L’home que observa les algues

Rafel Simó, investigador de l’ICM-CSIC, aconsegueix aquest ajut de l’European Research Council (ERC) per a un projecte que estudiarà com interactuen els microorganismes marins.

Rafel Simó, investigador de l’ICM-CSIC, aconsegueix un ajut de l’European Research Council (ERC) per a un projecte que estudiarà com interactuen els microorganismes marins.

Deia Gustave Flaubert que és suficient observar una cosa durant prou temps perquè esdevingui interessant. Rafel Simó, investigador l’Institut de Ciències del Mar de Barcelona (ICM-CSIC) i autor de la Biblioteca del Núvol, ha aplicat aquesta màxima a l’estudi dels microorganismes marins. I després de dedicar moltes hores a investigar com interactuen s’ha proposat de descobrir noves relacions que van més enllà de la competició i que estabilitzen les comunitats de plàncton dels oceans.

Simó ja va guanyar el premi Ciutat de Barcelona per la seva recerca sobre la biogeoquímica oceànica i les seves repercussions, juntament amb Carles Pedrós i Joan Grimalt. Ara s’ha convertit en un dels 222 científics que ha aconseguit una Advanced Grant de l’European Research Council (ERC), el primer projecte ERC que aconsegueix l’Institut de Ciències del Mar de Barcelona.

Les Advanced Grants són ajuts que dona l’ERC a investigadors sèniors per a projectes de recerca innovadors. És una convocatòria molt competitiva. Enguany s’hi han presentat 2.052 propostes de projecte a tot Europa, de les quals se n’han seleccionat un 11%. En les dotze convocatòries d’ajuts ERC que hi ha hagut des que el programa es va iniciar el 2008, el projecte SUMMIT és el quart obtingut a l’Estat Espanyol amb temàtiques ambientals.

El projecte SUMMIT liderat per Rafel Simó, que serà finançat amb 2,5 milions d’euros, es proposa desvelar el comportament associatiu de microalgues i bacteris que viuen en zones pobres dels oceans.

Estudiar la cooperació en la naturalesa

“La natura és complexa. El que passa es que per explicar-la i reduir-la a models matemàtics tendim a simplificar-la”, explica Simó. “Diem que hi ha productors primaris que fan la fotosíntesi, herbívors, carnívors i descomponedors, i que els que pertanyen a la mateixa categoria competeixen entre ells. Però estem descobrint que l’evolució ha optat per solucions més complexes, en què els uns depenen dels altres de formes insospitades, també cooperatives, i molts organismes tenen pluriocupació i es fa difícil classificar-los.”

Algunes microalgues del fitoplàncton, per exemple, excreten substàncies que permeten sobreviure a altres microalgues. A més, Simó s’arrisca a pronosticar que alguns depredadors herbívors prefereixen capturar microalgues afectades per un excés de radiació solar o infectades per virus i que, de no ser engolides, tindrien un èxit reproductiu incert. “Això encaixa amb la teoria d’ecologia terrestre que apunta que els carnívors mantenen sans els ramats a base d’eliminar preferentment els individus més dèbils”, afirma Simó. El projecte es fixa en el sofre com un element clau perquè els organismes del plàncton es reconeguin entre ells i es beneficiïn mútuament.

Núvol li ha publicat l’ebook Mar, gel i cel (diari antàrtic), on explica les vicissituds i recerques d’una expedició al Pol Sud. Simó va tenir la sort de participar en la seva quarta expedició a l’Antàrtida durant els mesos de gener i febrer de 2017. Es tractava de l’expedició internacional de circumnavegació de l’Antàrtida, finançada per l’Institut Polar Suís. Al llarg de la navegació, Rafel Simó va anar prenent notes en un dietari ple d’observacions precises i felices.  Mar, cel i gel és un quadern de bitàcora excepcional, que reflecteix les experiències viscudes durant el trajecte entre Hobart i Punta Arenas.

Llegiu l’entrevista de Bernat Puigtobella a Rafel Simó: “Hi ha un mar per a cada estat d’ànim”

Els subscriptors de Núvol us podeu descarregar l’ebook aquí.

Si encara no sou subscriptors us en podeu fer aquí. 

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació