Oriol Fuster, guanyador del Premi Fénéon convocat per L’Avenç i Núvol

La llibreria La Central va acollir dimecres la presentació de ‘Notícies de tres ratlles’ de Félix Fénéon, editada per L’Avenç. Va ser una festa de l'enginy i la paraula.

La llibreria La Central va acollir dimecres la presentació de ‘Notícies de tres ratlles’ de Félix Fénéon, editada per L’Avenç. En l’esdeveniment van participar-hi els concursants del Premi Fénéon que Núvol i l’Avenç van impulsar i també els escriptors Susanna Rafart, Lluís-Anton Baulenas, Bel Olid, Marina Espasa, Jordi Nopca i Josep M. Muñoz, que van llegir les seves notícies de tres ratlles. Oriol Fuster va ser-ne el guanyador i Maria Espada i Jordi Muñoz, els finalistes.

Les notícies de tres ratlles que Félix Fénéon escrivia s’inspiraven en la realitat. Eren telegrames on abocava subtilment la seva ideologia antimilitarista i anticlerical. Fénéon era un militant anarquista que va ser contractat l’any 1905 pel diari Le Matinper escriure notícies en format de telegrama, unes notícies breus que L’Avenç ha volgut compilar en el volum Notícies de tres ratlles, traduïdes per l’escriptor Joan-Lluís Lluís. L’escriptor nord-català , que va ser a la llibreria La Central del carrer Mallorca aquest dimecres, va definir a Fénéon com algú “molt solitari i molt bon crític, es podria dir que era el ‘crític absolut’ “. Les notícies breus que va publicar a Le Matin es podrien denominar com a “haikus periodístics o tweets avant-la-lettre” va dir Lluís. Els telegrames de Fénéon eren cínics i hi barrejava tendresa i fredor, descrivint “petites gotes de l’essència quotidiana”, apuntava el seu traductor. Notícies de tres ratlles compila sis mesos d’exercici periodístic subversiu on Fénéon narra crims, suïcidis i tota mena de fets emparentats amb la violència i la crueltat. Joan Lluís-Lluís en va llegir una petita selecció, destacant la seva notícia preferida, “molt vigent encara avui”.

Al Voló, uns oficials espanyols han injuriat un turista francès culpable d’aquest grafit: Visca Catalunya!

A continuació els participants al Premi Fénéon, que la revista L’Avenç i el diari digital de cultura Núvol han impulsat, van llegir les seves notícies de tres ratlles, juntament amb els escriptors convidats. El primer en llegir va ser Lluís-Anton Baulenas i més tard Josep M. Muñoz, director de L’Avenç, va llegir els telegrames de Josep M. Fonalleras, altament divertits.

Un home ha trigat més de dues hores per pujar fin son mai no havia pujat cap home i després s’ha deixat anar per tornar a la terra. Ha invertit més temps en l’ascens que en la caiguda. Cap novetat. Fa segles que això passa.

Un dels breus de l’escriptor Jaume Aulet deia: El guanyador del premi Fénéon de Notícies de tres ratlles convocat per la revista ‘L’Avenç’ha obtingut el dret de ser subscriptor per un any a la revista. Ja n’era.

Bernat Puigtobella, editor de Núvol, va llegir alguns dels breus  de Jordi Puntí, que va voler recordar una notícia que va fer famosa Eugeni Xammar, la del “Lascivo Camats”: En el kilómetro 14 de la carretera de Manresa a Vich la guardia civil detuvo ayer a un individuo llamado Camats, que practicaba actos deshonestos con una burra que no era de su propiedad. De haber estado presente el propietario de la burra, mal lo hubiera pasado el lascivo Camats”.

També van llegir els escriptors Susanna Rafart, Bel Olid, Marina Espasa i Jordi Nopca, acompanyats dels finalistes del premi Fénéon.

Acabem amb un breu del guanyador del Premi , Oriol Fuster i Cabrera: Mètric Decimal, doctorand en Enginyeria Civil, guanyador del premi de recerca de l’Institut d’Estudis Catalans per una tesi on demostra científicamente que hi ha més quilòmetres de Barcelona a Lleida, el Pirineu o les Terres de l’Ebre que d’aquests territoris a Barcelona.

Podeu trobar totes les notícies de tres ratlles  que es van llegir a l’acte de presentació del llibre, al blog que L’Avenç ha preparat i la resta de notícies de tres ratlles dels finalistes, aquí.

 

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació