L’eixample de l’edició catalana

Jo escric en la llengua amb què més freqüentment i amb més qualitat m’ix del cor el que és honest.

Durant sis anys he treballat per una editorial mitjana no-barcelonina, El Cep i la Nansa. El Quico, la Cesca, exquisits en tracte i gust, em van fer veure més clara —si pot ser— la desolació del mapa literari català, que pateixen d’una manera especialment cruenta les petites i mitjanes empreses.

Llibreria l'Odissea.

Crec que la situació —a malgrat d’inconvenients mundials i intestins— pot ser revertida.

Caldria, en primer lloc, i no crec ser original a dir això o alguna cosa semblant, que una llei parlamentària considerés, protegint-les de l’especulació comercial de les grans corporacions, una llibreria —com una biblioteca— un espai públic subjecte a les lleis de normalització lingüística, com una que establís que tots els llibres del mainstream estiguin disponibles en la llengua del país i disponibles com a mínim en les mateixes condicions amb què si és el cas són presentats en altres llengües. L’oferta catalana, així, creixeria molt. (Hi ha jurisprudència en aquest sentit d’intervenir amb valors públics en una llibreria arran del famós cas d’una que era pronazi —i que el català és la llengua que ens reuneix és un valor; és el que en sociologia té per nom evidència col·lectiva).

Enrobustiríem aquesta oferta creant més d’un punt d’irradiació cultural. Pel que fa concretament a les lletres, Tarragona-Reus, que connecta a més d’amb Lleida amb la descatalanitzada València (encara que fa algun temps que es torna a trobar amb ella mateixa) Tarragona-Reus, deia, seria bona candidata a ser un segon hub cultural que afavorís la competència (innovació, qualitat, més eficiència organitzativa, rebaixa de preus) al mateix temps que cobrís literàriament la part del territori que falta per cobrir amb dignitat.

Tarragona, València, pertanyen al català occidental. Unir-les editorialment —encara que l’objecte final no fos aquest sinó enriquir en conjunt l’edició catalana i la seva distribució, accés i ús— significaria igualar en dignitat els dos grans dialectes; dels quals ara, com és lamentablement sabut, domina quasi del tot l’oriental central sense merèixer-s’ho del tot per causa del farciment de castellanades (que no vol dir castellanismes).

El fet que des de la presidència d’una institució que en principi ha d’incentivar i protegir els autors catalans com és l’AELC (almenys segons el diari El País, que no es troba gaire catalanista darrerament) es digui que un autor que pretengui escriure en català o s’ha equivocat de llengua o s’ha equivocat de professió, va de callada que no contribueix a l’edició catalana (i encara menys presa la ‘boutade’ amb ironia).

No tenen sortida, les novel·les negres sueques? Encara que puguin ser un fenomen puntual, no llegeixen en suec, de tant en tant, els suecs, per més que es vegin més influïts que ningú per l’anglès com nosaltres més que ningú pel castellà? Au, vinga!…

A escola em van ensenyar que literatura és qualitat; que la resta és paperam. Jo escric en la llengua amb què més freqüentment i amb més qualitat m’ix del cor el que és honest, no ho faig per militància ni per ‘nar en contra de res ni de ningú. La feina del traductor hi és p’alguna cosa!…

Si vull escriure o parlar en una altra llengua, no ho faig perquè m’ho digui ningú amb impertinència, sense venir a tomb de res —especialment si em trobo als Països Catalans.

Catalunya és un país, en contra de la dienda popular, molt travat, a l’estil de la Gran Bretanya, amb les seves ciutats equilibrades en potència, extensió i proximitat. Aquesta feliç circumstància ajudarà a afavorir, normalitzar, eixamplar l’edició en català.

El que no hi ajudaria fóra posar al davant de la presa de decisions en aquesta matèria els qui volen quedar bé amb tothom sense sentit d’històrica responsabilitat.

Catalunya prevaldrà. Serem el que voldrem ser. I s’ha d’obrir pas a un poble que camina.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació