Neix Verdaguer edicions

Carme Torrents, directora del Museu i de la Fundació Verdaguer, i Ramon Pinyol, director de la Càtedra Verdaguer d’Estudis Literaris han presentat l’editorial en el marc de la Setmana del Llibre en Català.

Laura Basagaña

Laura Basagaña

Cofundadora de Núvol i editora de LlavorCultural.cat.

Carme Torrents, directora del Museu i de la Fundació Verdaguer, i Ramon Pinyol, director de la Càtedra Verdaguer d’Estudis Literaris han presentat l’editorial en el marc de la Setmana del Llibre en Català.

La Fundació Jacint Verdaguer ha posat en marxa l’editorial Verdaguer Edicions per “preservar i difondre l’obra del poeta i la seva mirada dramàtica i apassionada, que s’erigeix com un dels pilars de la literatura catalana”, ha explicat Torrents. “Es tracta d’una aposta arriscada, feta en temps de crisi” i portada a terme per una entitat sense afany de lucre. L’editorial publicarà en paper i en format digital, per tal d’arribar a tots els públics. “Volem internacionalitzar la figura del poeta, fent-la arribar a tothom i aprofitant també la xarxa i els nous formats”.
Ramon Pinyol ha volgut destacar “la modernitat de Verdaguer” i alhora la seva acceptació en les classes populars. “A través de l’editorial es vol donar a conèixer poemes oblidats per la societat, amb els comentaris pertinents i oferint un text fiable, actualitzat. En aquella època hi havia uns referents molt clars, que els lectors identificaven immediatament quan llegien els poemes i que potser ara s’han perdut. Els textos de Verdaguer han sofert la censura, el temps n’ha fet perdre algunes referències i tot això se subsana amb una edició crítica, amb comentaris i anotacions històriques”, ha exposat Pinyol.

L’obra de Verdaguer, digitalitzada i contextualitzada

Les dues línies d’edició del projecte són l’Obra Completa del poeta de Folgueroles, digitalitzada i amb comentaris erudits dels estudiosos de la Societat Verdaguer. I la col·lecció Univers Verdaguer, on “diversos artistes i personalitats faran de prescriptors del poeta”, explica Torrent.
L’editorial ha digitalitzat cinc títols de l’obra de Verdaguer, que es poden comprar conjuntament en format ebook per 25 euros fins a final de mes. Es tracta dels títols L’Atlàntida, Pàtria, Sant Francesc, ‘Dos màrtirs de ma pàtria, o siga Llucià i Marcià’, Barcelona. D’altra banda, el dia 5 de novembre arribarà a les llibreries el poema La Pomerola. Primavera, en format paper i també en digital. “Es tracta d’un poema que no va poder ser recollit a les antologies, perquè es desconeixia i que es pot considerar un text predecessor de poemes com El Comte Arnau de Joan Maragall, Nabí, de Josep Carner i Llàtzer el ressucitat de Carles Riba”, ens diu Torrent.

Futures publicacions

De cara a l’any vinent, dins la col·lecció d’Obra Completa, l’editorial prepara la publicació en format digital del volum Montserrat, ja publicat en paper per Eumo Editorial. I també, l’edició en paper i en digital del llibre Al Cel, a cura de Pere Tió.
Pel que fa a la línia Univers Verdaguer, el poeta Enric Casasses analitzarà els quaderns d’exorcismes del poeta de Folgueroles a Dimonis de Jacint Verdaguer-els Apunts de la casa d’oració presentats i comentats per Enric Casasses. El llibre es podrà llegir l’any que ve. I de cara al 2015 el biòleg Bernat Gasull prepara el llibre Verdaguer a l’Aneto. Ascensió de 1882, “una mirada fresca que interpreta el poema Canigó, a partir de recerca històrica, anotacions inèdites de llibretes del poeta i curiositats de la travessa”, explica Carme Torrents.
Formen part del projecte la Fundació Jacint Verdaguer, la Societat Verdaguer i la Càtedra d’Estudis Literaris de la Universitat de Vic, juntament amb estudiosos i intel·lectuals que han centrat la seva tasca en el poeta i professionals del camp editorial.
“La intenció és publicar entre 2 i 4 llibres cada any”, destaca Carme Torrents.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació