Molt honorable president

Quim Torra no és polític convencional, fet a mida de les cúpules dels partits, sinó nascut de la base cívica

És la primera vegada que el president del país és una persona que he tingut el plaer de conèixer. Quim Torra, abans de ser president, va crear una de les editorials més arriscades dels darrers temps: Acontravent. Una iniciativa editorial –digna d’un país que podria ser algun dia, però que de moment no és– que va recuperar alguns dels grans clàssics del periodisme literari català. En el catàleg de llibres que va editar Quim Torra, bo i esmerçant-hi hores i jugant-s’hi els estalvis, hi ha noms com ara Domènec de Bellmunt, Pere Calders, Pere Coromines, Josep Pla, Montserrat Roig, Rafael Tasis, Màrius Torres, i molts altres.

Quim Torra és una persona discreta, afable, intel·ligent i molt treballadora, amb un esperit de servei encomiable. No es mereix, de cap manera, les desqualificacions i els insults que li han penjat gent que –en honorabilitat– no li arriba a la sola de la sabata i que ha cuitat a manipular, amb barroeria i cinisme, alguns dels seus textos periodístics o algunes de les seves piulades. Qui el conegui una mica, qui hagi llegit els seus llibres sap perfectament que és un home de conviccions fermes i d’una ètica sòlida i admirable, amb una passió senzilla i una intel·ligència privilegiada.

Un migdia de fa uns quants anys, quan Quim Torra va assumir la direcció del Born Centre Cultural –un projecte reeixit que l’Ajuntament actual sembla que s’entesti a desvirtuar– me’l vaig trobar a la Biblioteca de Catalunya. Em va saludar amablement i em va comentar, amb l’entusiasme de l’investigador, que aprofitava una mitja hora que tenia lliure per consultar un article en una revista d’època. Em va fer gràcia que un home tan enfeinat tingués encara esma per preocupar-se per una de les seves fal·leres, compartida: recuperar la història del periodisme literari, seguint les traces de Domènec Guansé o Rafael Tasis.

Com confessava en la primera entrevista de caràcter íntim que li féu TV3, Quim Torra es considera un home de lletres, de recerca. La conjuntura actual l’ha portat a convertir-se en el responsable de pilotar els inicis complexos i costeruts d’una República catalana en construcció, que no vol desobeir lleis sinó redactar-les. No ho tindrà fàcil, perquè els partits monàrquics han engegat la màquina atrotinada de fabricar mentides, calúmnies i injúries per desprestigiar-lo. Amb la cobertura dels mitjans i els aparells de l’estat, aquests partits són capaços de tot, sense cap pudor, per aconseguir escampar la sospita i desacreditar sigui com sigui l’adversari.

En realitat, en la persona de Quim Torra, els partits defensors del règim del 78 volen difamar el pensament polític que representa i limitar els drets col·lectius que defensa. Són les mateixes forces polítiques que han donat suport a una ignomínia com el 155, que han permès la usurpació antidemocràtica de les institucions catalanes, que han estat i són còmplices de l’existència de presos polítics i exiliats a l’Europa del segle XXI. Són els mateixos partits que només saben alimentar els discursos de la por, la prohibició, la represàlia, la negació de tot, valedors cofois de la conculcació dels drets fonamentals.

No sé què farà Quim Torra o què li deixaran fer com a polític, com a 131è molt honorable. Però puc testimoniar que el president Puigdemont, exiliat a Berlín, va fer una bona tria. No es tracta d’un polític convencional, fet a mida de les cúpules dels partits, sinó nascut de la base cívica i cultural. Com a referent polític, com a representant de la màxima institució del país, el president Torra mereix el màxim respecte. Com també en són mereixedors, d’un respecte, doblat de gratitud, els polítics catalans escollits pel poble (i els portaveus de la societat civil) que, injustament, estan confinats a les presons espanyoles o obligats a emprendre el camí de l’exili. Sobretot, en una conjuntura com la d’ara, marcada per la repressió ferotge dels aparells de l’Estat espanyol.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació