Olga Tokarczuk. El viatge del cos com a coneixement

:Rata_. publica Cos, d’Olga Tokarczuk, premi Nobel de Literatura 2018

En l’excel·lent traducció de Xavier Farré Vidal :Rata_ acaba de publicar Cos, d’Olga Tokarczuk, psicòloga de 57 anys que es considera deixebla de Carl G. Jung. Aquesta escriptora i activista polonesa és Premi Nobel de Literatura 2018, ja que aquest any 2018 no s’havia concedit el guardó per problemes interns de l’Acadèmia Sueca.

Olga Tokarczuk. Foto: Jacek Kołodziejski

El seu llibre Cos és un viatge amb molts parèntesis o estances: aquells moments en què la vida humana s’adona d’ella mateixa, en què s’actualitza la capacitat de viure, en què som conscients que vivim. Els parèntesis com a instants plens d’ells mateixos i experimentats des de la realització del ser en aquell moment únic. D’aquí ve que aquests moments es puguin explicar com històries completes encapsulades en un instant on tot el que semblava disgregat s’unifica quan pren sentit en un relat. Com a psicòloga, Olga Tokarczuk sap que quan una cosa es pot explicar s’inicia la seva comprensió.

L’originalitat literària de Cos, d’Olga Tokarczuk, rau en una escriptura d’exuberant d’imaginació visual, així com de dicció ben articulada i precisa que es presenta fragmentària: els capítols, com tessel·les d’un mosaic, uns més curts i condensats, d’altres més llargs i narratius, porten un títol i es poden llegir de forma independent.

L’escriptura fragmentària que trobem a Cos trenca, doncs, els motlles habituals d’una novel·la, si bé el «cos» del llibre apareix lligat pel fil subtil de l’experiència del viatge que en el conjunt dels relats es va desplegant en una triple metàfora: el viatge en si, (els alter ego de la narradora i els protagonistes de ficció viatgen molt), el viatge que és tota vida humana en el seu trajecte biogràfic, i el viatge com a temps de percepció aguda del que esdevé en el present. És com si el «cos» que viu-viatja ho fes en més d’un nivell: «Es tracta de l’estat d’esperit. Cada dia en podia triar dos», escriu Olga Tokarczuk. L’autora ho escriu per pròpia experiència, ja que l’escriptura, un viatge mental, és també el temps de cristal·lització de l’instant, real o imaginat, en l’escriptura.

Un cop s’ha viatjat, un cop s’ha entrat en l’univers d’Olga Tokarczuk tal com a peces d’un puzle el descriu a Cos, es va apreciant una forma de viure-veure-escriure peculiar que es basa en frases que valen un món, ja que manifesten una vivència global, ja sigui aparentment anecdòtica o decididament intel·lectual. En la narrativa de Tokarczuk hi ha molta reflexió en cada frase que, momentàniament aïllada, dispara la imaginació del lector, en aquest cas de la lectora, quedant així il·luminats espais tan reals com de ficció: «El propietari ha marxat. La casa no sap què està passant»; o «es va cuidar d’aquell braç i aquell dibuix amb amor»; o «el conte té la seva pròpia inèrcia que mai un no pot arribar a dominar». Aquestes frases permeten visualitzar un paisatge figurat complet, tot i que la reflexió o la història narrada continuï. Però el lector ja ha quedat imantat en aquest paisatge que contempla com si fos una fotografia, encara que potser és una fotografia moguda, ja que en tants dels fragments o retalls de Cos el moviment hi és com un escenari més: «[els passatgers] s’han trobat en un lloc que és mòbil, que es desplaça en el negre espai, són traslladats per la nit. No conèixer ningú i no ser reconegut per ningú. Sortir de la pròpia vida, i després tornar sa i estalvi».

No es pot descriure millor la solitud amb què fem el camí de la vida per més acompanyats que estiguem, ni l’anonimat que procura el viatge quan viatgem sols, ni el temps de recés al tren, al cotxe o a l’avió en trànsit, sortint de la vida de cada dia per un cop acabat el viatge tornar-hi sa i estalvi, és a dir: airejat, oxigenat, alimentat per l’experiència plena feta conscient, no com una fulla a la qual el vent mou.

Deia Antoni Blay que ser és la consciència subjectiva del Ser, que ell escrivia amb majúscula. Creure-hi perquè se’n té l’experiència és tant com creure en la vida que és una, però amb múltiples manifestacions, una galàxia amb milers de planetes. Aquest és el tipus d’escriptura dins l’escriptura que proposa Olga Tokarczuk al seu llibre Cos: un viatge a les fondàries de l’existència explicades a través d’històries com en Les mil i una nits o en L’Odissea. Històries construïdes, com he dit, amb frases poderoses, brillants, frases que contenen idees d’una densitat tal que es constitueixen en una història per elles mateixes tan bon punt tenim el desig de viatjar-hi, d’explorar-les. Una invitació al coneixement: «Conèixer a través de capes; cada capa tan sols a grans trets ens recorda la següent o l’anterior; per regla general, és una variació, una versió modificada, cada una d’elles contribueix a l’ordre de la totalitat, per molt que no es pugui percebre quan s’observen per separat, sense referir-se a la totalitat».

Les històries d’Olga Tokarczuk són un corpus de la vida sempre fluint, fent-se, descobrint-se, sent en la mateixa percepció de la vida sempre en viatge, fins i tot en un viatge al centre mateix del cos, aquell misteri que l’habita (l’ànima, l’esperit), com s’explica en la història de l’anatomista flamenc Philip Verheyen, un científic del segle XVII que, parlant amb la seva cama amputada, i havent-la esbocinat a trossos per tal de descobrir-ne els seus mecanismes interns, li diu: «Avui em puc formular la pregunta: què buscava?». Allò que no es veu, podríem respondre, el «cos» de l’existència en el seu desig per conèixer-se a si mateixa. No hi ha viatge més atractiu que el viatge cap a un, una mateixa, en l’experiència de viure explorant-ne tots els nivells. Aquesta és la proposta filosòfica de fons de Cos, d’Olga Tokarczuk, la radiant Premi Nobel de Literatura 2018.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació