Les biblioteques del milió

El Consorci de Biblioteques de Barcelona fa balanç amb motiu dels seus divuit anys

Carme Borràs, lleidatana, va començar a llegir amb En Patufet, una revista infantil publicada entre el 1904 i el 1938 (posteriorment es va recuperar, durant uns anys més, amb el nom de Patufet). “Va començar a llegir en català”, remarca la seva filla. Borràs ha visitat aquest matí la Biblioteca Sagrada Família: la Xarxa de Biblioteques de Barcelona l’ha convidat per reconèixer-la com la usuària més gran del servei. La Carme té 102 anys i en fa un parell que té carnet. “Va ser idea del meu net”, explica la filla. “Les tardes es fan molt llargues i a ella sempre li ha agradat molt llegir”. Per problemes de vista, però, només pot seguir la lectura de llibres de lletra gruixuda. L’últim títol que ha llegit és una narració de Montserrat Roig sobre la Guerra Civil. “Algunes coses em van agradar i d’altres no tant”, diu Borràs. El reconeixement a la Carme i a dos “usuaris especials” més –la usuària més petita, la Lea Viscarro, de tres mesos i filla de bibliotecària; i en Xavier Pascual, propietari del carnet 1.000.000– ha estat precedit pel balanç que s’ha fet del servei amb motiu de la majoria d’edat del Consorci de Biblioteques de Barcelona, creat el 2001 i òrgan de gestió de la xarxa.

Carme Borràs és la usuària més gran de la Xarxa de Biblioteques de Barcelona: té 102 anys. | Foto: Leo Calderón

Avui, la Xarxa de Biblioteques de Barcelona està formada per quaranta equipaments i supera ja el milió d’usuaris des que el desembre passat en Xavier –enginyer industrial– va decidir renovar el carnet a la Biblioteca Sagrada Família – Ainaud de Lasarte (tornava a Barcelona després de viure deu anys a Alemanya). La xifra d’un milió –apunta Ferran Burguillos, gerent del consorci– suposa que més del 60% dels empadronats a Barcelona tenen carnet de biblioteca (el 2001, els inscrits eren una mica més de 190.000). Un “èxit” –considera Joan Subirats, titular de Cultura i Educació de l’ajuntament– d’un dels sistemes millor valorats de la ciutat, juntament amb el cos de bombers.

Durant el balanç del servei, Subirats ha confirmat un increment de cinc treballadors per aquest 2020 i de 20 per a finals de mandat (2023). L’augment de la ràtio biblioteca-treballadors és una de les grans demandes dels bibliotecaris, que també reclamen una reestructuració dels horaris. Subirats també ha anunciat l’obertura de dues noves biblioteques; la inauguració més immediata serà la de la Biblioteca García Márquez de Sant Martí; més endavant, abans del 2023, Sàrria hauria de tenir un nou equipament. Des del 2001, la capacitat de presència territorial ha augmentat un 231%; s’ha passat de 19.997 metres quadrats a 66.174. “Constatem que hi ha un dèficit de treballadors en el servei de biblioteques i ens comprometem a no obrir més biblioteques sense augmentar el nombre de professionals”, reconeix el tinent d’alcalde, que destaca el paper de les biblioteques en la consolidació de la cohesió social: “Aquesta mateixa biblioteca [Sagrada Família] serveix d’exemple. Forma part d’un triangle conformat per una biblioteca, un mercat i un centre cívic. Cal buscar la col·laboració del servei amb els centres cívics, els casals de barri o les entitats”.

Segons les dades donades a conèixer, el 55% dels usuaris de biblioteques són dones i el 45% homes. El usuaris més actius són aquells que tenen entre 40 i 64 anys (35,3%), seguits dels adults que es mouen entre els 25 i els 39 anys (30,8%). Quan es va crear el Consorci de Biblioteques de Barcelona, el nombre d’usuaris estrangers era d’un 2%, mentre que el 2019 la xifra ha arribat al 22%, cosa que, segons els responsables, denota “la diversitat” que caracteritza el servei. Pel que fa a l’ús habitual dels quaranta equipaments actuals, gairebé 25.000 persones –amb carnet o sense– passen diàriament per les biblioteques de la ciutat. Finalment, Burguillos subratlla la capacitat de “crear comunitat lectora” de les biblioteques amb l’organització dels clubs de lectura, que actualment sumen gairebé 20.000 assistents i un miler i mig de sessions. El balanç del servei ha acabat amb el lliurament d’un lot de llibres i un val de compra a la Carme, la Lea i en Xavier, usuaris distingits.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació