del Llibre en Català. Foto: Manuel Medir Roca

A principis d’aquest any, naixia Entredos Logistics, un centre que uniria dues de les distribuïdores catalanes de llibres més importants a Catalunya, Àgora Solucions Logístiques (que treballa amb Proa, Empúries, Grup 62 o Angle, entre d’altres) i Les Punxes (Anagrama, Males Herbes, Club Editor, Edicions de 1984 o Més Llibres). Les dues s’han mantingut com a distribuïdores independents, però han unit la logística: un sistema automatitzat que ha de millorar la qualitat i un nou centre d’operacions al Park Logístic Prologis, ubicat a la Granada del Penedès, un magatzem 25.000 metres (el doble del que tenien fins llavors les dues distribuïdores juntes). Amb aquest nou sistema, les dues empreses juntes agombolen més de 200 segells i arriben a unes 2.500 llibreries de tot l’estat espanyol. 

Les llibreries van tancar per vacances amb la certesa que l’última setmana d’agost podrien començar a fer comandes a aquest nou sistema, però no va ser així. La logística de la unió era complexa i no han arribat a temps per tenir-ho tot llest per l’inici de curs com havien previst. En un comunicat de l’empresa, Entredos, que dirigeix Joan Abellà, explica que “aquest estiu ha afrontat un procés de trasllat de magatzem que s’ha retardat més de tres setmanes per motius aliens a la pròpia empresa. Aquest retard ha provocat la impossibilitat de servir una part important de les comandes a les llibreries i d’altres punts de venda des del dia 22 d’agost. Entredos és així el responsable del retard o la impossibilitat de servir aquestes comandes al client final, no pas les llibreries”.

Explica Arnau Cònsul de Cal Llibreter (Sant Just Desvern) que quan han començat a demanar novetats de setembre aquestes no han arribat a temps: “Els editors anunciaven les novetats a Twitter, però a les llibreries no arribava res. Hem hagut de recórrer a subdistribuïdores, i ara les novetats comencen a arribar. El problema és que al setembre no estem en campanya i, per tant, no demanem molts exemplars, perquè confiem en les reposicions. Les subdistribuïdores s’estan quedant sense exemplars i, mentre que Entredos està començant a enviar novetats, les reposicions són impossibles d’aconseguir”.

El problema, doncs, té dues branques. Mentre que les Punxes està fent arribar novetats amb més facilitat a les llibreries, Àgora ho està fent amb més dificultat. Això es va veure a La Setmana del Llibre en Català: Sebastià Portell, per exemple, va haver de presentar Les altures (Empúries) sense exemplars disponibles per signar. Però el problema de veritat ve amb les reposicions i els llibres de fons, a les quals ni una ni l’altra hi tenen accés. “Hi ha novetats que quedaran tapades per les següents”, augura Cònsul. Miquel Adam, editor de La Segona Perifèria, confirma que aquesta és la seva principal por: “jo no tinc llibres de fons i, per tant, no tinc el mateix problema de les editorials amb molt catàleg, però hi ha llibres que venien amb empenta de l’estiu i ara poden quedar aturats”. 

El problema de les distribuïdores ha confluït amb d’altres. En primer lloc la crisi del paper, que està fent endarrerir i encarir publicacions. En segon lloc, la tornada a l’escola. La Galera, per exemple, una de les editorials més importants de llibres de text en català, treballa amb Àgora, i els estudiants no estan podent comprar els seus llibres: “Hi ha dues escoles que fan la seva comanda a Cal Llibreter”, explica Cònsul, “l’escola ha començat, no tenim llibres i tampoc cap explicació per oferir a les famílies”. Aquest problema també afecta un gran nombre de lectures recomanades a secundària d’autors clàssics catalans que formen part del catàleg d’Edicions 62 i estan atrapades al magatzem. Irene Tortós, llibretera de l’Altell (Banyoles), rep cada dia desenes d’alumnes que demanen lectures obligatòries que no els pot servir i que tampoc trobaran a Amazon. La llibretera tem que els professors acabin fotocopiant els llibres.

En el mateix comunicat que citàvem, Entredos apunta que “està posant tots els mitjans humans i tècnics al seu abast per tal d’assolir la normalització del servei en les properes setmanes, sabent que s’ha creat una situació inicial d’acumulació de comandes no servides que cal resoldre urgentment” i que “aquesta setmana s’iniciarà el servei de comandes de manera gradual i prioritzant el fons i les lectures obligatòries, paral·lelament a les devolucions i a la novetat”. 

L’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana, que ara lidera Portell, també s’ha pronunciat sobre el tema: “Es tracta d’un cas sense precedents, que posa de manifest la fragilitat de la cadena de valor del sistema literari del país (la implicació i el treball conjunt d’autors, editors, distribuïdors, llibreters…) i que ha tingut lloc durant la segona principal campanya de venda de llibres en català després de Sant Jordi: La Setmana del Llibre en Català, tant a Barcelona com a Mallorca. Més de 200 segells editorials i 2.500 llibreries d’arreu dels Països Catalans i també de l’estat espanyol s’han vist afectades per aquest problema, i també en patiran les conseqüències, amb un impacte ara impossible de calcular, els autors. Per això, instem els responsables de l’empresa Entredos Logistics a posar remei al més aviat possible a aquest problema amb una previsió concreta de terminis i a considerar possibles vies d’indemnització o de compensació d’aquest greuge”.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació