L’explosió del manga en català

La 28a edició del Manga Barcelona consolida l'aposta de les editorials pel manga en català enmig de la creixent edició de còmics en català del darrer any

Jaume Forés Juliana

Jaume Forés Juliana

Actor, realitzador i gestor cultural

A principis d’any, l’il·lustrador Oriol Malet assegurava en una entrevista a Núvol que «el còmic en català reneix» i que estem assistint a un esforç col·lectiu d’autors i editors «per reflotar un mercat bastant potent que ens vam carregar». Pels volts de Sant Jordi ja vam publicar un article on repassàvem les principals iniciatives, públiques i privades, que han ajudat a capgirar, en només un parell d’anys, el panorama editorial del còmic i la novel·la gràfica en català. L’interès creixent per l’anomenat «novè art» és patent si observem que ara mateix a Barcelona hi ha dos espais culturals de primer ordre amb exposicions dedicades al món del còmic: el CaixaForum, on fins al 15 de gener encara es pot veure la retrospectiva antològica Còmic. Somnis i història, i el CCCB, que acaba d’inaugurar la meravellosa mostra generacional Constel·lació gràfica. Joves autores de còmic d’avantguarda, que es podrà visitar fins al maig de l’any vinent.

Si el 2021 vam veure sorgir noves col·leccions i editorials arreu, la veritable campanada gràfica del 2022 ha estat, sens dubte, l’aposta decidida pel manga en català. Ja fa uns anys que el mercat interior del còmic europeu està sent devorat per les historietes provinents dels EUA i el Japó. Segons l’Associació de Crítics i Periodistes de Còmics francesa (ACBD), des del 2013, a les zones francòfones d’Europa es publiquen molts més títols de manga que d’historietes francobelgues, la gran escola del còmic europeu. El mercat japonès està inundant de títols el mercat europeu i la realitat catalana no n’és una excepció. A casa nostra, la febre nipona ha coincidit amb un moment especialment dolç per a l’edició de còmics en català i, el passat Saló del Manga, celebrat tot just fa una setmana al recinte de Fira Barcelona de L’Hospitalet de Llobregat, per absorbir millor un públic exponencialment en augment, n’és un bon exemple.

La 28a edició del Manga Barcelona ha acollit l’estrena de Kaji Manga, la nova línia editorial del Grup Enciclopèdia, amb un èxit fulgurant. Els exemplars de Dodoma i Grendel, les seves dues primeres publicacions, van volar. No és d’estranyar si tenim en compte que eren dues sèries completament inèdites a l’estat espanyol. La voluntat de Kaji és publicar entre seixanta i setanta volums de manga en català per any, amb títols que, com Dodoma i Grendel, no necessàriament hauran d’haver sortit abans en castellà.

Els pròxims títols que oferirà el catàleg d’aquest segell capitanejat per Carles M. Miralles i Pema Maymó corresponen a la popular sèrie romàntica Orange, d’Ichigo Takano; al breu manga de fantasia Kijin Gentōshō, realitzat per Yū Satomi a partir de les novel·les homònimes ambientades al període Edo de Moto’o Nakanishi i il·lustrades per Tamaki, i a la sèrie còmica Badducks, de Touryuumon Takeda, de tons ciberpunk.  

Norma Editorial, que sempre ha cuidat l’edició de còmics a casa nostra –sigui en català o castellà– també ha decidit posar tota la carn a la graella amb una ambiciosa línia editorial de manga en català que només aquest 2022 ja ens ha deixat els primers volums de sèries tan reconegudes com Tokyo Revengers (els primers títols en català van sortir al juliol), Chainsaw Man i Jujutsu Kaisen (ambdós al setembre), a més de Guardians de la Nit (Kimetsu no Yaiba); aquest últim, coincidint amb l’estrena del seu anime al nou canal SX3, el passat mes d’octubre. De cara al 2023, l’editorial ha anunciat títols tan destacats com Evangelion o Sayonara Eri i també s’espera l’edició catalana d’un clàssic del gènere com Death Note.

Tanmateix, una de les pioneres del manga en català, la petita editorial pradenca Ooso Comics, fundada el 2014, no té res a envejar a aquestes grans editorials perquè enguany també ens ha ofert nous i sucosos títols com els del justicier emmascarat Kamen Rider (posa’t a la venda al maig), els del grup de superherois Himitsu Sentai Gorenger – L’esquadró secret dels 5 ràngers (abril), o els de la nostàlgica sèrie de superrobots Getter Robot (novembre), obra de Ken Ishikawa i Gō Nagai, creador, entre d’altres, del popular Mazinger Z.

La particularitat d’aquestes tres sèries rescatades per Ooso Comics rau en la seva rellevància dins de la història del còmic nipó, perquè són títols originalment publicats al Japó a principis dels anys setanta. En aquesta línia de defugir les novetats més immediates, l’editorial de Prades, impulsada per Olga Resina i Sergio Pérez –que també publiquen títols en eusquera–, han anunciat de cara al 2023 la publicació d’un manga amb les aventures del popular personatge de videojocs Megaman, creat per Capcom a finals dels vuitanta.

Portades dels nous títols de manga publicats en català per Ooso Comics | Ooso Comics

Per la seva banda, el Grup Planeta, a més de continuar editant en català la mítica Bola de Drac, també ha començat a publicar l’esperada edició definitiva del Dr. Slump i els primers volums en català de la celebrada My Hero Academia, alguns dels films de la qual també s’han pogut veure o s’emetran pròximament al nou SX3. De cara a l’any vinent, Planeta ha anunciat tres grans novetats en català: One Piece, Ranma ½ i Haikyū!!, títols força populars a Catalunya perquè els seus respectius animes ja s’han emès per TV3.

L’any vinent també s’espera que l’editorial valenciana Fandogamia i el segell manga de Penguin Random House a Espanya, Distrito Manga, comencin a editar i publicar volums en català. Així, doncs, si fins ara el panorama del còmic en català havia estat força erm –més enllà de les publicacions infantils i juvenils–, podem assegurar que la situació ha començat a canviar.

Portades dels nous títols de manga publicats en català per Planeta | Planeta Cómic

El manga està cridat a jugar un paper clau en aquesta transformació del sector que, en només dos anys, ha vist sorgir projectes engrescadors com la col·lecció Doble Tinta de Pagès Editors, amb tres volums editats; la col·lecció de còmics de no-ficció de Comanegra, amb dos títols publicats enguany, o la nova Editorial Finestres que, amb només un any de vida, ja ha publicat una tretzena de títols i ha obert dues convocatòries del Premi Finestres de Còmic.

La guanyadora de la primera edició del premi, Què, del reconegut l’il·lustrador barceloní Max –pseudònim de Francesc Capdevila i Gisbert– veurà la llum a principis del 2023, i també es publicarà Aiguagim, de Marina Sáez, que va rebre una menció unànime del jurat per la seva originalitat. L’any vinent també esperem assistir a la segona convocatòria del concurs Llamps i Tintes! de novel·la gràfica, que enguany ha premiat i publicat El bròfec, amb guió d’Adrià Pujol i dibuixos de Laia Baldevey, convertint-lo en el primer títol de la nova col·lecció impulsada pel Consell Assessor de la col·lecció Josep Pla de la Diputació de Girona.

I és que a l’hora de difondre i augmentar el volum de còmic en català, tota pedra fa paret. Però vigilem, perquè totes les dades apunten a una curiosa paradoxa dins del sector del còmic. A Europa, el nombre de títols editats ha augmentat exponencialment, però el nombre de vendes no creix a un ritme semblant i, en alguns i indrets, fins i tot, s’ha estancat. Això vol dir que, malgrat haver-hi una major varietat d’àlbums i títols al mercat, la seva rendibilitat és menor que fa unes dècades. Com en molts altres àmbits culturals, el mercat s’ha segmentat i això, a la llarga, repercuteix directament en els ingressos de les editorials i, sobretot, dels autors.  Celebrem l’explosió del còmic en català, però vetllem per tenir un sector editorial equilibrat!

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació