“Les bibliotecàries ens hem convertit en gestores culturals”

El 10x10 Biblioteques va acollir una munió de bibliotecàries de les comarques barcelonines i representants de 8 editorials, que van presentar catàleg i projectes al Palau Marc, aquest dimarts. A continuació us les presentem.

Laura Basagaña

Laura Basagaña

Cofundadora de Núvol i editora de LlavorCultural.cat.

El 10×10 Biblioteques va acollir una munió de bibliotecàries de les comarques barcelonines i representants de 8 editorials, que van presentar catàleg i projectes al Palau Marc, aquest dimarts. A continuació us les presentem.

La reunió del 10×10 d’aquest dimarts ha posat en contacte editorials i biblioteques a través d’una roda de conferències sobre novetats editorials. I d’aquestes trobades surten alguns dels projectes que serviran per fomentar la lectura, presentar novetats literàries i donar a conèixer autors nous arreu de la geografia catalana.

A l’hora del cafè, dues bibliotecàries conversen. Han sortit de la sala gran del Palau Marc on es fa la trobada. Comenten la jugada i una li diu a l’altra que “el món digital no ha de ser per força una amenaça, sinó, que significa que hi ha canvis en l’organització i el professional de biblioteques s’ha d’adaptar”. Totes dues coincideixen que “cal formació especialitzada per al personal de biblioteques”. I ambdues recorden la rapidesa amb què ha canviat l’ofici: “Abans ser bibliotecària implicava fer una feina tècnica i prou, i avui dia ens hem convertit en gestores culturals!”. Fan de contacontes, organitzen activitats, quadren els horaris de l’equipament cultural i, esclar, també aconsellen sobre llibres i mantenen a ratlla l’entrada de nous volums i la indexació i l’ordre en els temples llibrescos. S’acaben el cafè i les dues companyes s’acomiaden. Sant tornem-hi a la roda de presentacions d’editorials.

Palamedes editorial: Filosofia i gust pel ‘Slow Book’

Josep Borrell i Cristina Montiel són editors especialitzats en filosofia. “Per a nosaltres  no és vàlida qualsevol mena d’edició, sinó que som partidaris del Slow Book, llibres que volen una digestió lenta, una edició acurada i que aporten un coneixement”, diu Borrell. Editen obres filosòfiques no disponibles en català o castellà, o que s’han exhaurit. Tenen una distribució de proximitat i ofereixen preus assequibles, ja que una part important del seu públic són estudiants. “El valor afegit dels nostres llibres és que es poden revisitar en diferents èpoques de la vida i no queden obsolets”. Com a novetats de Palamedes Editorial cal destacar l’Enciclopèdia filosòfica de Kant, que és “el llibre que va fer abans d’escriure la seva obra magna La crítica de la raó pura”. Kant era professor universitari i aquest llibre conté les seves lliçons de filosofia, que a més, “mostren el camí per entrar a La crítica de la raó pura”. Tenen una col·lecció de ficció, també, que “trasllada la filosofia a la vida, a un àmbit pràctic: narrativa filosòfica, ètica, estètica, on destaca El clan de los Benasperi. “Trobar algú que escrigui bé i que a més pensi bé allò que escriu, costa molt”, confessa Borrell. I un dels seus projectes més immediats és una col·lecció dedicada a les llengües minoritàries. “Als filòsofs ens preocupa molt la manera com parlem, perquè és la forma com s’estructura el pensament”. Publicaran un llibre titulat Método para aprender Mandinka, que a més de gramàtica conté refranys, llegendes i enregistraments sonors de com cal pronunciar les paraules.  Altres llibres interessants són un llibre que fa un recorregut per les utopies, La república de los filósofos; i un llibre utòpic-distòpic, de filosofia política novel·lada que duu per títol  Filántropos de pantalones rasgados. 

Edicions del Serbal: “Ens dediquem a l’edició d’art, arquitectura i al llibre de text”

“La nostra editorial va néixer el 1979 i edita obres d’art (dins la col·lecció ‘Cultura artística’), arquitectura i, també, llibre de text”, ens diu Francesc Danés. La col·lecció ‘Estrella polar’ es dedica a recuperar obra especialitzada en ciències socials, filosofia política i geografia. La col·lecció ‘Arquitectura’ posa a l’abast de tots aquells estudiosos les eines per aprofundir en la materia. També tenen una col·lecció de narrativa (Biblionauta), dedicada a “donar cabuda a tots aquells autors que comencen, a les primeres novel·les”. I, també, tenen una col·lecció que se centra en textos de suport i diccionaris, entre els quals destaca el Diccionari crític-etimològic dedicat a l’obra magna de Cervantes, Don Quixot de la Manxa (Diccionario de la lengua castellana de ‘El Ingenioso Hidalgo don Quijote de la Mancha) de Julio Cejador, en una edició ampliada per Delfín Carbonell i James A. Parr. Una altra de les seves col·leccions ‘Res publica’ alberga títols que analitzen la participació ciutadana i els moviments de transformació social.

Edicions 62: “Volem editar clàssics, però també llibres d’actualitat amb ambició literària o, també, més comercials”

Edicions 62 “es defineix com a generalista, universal i moderna: vol arribar a un lector ampli, a través d’una edició cosmopolita”, explica Pilar Beltran. Publiquen 35 novetats anuals i posen molt d’èmfasi en la tria de novetats, el disseny, la traducció i la difusió. “Sense difusió, els llibres es queden als prestatges”. Tenen un parell de premis de poesia i narrativa i s’organitzen per col·leccions. La col·lecció “El balancí” es centra en “obres literàries de qualitat i prestigi d’autors catalans i estrangers, que inclouen 47 premis Nobel”. Entre un 70 i un 75% del gènere que publiquen és novel·la. “Fem catàleg d’autor, per exemple John Le Carré és el primer autor viu de més edat que continua publicant amb nosaltres”. Dins d’aquesta col·lecció hi ha autors amb ambició literària coneguts, però, també mirem de donar a conèixer nous valors, o recuperar obres que no han estat publicades en català, com per exemple Els amors difícils, d’Italo Calvino. Recuperem llibres de literatura clàssica dins d’un marc normalitzat, perquè qualsevol país normal necessita els clàssics traduïts a la seva llengua”. Dins de la col·lecció “Èxits” s’hi inclourien les obres de literatura comercial, que “van començar a ser un fenomen a partir dels anys 60 i 70 quan la generació de l’època ja s’havia educat en català i buscava literatura d’entreteniment en la seva llengua. Publiquem tant autors estrangers com catalans”. També hi ha una col·lecció d’assaig, on es publiquen 2-3 títols l’any i la col·lecció de poesia i teatre. “Publiquem diccionaris, tot i que la consulta online està fent molt de mal”. Gràcies a un fons privat, poden editar tiratges més curts de llibres amb lletra gran per persones amb problemes visuals. “Són llibres que sense finançament, costen molt de fer”.

Bellaterra Música.com: “Som músics que editem llibres”

“Vam crear l’editorial perquè quan féiem classe als nens ens adonavem que no hi havia la cultura d’escoltar els clàssics. Per això vam decidir elaborar una sèrie de materials didàctics, que donessin a conèixer als nens Schuman, Bach o Tchaikovsky”, expliquen Ainhoa Barquín i Montse Roig. “D’aquesta manera quan el nen o nena havia de familiaritzar-se amb la partitura i havia d’interpretar algun tema d’aquests autors, la melodia ja estava dins del seu imaginari”. Primer van editar partitures i CD, però més endavant han publicat contes. “Són obres molt tendres, basades en la vida del compositor, que es fan pensant en el públic infantil”.  Cançoners, llibres dedicats a la història d’un instrument, a certes obres, són algunes de les obres que ofereix l’editorial. “Com a novetats hi ha les Cançons per pintar, cançons per créixer i dins la col·lecció ‘Música i valors’ una edició del conte de L’elefantet curiós de Kipling, musicat amb cançons. Una altra de les novetats és el Rhapsody in blue, que forma part de la sèrie didàctica ‘Grans obres per a nens’, que inclou diferents recursos i materials per a professors i pares que volen acostar la música als nens”.

Editorial Mediterrània: “Estem preparant un llibre dedicat al centenari del naixement de Vinyoli, el 2014”

“Publiquem llibres sobre patrimoni, adreçats a infants: la història de Miró, Gaudí, o moviments com el modernisme, il·lustrats per Pilarín Bayés i explicats als nens i nenes”, apunta Montse Costas. “És un material molt útil per a les escoles i biblioteques, perquè ajuda els nens a completar treballs d’escola i és més accessible i transportable que els volums enciclopèdics”. L’editorial Mediterrània difon la cultura i història catalanes, a través de la col·lecció ‘Petites històries’ –col·lecció que celebra el 30è aniversari- on s’acosta la Història de l’Art als més petits. “Hem editat la petita història de Salvador Espriu i ja estem preparant el material sobre Joan Vinyoli, poeta que serà homenatjat l’any vinent, en el centenari del seu naixement”. Una altra de les novetetats és la “Petita història de l’11 de setembre”, il·lustrada i dedicada als infants. En l’àmbit de la poesia, l’Editorial Mediterrània acaba de publicar els “Divuit poemes de Nadal i un de Cap d’Any”, de Joana Raspall, amb il·lustracions d’Ignasi Blanch. I per a adults, Costas destaca els llibres d’art i, també, els poemes de Miquel Martí i Pol recitats pel seu germà, en un llibre que inclou un CD.

Editorial Gregal: “Tenim una col·lecció que explica la discapacitat als nens i nenes”

L’Editorial Gregal és un dels 10 segells que forma part del grup ‘Llegir en català’, una colla d’editorials que s’han unit en la promoció i difusió de la seva obra. “Editar llibres és una aventura complicadíssima”, confessa Jordi Albertí. “Una de les tres potes de la nostra editorial és la narrativa de fons històric, impulsada pel Premi Gregal de Novel·la Històrica, que enguany ha premiat l’obra Els senyors del poder, d’Imma Cabré.La novel·lacentra l’atenció en la vida de Natividad Yarza, la primera alcaldessa a l’Estat espanyol”, diu Albertí. “En aquella època les dones podien ser votades tot i que no podien votar”, afegeix. “El segon bloc d’obres que publiquem són obres històriques de no ficció –on donem cabuda a la publicació de tesis doctorals, diaris de guerra, assaig- i, finalment, la tercera pota són els àlbums infantils”. En aquest tercer bloc hi trobarem històries del món de l’art explicades als infants, o llibres que serveixen per explicar l’autisme i altres síndromes o minusvalies als més petits. “Són àlbums que tenen alguna cosa especial, el llibre Què som? explica la tragèdia de la mort d’un fill als nens”.

Thule Edicions: “Treballem per al foment de la lectura infantil”

“Thule edicions se centra en la publicació d’àlbum i·lustrat que serveixi per al foment de la lectura dels més petits, però també tenim una col·lecció de novel·la curta i una altra de microrelats”. Per a nens, publiquen llibres que “rescaten i difonen el patrimoni estètic europeu” i també aposten pel llibre il·lustrat amb històries per a totes les edats.

SD Edicions: “Fem álbum il·lustrat per a nens i adults”

“SD Edicions va néixer l’any 2005 i posa el focus en el llibre il·lustrat per a petits i grans. També publiquem llibres de pensament i crítica, i de narrativa, centrats en la literatura francesa”, comenta Maria Lluïsa Samaranch. “Dins del camp de l’àlbum il·lustrat publiquem diaris personals, com K, la història de la vida de Kafka il·lustrada, per a adults, o El niño perfecto, un conte que sensibilitza els lectors en l’educació per a la igualtat de gènere i la descoberta de la diferència”.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació