Nit Irla: ser just per poder ser lliure

Marta Casals i Ole Thorson, premiats en la desena Nit Irla.

Gerard E. Mur

Gerard E. Mur

Periodista. gerardmursole@gmail.com

Desena Nit Irla de la Fundació Josep Irla. Nit en què es lliuren els premis Memorial Lluís Companys i Memorial Francesc Macià, que es desdoblen en dues categories: col·lectiva i individual. L’acte d’entrega, amb presència del president del Parlament, Roger Torrent, i la consellera de Cultura, Ester Capella, va tenir lloc a l’auditori del CCCB. El Memorial Francesc Macià reconeix a les persones que han destinat una part de la seva activitat al servei de la llengua, la cultura i la nació. “Al servei de la comunitat catalana”, resumia Joan Manuel Tresserras, president de la fundació. El Memorial Lluís Companys honora aquells que han dedicat temps i esforç a qüestions de caràcter social. El tema de la Nit Irla 2019 va ser la igualtat, qüestió condensada al llibret de cites que va rebre cada assistent. “Si vol ser lliure, Catalunya ha d’aprendre a ser justa”, va escriure el polític republicà Jaume Aiguader (1882-1943).

Segons Tresserras “el front social i el front nacional són les dues parts indissociables que componen el marc dels nostres objectius en el terreny intel·lectual i polític”. El president de la fundació enllaçava aquestes dues línies de la nit amb la situació del país: “Estem a punt de complir els dos anys d’una intensa onada repressiva. L’any passat dedicàvem la Nit Irla al tema de la llibertat. El tema, però, no ha prescrit, aquest any continua sent un any de batalla per la llibertat”. Hem de procurar, però, no obviar el matís, la complexitat: “Un dels greus problemes de l’onada repressiva –a part de l’afectació a persones i famílies– és que ens pot conduir a un replegament cap a la simplicitat, a voler simplificar la situació en què ens trobem. No podem banalitzar la nostra pràctica. Cal abordar els temes laterals”. Els premis recullen aquest propòsit. Coneguem els guardonats.

El Memorial Francesc Macià ha estat atorgat, en la seva categoria individual, a Marta Casals per la seva llarga trajectòria com a ambaixadora cultural, la seva tasca com a gestora cultural al capdavant d’institucions musicals de reconegut prestigi, així com per la promoció del llegat musical, cultural i humanístic del mestre Pau Casals, amb qui va estar casada des de 1957 fins a la mort del compositor. “Era un home íntegre i compromès. Un gran entre els grans. Un home d’una catalanitat insubornable. Va donar tota la seva energia per la música i per l’esperit, la bondat i la comunió del món. Creia que amb la música i els bons fets podem tenir un món millor”, recordava en un vídeo la guardonada, que no va poder assistir a la Nit Irla ja que coincidia amb un dels concerts del Festival Internacional de Música Pau Casals.

En la categoria col·lectiva, el Memorial Francesc Macià ha estat lliurat al grup de discussió The All Party Parliamentary Group on Catalonia per “la seva tasca de denúncia de les violacions de drets humans que representa l’empresonament de polítics i líders civils catalans”, així com per “la defensa del dret a l’autodeterminació de Catalunya i la promoció del diàleg democràtic”. El gal·lès Hywel Williams, diputat del partit nacionalista Plaid Cymru a la Cambra dels Comuns, ha estat l’encarregat de recollir el guardó. Williams denuncia la situació catalana, que considera “una qüestió fonamentalment política i no legal”. “Emprar la llei tal com s’està fent a Catalunya és un error”. El diputat lamenta que no es respecti el dret de secessió d’una “nació històrica com Catalunya” i advertia que “un atac contra aquest absolut democràtic és també un atac a la democràcia de tota Europa”. The All Party Parliamentary Group on Catalonia és un grup ideològicament transversal (dreta i esquerra hi són representades) fundat el 2017 i format per 21 diputats dels 6 principals partits polítics amb presència al parlament britànic.

La confluència de les mobilitzacions de joves a escala mundial per frenar l’escalfament global i l’experiència dels primers anys d’implementació de l’Agenda 2030 pel desenvolupament sostenible han portat a centrar el Memorial Lluís Companys d’enguany a premiar iniciatives i bones pràctiques de conscienciació, mobilització i implementació de solucions tècniques per afrontar als reptes ambientals del planeta.

En la categoria individual, el guardonat ha estat el danès Ole Thorson per la seva trajectòria professional pionera en “situar la mobilitat alternativa com a centre dels debats per a unes ciutats sostenibles i inclusives”. També es destaca el seu compromís social amb “els drets dels vianants i la prevenció dels accidents de trànsit”. Thorson ha presidit durant molts anys la Federació Internacional de Vianants. Durant la seva intervenció, el premiat va fer valdre la figura dels vianants –“tots ho som”– i la importància de complir les regles de circulació per assegurar el “dret dels vianants” i “reduir a zero els accidents a la carretera”. En aquest sentit, Thorson defensa un canvi en les lleis i el sistema judicial, que “avui protegeix els conductors per davant dels vianants”.

En la categoria col·lectiva, el Memorial Lluís Companys ha reconegut la lluita incansable de la plataforma SOS Costa Brava: “La defensa del país també passa per la protecció el paisatge”. La plataforma batalla actualment per evitar la construcció d’un nou tram de la C-32 que podria acabar amb cinquanta hectàrees de vegetació. També combaten l’explotació immobiliària de la costa. Amb els premis dels dos memorials de la Nit Irla es fa justícia a la labor nacional i social dels guardonats. Es guanya, doncs, una certa llibertat.

La cloenda de l’acte va ser a càrrec del president del Parlament Roger Torrent. Torrent destacà l’hegemonia de les idees republicanes a Catalunya, “idees que tenen a veure amb posar el bé comú per sobre de tot”. “Idees i lideratge polític, dos elements imprescindibles per connectar aquests ideals –els que promou la Fundació Irla– amb la república efectiva”, concloïa.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació