Lispector a la recerca del cor salvatge

Club Editor publica ‘A prop del cor salvatge’, la primera novel·la de Clarice Lispector, amb traducció de Josep Domènech Ponsatí

Carlota Rubio

Carlota Rubio

Periodista cultural

La literatura de Clarice Lispector es resisteix a ser descrita, perquè llegir-la s’assembla a l’estat previ al somni. A les seves novel·les no hi ha tesis, ni víctimes i botxins, ni gairebé trama, sinó un vagareig per la percepció de les coses. Llegir-la dona son però no adorm, perquè combina l’estranyesa amb la transcendència i un estil sinuós que convida a continuar surfejant pàgines sense saber molt bé per què. Fa poc que ho podem comprovar gràcies a l’esforç que Club Editor (i Comanegra) ha fet per donar-li un espai en la literatura en català. Després de L’hora de l’estrella i Un alè de vida, publiquen A prop del cor salvatge, la novel·la amb què Lispector va debutar als vint-i-tres anys (!), i que ja conté l’univers que desplegarà en tota la seva obra posterior.  

Clarice Lispector
Clarice Lispector. |

A prop del cor salvatge trena càpsules d’instants de vida de la Joana: la infantesa amb el pare, la vida amb els oncles i a l’internat quan es queda òrfena i el matrimoni amb l’Otávio (que, com la majoria dels personatges masculins de Lispector, és ridícul i es mira el món des de la culpa i la vanitat). La protagonista narra el descobriment de les mentides i la mediocritat dels adults, però també de l’èxtasi sensorial i de l’amor. Relligant-ho tot, el tema estrella de Lispector, que és la negociació entre la permeabilitat al món exterior i la realització del jo. Quan va publicar la novel·la el 1944, a Brasil la van comparar amb Joyce i Woolf, perquè com fan els modernistes es fixa en tot allò que percebem d’un instant abans de racionalitzar-ho amb paraules. Ella, però, sempre els va negar com a influències, perquè el seu estil és sobretot anàrquic i amb un univers molt particular. I en aquesta primera novel·la ja apunta imatges, idees i fins i tot escenes que reapareixeran a les seves obres posteriors (només arrencar hi ha unes gallines que a algú li sonaran). 

Com moltes heroïnes de Lispector, la Joana és indomable i gairebé violenta (“És un escuçó fred com el gel, Alberto. No sent amor ni gratitud”). No acaba de trepitjar del tot el món, sinó que levita alguns centímetres i se’l mira des d’allà amb una barreja de por, perplexitat i desafiament. Ella té un cos, però és sobretot un cervell que viu en present continu. De fet, una imatge repetida a la novel·la és l’estranyesa de la protagonista davant la imatge que li torna el mirall, i aquesta distància cerebral i la mort que acabarà definitivament amb els sentits són la seva creu. 

La Joana s’esforça per viure constantment la verticalitat de les coses, però, com li diu un mestre, la vida humana es defineix per la insatisfacció dels intervals. Sent nostàlgia d’una felicitat no viscuda en la qual és capaç d’absorbir el món des de la sensorialitat, com tots els animals del seu voltant que observa amb enveja. Però n’és incapaç perquè sent l’abjecció com una derrota (“Ara era tristament una dona feliç”, escriu quan es descobreix estimant). Lispector ho descriu amb un to introspectiu amb volada filosòfica, i construeix un personatge que ja assenyala les lluites entre el jo i el món, i el jo i el tedi en què insistirà durant tota la seva vida. “El moviment explica la forma”, conclou la Joana en un moment d’èxtasi. I en aquests instants arrodonits, en què el cos deixa de ser estrany i la protagonista sent el cor assalvatjat, Lispector arriba al seu màxim lirisme i sedueix d’una manera vaga però incisiva.

Aquest 2023, Club Editor i Josep Domènech Ponsatí continuen amb la publicació de Clarice Lispector. Al març arriba a llibreries el quart volum i el més poètic de tots, Aigua viva. Aquest mateix any sortirà el conte infantil L’amiga íntima de la Laura a la col·lecció L’amiga imaginària i més endavant la traducció de La passió segons G. H. 

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació