Francesca i l’assetjament psicològic

‘Francesca’, de Quim Español, és una narració magistral, tan inspirada com ben documentada.

Francesca (Edicions de 1984), de l’arquitecte i poeta Quim Español, és una novel·la que amb una bellesa literària corprenedora que captiva el lector des de la primera pàgina, transita de forma tan poètica com hàbil per un bon enjòlit narratiu per les aigües fosques i tèrboles d’una plaga mortífera: l’assetjament psicològic o mobbing que s’ha abatut sempre sobre éssers que en un sentit particular en podem dir especialment sensibles i, per tant, vulnerables, i que en un sentit general en podem dir «diferents».

Aquesta «diferència» en un conjunt més homogeni també pot ser un talent sobresortint o geni. És el cas de la jove Francesca, una noia dotada per a la música en grau d’excel·lència, tant com a intèrpret de violí com en el seu sentit musical. Francesca té la música al cap, en compon, i en escoltar una peça té una capacitat extraordinària per desxifrar els codis que integren els seus ritmes i melodies per més enrevessats, arriscats o sorprenents que siguin.

Amb una arquitectura literària tan original com eficaç, Francesca és una novel·la coral explicada a través d’un narrador que pren cos dins de la novel·la, és a dir: és un personatge més. La jove Francesca és a l’epicentre del relat i la història que s’hi explica fa un recorregut que va des de la llum a la tenebra, així com des de la música que impregna qualsevol dels seus actes fins al silenci del seu violí. La causa d’aquest decreixement és el trauma profund que viu la jove intèrpret quan a penes a desclòs el seu indubtable talent. Francesca pateix un assetjament psicològic d’una gran crueltat, un mobbing sever per part d’un director d’orquestra mediocre i falsari. Severa i profunda serà la tragèdia que es desencadena en l’ànima delicada de Francesca, una bella, alegre i càlida flor de primavera que es veurà congelada per l’hivern d’un dolor espiritual insuportable fins i tot quan l’ha intentat domesticar i amortir.

En un nivell de lectura que va més enllà del referencial com és el drama del mobbing, un mal injustificat que es llança com una fera carnívora damunt la persona que n’és objecte, també podem veure en aquesta narració una metàfora de com també la bellesa i la seva creació a través de les diverses formes de cultura es veu assetjada per la lletjor ambiental en una escala de barroeria i mal gust, i, encara pitjor, per l’acció d’aquella part del diable de les persones que no deixen aflorar la bellesa, ans al contrari: es complauen a trepitjar i fins i tot assassinar aquesta bellesa sempre fràgil, precisament perquè la bellesa en tant que construcció humana fora de la natura, que és bella per ella mateixa, sempre és un esforç.

Aquest és el mòbil del mobbing: destruir la bellesa i la seva bondat, ja que la bellesa i la seva bondat són com un mirall de l’horror per als sentiments d’enveja, de gelosia, de desconsideració de l’altre i de la maldat exercida com a compensació de vés a saber quines frustracions personals. Tots aquests elements psicològics queden reflectits amb una gran agudesa perceptiva per part de Quim Español a Francesca, una narració magistral tan inspirada com ben documentada, sobretot en el camp de la música i els seus envitricolls, així com formalment resolta de manera circular amb els seus punts àlgids com si fos la interpretació d’una peça musical. En els seus detalls narratius trobem la força moral d’uns personatges que defensen amb convicció la veritat, que es revolten contra la mentida i la deshonestedat intel·lectual, i que treballen de forma constructiva (l’art n’és una) per assolir la justícia, la qual cosa no evitarà el dolor per les pèrdues, ja que a Francesca n’hi ha de materials i immaterials, d’ambientals i personals. Tanmateix, com en la vida.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació