Núria Esponellà guanya el 53è premi Prudenci Bertrana

Girona atorga els premis literaris de la Fundació Prudenci Bertrana. Les obres premiades ja es poden trobar a les llibreries.

Núria Surrell

Núria Surrell

Periodisme cultural

El vespre del 22 de setembre va tenir lloc a l’Auditori de Girona la Nit Literària de la Fundació Prudenci Bertrana, una de les entregues de premis literaris més importants del panorama català que són ja una tradició a l’entrada de la tardor. La presentació, a càrrec de la periodista Anna Guitart, va comptar amb la lectura de fragments de les obres guanyadores i amb parlaments del director de la fundació Joan Domènech i Moner, així com de les autoritats gironines i representants del govern de la Generalitat. A l’acte també hi va participar la companyia banyolina Cor de Teatre, que van interpretar Nessun dorma a l’obertura de la gala i múltiples actuacions al llarg de la nit. Totes les obres guanyadores ja es poden trobar a les llibreries.

Lliurament dels Premis Literaris de Girona 2020. Pere Duran/Nord Media

En l’acte literari es van entregar sis premis en total; quatre dels guanyadors ja se sabien. És el cas del 35è premi Ramon Muntaner de literatura juvenil, amb la novel·la Sense codi de barres de Ruth Tormo Benavent com a guanyadora per decisió unànime del jurat. En l’acte es va llegir un dels fragments clau de l’argument: l’Amina, una noia que treballa cosint en un taller de Bangladesh, es planteja escriure una nota d’auxili en un pantaló per aconseguir que algú els rescati. Tal com va explicar la mateixa autora, la novel·la juga amb el paral·lelisme de la vida de dos adolescents que viuen en dos mons completament diferents però que comparteixen sentiments com la incomprensió i l’angoixa i actituds com la fortalesa i la tossuderia. És una història de superació i d’amistat profunda amb una narració que corprèn i fa pensar, afirmava el portaveu del jurat David Cirici.

El 41è premi Carles Rahola d’assaig va ser atorgat a l’obra Josep Pla o la vitalitat de Xavier Febrés, publicada sota el segell Proa. L’assaig ofereix una nova mirada global i conjunta a l’obra de Pla tot fent una biografia literària a través del fil conductor dels llibres de l’autor empordanès. Al premi s’hi van presentar 21 originals, tots de molta qualitat, afirmava la portaveu del jurat Mita Casacuberta. L’obra guanyadora destaca pel punt de vista crític i per l’abordament dels temes polèmics de Pla que convida de manera intel·ligent a llegir l’autor més enllà dels prejudicis i demostra el coneixement profund de Febrés de Pla i la seva obra.

Sempre és tard de Maria Josep Escrivà és l’obra guanyadora del 43è premi Miquel de Palol de poesia, on s’hi van arribar a presentar fins a setanta reculls poètics. El poemari destaca per transmetre la visió que té l’autora de la vida: la convivència del desig que ens empeny a viure amb la presència constant del dolor i la pèrdua, dos elements que semblarien contraris però que no ho són tant; “són la vida mateixa”, afirma l’autora. El jurat destaca la bona construcció del poemari, així com la sensualitat i la imatgeria precisa del camp i de la terra, dels arbres, les arrels i les escorces. És una obra que destil·la calidesa i on s’hi percep aquest entendre la poesia com una llar que t’acull, afirma la portaveu del jurat M. Rosa Font.

Lliurament dels Premis Literaris de Girona 2020. Pere Duran/Nord Media

El 53è Prudenci Bertrana de novel·la, el premi amb major trajectòria i el més ben dotat de la nit, va ser presentat el darrer. L’obra guanyadora, Ànima de tramuntana de Núria Esponellà, és una novel·la de dues dones separades en el temps: una viu en el present i l’altra viu fa tres mil anys. Malgrat la distància, comparteixen dificultats semblants, s’enfronten a la vida i hi busquen el seu sentit. “De fer catarsi, d’això tracta la novel·la”, afirma l’autora. Esponellà ha treballat en l’obra durant quatre anys amb una recerca històrica que l’ha portada a fer un viatge apassionant de retorn als ancestres. Xavier Cortadellas, el portaveu del jurat, destaca, a més, com l’obra ressegueix la geografia aquàtica dels aiguamolls, rius i rieres de l’Empordà, fet que acaba convertint la història en també una novel·la sobre l’aigua, el paisatge i la força “entramuntanada” de les dues protagonistes per tirar endavant “malgrat tot i contra quasi tot”.

La sorpresa de la nit van ser els dos premis que encara no havien fet públics els seus guanyadors: el premi Cerverí de lletra de cançó per una banda, un premi organitzat per Catalunya Ràdio, iCat.cat i la Fundació Prudenci Bertrana en col·laboració amb la revista Enderrock i les votacions del públic que van decidir els vuit finalistes. La cançó guanyadora va ser “Estimar-te com la terra” de Ginestà, el grup de música de Sant Andreu de Palomar, que va pujar a l’escenari a interpretar la peça premiada. Per altra banda, el premi Lletra a la millor iniciativa digital de i sobre literatura catalana va tenir dos guanyadors ex aequo: Lectures en ruta, una iniciativa de Tramoia Produccions Culturals que busca crear un espai de trobada per a joves amb inquietuds lectores, organitzant activitats i caps de setmana entorn el fet literari; i el podcast de La Lectora, la revista digital de crítica literària, per donar un temps i un espai a la crítica literària en català amb un format més dinàmic i viu per arribar a nous públics.

L’acte es va acabar amb la possibilitat d’adquirir les obres premiades signades pels autors a la sortida de l’Auditori. Un any més, els Premis Literaris de Girona han aconseguit dur a terme amb èxit la seva tasca amb la intenció de seguir-ho fent molts anys més. En l’acte es va fer palès que la cultura i la literatura segueixen ben vives a Girona i així seguirà sent, ja que, en paraules del director de la Fundació Prudenci Bertrana, “ara més que mai volem seguir al peu del canó”.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació