L’editora que va salvar un país

Dilluns al Brindis de sant Jordi (primera edició) servien vermut del Morro fi. Entre els convidats hi havia autors, llibreters i alguns editors del morro fi. Un exemple d'editora amb olfacte és la Isabel Martí, que ja fa tres anys que publica el llibre més venut per Sant Jordi.

Bernat Puigtobella

Bernat Puigtobella

Editor de Núvol.

Dilluns al Brindis de sant Jordi (primera edició) servien vermut del Morro fi. Entre els convidats hi havia autors, llibreters i alguns editors del morro fi. Un exemple d’editora amb olfacte és la Isabel Martí, que ja fa tres anys que publica el llibre més venut per Sant Jordi. L’any 2012 ho va petar amb L’avi de 100 anys que es va escapar per la finestra. L’any 2013 va arrasar amb Victus de Sánchez-Piñol. I enguany ha repetit la proesa amb L’analfabeta que va salvar un país. Més d’un periodista es vendria l’ànima per tenir l’exclusiva d’aquesta conversa entre el conseller de Cultura, Ferran Mascarell, i Isabel Martí, editora de La Campana.

   Isabel Martí admonitòria, parla amb el Conseller Ferran Mascarell | © Noemi Roset

La Catalunya llibre

La Conselleria ha convocat el sector del llibre per fer balanç de la diada de Sant Jordi. Enguany hi havia motius per celebrar-ho, atès que les vendes han repuntat, un 0,9%, que ja és alguna cosa. El conseller Mascarell ha creat un esdeveniment que amb els anys podria convertir-se en un clàssic.

Francesc Parcerisas va fer, en nom de la Institució de les Lletres Catalanes, un balanç de la diada des d’un punt de vista més literari, i fins i tot va gosar declarar públicament els llibres que li han fet més il·lusió, podeu llegir el seu discurs íntegrament aquí. Parcerisas va reivindicar un grapat de títols literaris.

Antoni Daura, President del Gremi de Llibreters de Catalunya, va demanar que no ens obsessionem amb el rànquing de llibres més venuts, que només representen el 6% del total de les vendes de la diada.  Daura va insisitir en la necessitat de modernitzar el seu gremi: “Ens hem de plantejar com fer viable la nostra realitat dia a dia. Hem de saber-nos reinventar. Cal que les regles del joc siguin clares i evitar tics monopolístics i evitar l’intrusisme professional, que no caldria si tinguéssim un país més endreçat”, va dir Daura, que va remarcar la urgència de dotar-nos d’eines estratègiques per afrontar els nous temps, com ara el portal del llibre electrònic Liberdrac.

Daniel Fernández, editor d’Edhasa, va intervenir en representació del Gremi d’Editors de Catalunya i va remarcar que les xifres d’enguany, segons Libridata, superen les de l’any passat, a pesar que el sector està patint una reconversió industrial. “Malgrat el sol primaveral, que no sigui un brindis al sol… Pel bé de tots nosaltres. Que les vendes siguin l’aperitiu d’una recuperació”, va dir Fernández.

Ferran Mascarell va tancar l’acte amb un discurs optimista, tot i reconèixer que els índex lectors de Catalunya encara estan per sota la mitjana europea, on un 68% de la població llegeix almenys un llibre a l’any (a casa nostra només el 65%). Mascarell va dir que ens cal un sector editorial fort, i un gremi de llibreters modern. Mascarell va citar Jules Romain, que als anys 20 en visitar Barcelona el dia del llibre va dir: “Hi ha nacions que s’han fet des de les armes. D’altres, en canvi, com Catalunya, que s’han fet des del llibre”

I aixecant la copa per brindar va afegir: “El futur dels països depèn de la potència dels seus somnis. La nostre somni és fer de Catalunya un país lector”.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació