Les flors de Rupi Kaur

La poeta i il·lustradora Rupi Kaur publica el seu segon poemari, titulat 'El sol i les seves flors', que ha estat traduït al català per Bel Olid

Rita Roig

Rita Roig

Periodisme i Humanitats

“La poesia et permet processar emocions i també et dona les eines per expressar-les”, explica Rupi Kaur. La poeta i il·lustradora, entrevistada per Emma Watson, feia aquestes declaracions mentre parlava de l’experiència d’autopublicar el seu primer llibre, Milk and Honey (2014).

De fet, la poesia de Rupi Kaur va néixer a Instagram, on la poeta penjava regularment poemes que ella escrivia en el seu temps lliure, quan era estudiant. El feedback positiu que rebia va animar-la a seguir publicant a les xarxes, fins que els seus seguidors van posar-li al cap la idea de publicar un llibre en paper. Després de provar sort en diferents revistes literàries, va decidir autopublicar-se, i el resultat va ser un èxit: es van vendre 2,5 milions d’exemplars, va ser traduït a 30 llengües, i va aparèixer a la llista dels bestsellers de The New York Times.

Després del ressò del seu primer poemari, ha publicat un segon recull de poesies titulat El sol i les seves flors (Empúries), que ha estat traduït al català per Bel Olid. Aquest llibre comprèn poemes que volen mostrar un procés de superació i aprenentatge personal, i és per això que Rupi Kaur concep el poemari “com un llarg poema, una unitat indissoluble”, de la qual se’n treu més suc si es llegeix de principi a fi.

Els poemes es divideixen en cinc capítols que volen ser estadis d’aquesta transformació: marcir-se, caure, arrelar, alçar-se i florir. A través d’aquests capítols, Rupi Kaur explora temes com la violació, el desamor, l’autoabandonament i l’empoderament personal. A més, la seva poesia és una reivindicació de les pròpies arrels, on es veu present l’herència hindú de la seva família, així com reflexions personals sobre immigració i integració cultural.

Moltes poesies van acompanyades de petites il·lustracions digitals elaborades per la mateixa autora. A El sol i les seves flors, algunes de les il·lustracions de Kaur són homenatges a artistes que ella admira, com la pintora índia Amrita Sher-Gil o Henri Matisse. Com ella ha explicat en diverses ocasions, aquests dibuixos serveixen per reforçar el contingut dels poemes, encara que també tenen una finalitat clarament estètica, que es pot apreciar a les publicacions dels poemes a Instagram.

Però el tret més característic d’El sol i les seves flors té a veure amb les reivindicacions feministes que hi ha darrere de la poesia de Kaur. La poeta tracta temàtiques que estan en el punt de mira actual, com la pressió estètica, la indústria de la bellesa, els rols de gènere, etc. En general, s’hi veu una clara intenció de transmetre un missatge feminista i transgressor. Potser és per això que Rupi Kaur compta amb un públic lector format majoritàriament per noies i dones joves. Tot i això, l’autora explica que la seva literatura té una bona rebuda entre el públic masculí, fins i tot a l’Índia, on la majoria d’assistents als seus recitals eren homes.

Així doncs, El sol i les seves flors té els ingredients per assolir o superar l’èxit de Milk and Honey: el tractament del dolor i la superació de traumes, reivindicacions feministes, missatges empoderadors i una estètica minimalista que triomfa tant a les xarxes com en els llibres en paper.

Rupi Kaur, entrevistada per Emma Watson pel seu club de lectura Our Shared Shelf

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació