Llegir en català guanya el premi LletrA

Llegir en català, l’associació d’editorials independents en català, va reunir-se divendres per fer balanç dels objectius marcats un any abans i per presentar un nou pas en la seva curta però intensa trajectòria: una pàgina web oficial.

El 14è Premi LletrA ha recaigut sobre l’associació d’editorials independents Llegir en català pel seu projecte de comunicació virtual. El jurat ha reconegut “el coratge i la decisió de les editorials petites per fer-se un lloc al mercat” a través d’una estratègia digital “dinàmica i útil”. També ha lloat la “vocació emprenedora” de l’associació i la seva visió “per apostar per noves oportunitats i el risc que comporta”. De la seva banda, l’editora de Raig Verd, Laura Huerga, ha destacat que el premi els dóna “energia per fer més coses” i seguir impulsant el projecte. L’editor de Periscopi, Aniol Rafael, ha recordat que, quan va néixer l’associació, “se’ns donava poc temps de vida” i ha afegit que el projecte té “més força que mai” per aconseguir “que la gent llegeixi més, ho faci en català i aposti per la bona literatura”.

Llegir en català, l’associació d’editorials independents en català que es va presentar fa un any a La Setmana del Llibre, va tornar a reunir-se divendres passat al mateix lloc per fer balanç dels objectius marcats i per presentar un nou pas en la seva curta però intensa trajectòria: una pàgina web oficial que no només aglutina i fa difusió conjunta del catàleg de les 9 editorials que formen el projecte, sinó que també aspira a ser un racó de debat i informació del món cultural català i del llibre en especial.

La publicitat en grup i la difusió conjunta de les activitats que es duen a terme era un dels principals objectius que es van posar sobre la taula quan Llegir en catalàes va presentar al setembre de 2013 a La Setmana del Llibre. Laura Basagaña ja explicava a Núvol que la voluntat d’unir-se en una associació no portava a les editorials  a compartir estructures empresarials ni a perdre independència, sinó que es tractava d’aconseguir teixir complicitats a l’hora d’assistir a fires, fer-se visibles a les llibreries i presentar novetats a la premsa. Un any després, el balanç dels editors és més que positiu: no només han aconseguit aquesta visibilitat, sinó que l’associació ha pres vida pròpia, ha creat nombroses iniciatives i ha participat també en moltes altres. Destaquen entre totes aquestes activitats la presència conjunta a fires catalanes i també estrangeres, cosa que seria impossible de forma individual, i accions com el Club de Lectura de l’FNAC, la campanya “Llibres per no lectors”, els esmorzars amb llibreters o el concurs de recomanacions. La presidenta de l’Associació i editora de Raig Verd Laura Huerga explicava a l’acte que és impossible saber l’impacte econòmic de Llegir en català per a cada editorial que en forma part, encara que tots els editors estan d’acord en que els beneficis a mig i llarg termini són inqüestionables. Huerga va destacar els 200 títols d’editorials catalanes independents publicats el darrer any i va explicar que un dels objectius comuns ha estat i serà sempre el de promoure el català i la lectura al país.

Per a poder fer evident el catàleg i totes aquestes activitats, l’associació estrena ara una pàgina web creada per Estudi Far. La web, moderna, visible i navegable, amb sala de premsa i informació sobre cada editorial incloses, destaca per tres aspectes: en primer lloc, el catàleg. Les editorials independents que formen part de l’Associació fan menys llibres a l’any que les empreses més grans, possiblement per l’especial cura que tenen en cada obra que pretenen publicar. La columna vertebral de tot aquest volum de llibres és òbviament la narrativa, si bé algunes editorials també aposten per l’assaig o el teatre.

En segon lloc, la web incorpora una completa agenda d’activitats, que farà ressò  de l’acció conjunta de les editorials en llibreries i fires o campanyes de diversa índole. I en tercer lloc, i potser com a novetat més destacada, la pàgina dedicarà un espai al debat cultural col·lectiu. L’Associació publicarà articles d’opinió que expliquin la seva visió del que passa al país i, sobretot, del que passa al món del llibre. Aquest espai ha de servir per propiciar un col·loqui que les editorials van qualificar com a “completament necessari” pel sector.

I a l’horitzó de l’associació, la presència internacional serà el gran repte de l’any que enceten. Les editorials aniran de forma conjunta a les fires de Guadalajara i Frankfurt, amb l’objectiu de difondre els autors catalans a l’estranger i obrir nous mercats. Per a aconseguir-ho, les editorials presentaran a les fires d’arreu del món un catàleg comú amb els seus autors més destacats dels últims mesos. Qui sap si, a La Setmana del Llibre 2015, el balanç presentat inclourà els èxits a l’estranger de Xavier Gual, Maiol de Gràcia, Mercè Foradada, Lluís Calvo, Joan Todó, Xavi Sarrià o Mònica Batet.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació