Però estimo la vida, el cor i els cims. I punt!

Lluís Calvo Guardiola publica el poemari 'Cor pirinenc' (Lleonard Muntaner), que es presenta a la llibreria Documenta el dissabte 19 de març.

Alba Sabaté

Alba Sabaté

Escriptora i docent

Caminem. Viatgem. Fem una passa i després una altra. I de tant en tant mirem enrere, però seguim, seguim mentre som per aquí, i trepitgem terra i asfalt, contemplem i masteguem paraules. Caminem. Viatgem. I escrivim i llegim per caminar i viatjar una mica més i potser una mica més enfora i més endins. Quantes vegades ho he dit a classe davant dels adolescents que tot just comencen a viatjar sense saber-ho encara? I acompanyem Ulisses, Enees, Dante i Faust, i també Penèlope, Elisa, Beatriu i Margarida… I Proust i Albertine. I Verdaguer, Maragall, Casasses i Perejaume. I també Didi i Gogo en el seu viatge cap a tot arreu i cap a enlloc, com de fet són tots els viatges. I ho fem perquè caminem sols, però també perquè ens necessitem, perquè ens cal sentir-nos a prop de nosaltres mateixos; i per sentir-nos a prop de nosaltres mateixos també necessitem els altres, l’altre i el que ens envolta, com un mirall que ens retorna el que sovint no sabem que som. I ara em ve al cap la paraula lacaniana de Lituraterra, el títol d’un llibre recentment publicat per Días Contados, traduït per Miquel Bassols i il·lustrat per Perejaume.

Lluís Calvo | Foto: Aina Torres Rexach

I és per això que de vegades caminem a la vora d’on vivim i ens hi aferrem perquè necessitem sentir-nos part d’un lloc per saber-nos una mica més universals però alhora a casa. I ara penso en Arend. Estimar d’on som i proclamar-ne amb les paraules de la infantesa, i amb les que hem après de més grans, bellesa, colors i olors. I és així que ens empassem amb avidesa glops del passat i del present que ens pertany. I mentrestant bevem ratafia ripollesa i a Beget tastem fesols amb cansalada, peus de porc amb castanyes i un conill ric de figues. I per això són una meravella les paraules amb què s’inicia i s’acaba la intensa i vital caminada per cims i fondalades, camins i carreteres, refugis i poblets, que ens narra Lluís Calvo Guardiola a Cor pirinenc, el poema de Fontalba i Cotanegra, publicat a Mallorca per Lleonard Muntaner Editor: llum, Pirineu i camí.

Calvo ha escrit un bell, intens, savi, proper i contemporani poema èpic creuant el Pirineu des de Benasc fins al cap de Creus a remolc del nostre passat vital i literari, i ens convida a acompanyar-lo i a acompanyar les gestes dels nostres herois Fontalba i Gotanegra, dos personatges mig beckettians que s’estimen, s’enrabien, se salven, s’escolten i s’adonen, mentre caminen plegats, que un aprèn de l’altre el que no té. Els acompanyem per un periple que comença un set de juliol, fa dos anys, quan la neu restava als cims i l’aire duia esglais de fred. El pretext del viatge sembla clar: en Fontalba vol recercar paraules mig perdudes, i en Gotanegra, plantes singulars, encara que vengui assegurances de la llar. Romanticisme, oi? Un romanticisme del segle XXI que ens farà meravellar del camí que trepitgem amb ells. Mirem muntanyes i hi veiem el viure escrit, escoltem llegendes del passat i hi veiem el Pastor del Montgrí, i aprenem amb els dos aventurers que res no mor, res no neix mentre taral·legem Lenon i Hendrix. I també plorem amb la fugida de l’Alberta, una senderista vestida amb un xandall vermell i una motxilla mínima i lleugera; i encara més quan en Fontalba ens confessa el motiu real i amagat del seu viatge. Perquè l’amor també té cabuda en aquest gran poema i perquè tot és futil davant l’enamorat.

I per això acompanyem en Fontalba i en Gotafreda, i Calvo, i l’Alberta i la Clara, i el camioner i uns caçadors; i mirem Andròmeda i Perseu, i la Balena i el Canigó i el Costabona, i la prada i l’ortigall; i llegim Papasseit, Bladé, Bartra, Montserrat Vayreda, Rilke, Carner… i estimem la vida, i així ens estimem una mica més a nosaltres, també i malgrat els temps i les guerres que ara vivim. Perquè Cor pirinenc ens és, a nosaltres, lectors i lectores, una pastura immensa que ens fa recança deixar enrere  quan, arribats a El far de la fi del món comença a bufar la tramuntana, perquè hem après o reaprès tot caminant damunt la lletra impresa de Calvo que estimo (estimem) la vida, el cor i els cims. I punt.

El dia 19 de març a les 12h el poeta presenta ‘Cor pirinenc’ a la llibreria Documenta. La presentació anirà a càrrec de Jordi Marrugat, Jaume C. Pons Alorda i l’autor, Lluís Calvo. Recital amb Odile Arqué, Anna Gual, Laia Llobera i Joan Vigó.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació