La ruta literària de La Setmana

La fira organitza 20 itineraris guiats per diferents autors, del 9 al 13 de setembre

Us ha passat mai, que us ha atrapat tant un llibre que us hi heu imaginat dins? Entre les pàgines, com un personatge més, vestint, menjant i actuant igual que la resta, i, fins i tot, recorrent els mateixos indrets descrits per l’autor. Sobretot si us ha passat això últim, ara ja podeu deixar de banda la imaginació i convertir-la en una realitat.

Un dels autors serà Martí Gironell, que canviarà el pont de Besalú pel call jueu de Barcelona

Del 9 al 13 de setembre, La Setmana ofereix 20 passejades literàries de la mà de diferents autors i autores, per descobrir els escenaris de les seves obres. Una oportunitat per conèixer les diferents Barcelones, i el que s’amaga rere els seus barris. Des de l’època romana pel Gòtic als bombardejos de la Guerra Civil per Ciutat Vella, passant per la mirada feminista de la ciutat al barri de Santa Anna o el món culinari als mercats de Sant Antoni, La Boqueria i Santa Caterina. A més de Barcelona, hi ha tres rutes fora de la ciutat: al Parc Natural del Delta del Llobregat, a Sant Joan de Vilatorrada i al nucli antic de l’Escala.

La majoria d’itineraris són de pagament, i només cal que us hi apunteu mitjançant el correu [email protected], facilitant les vostres dades personals, així com la ruta literària que voleu fer i amb qui hi voleu anar. Podeu trobar-ne més informació aquí. Mentrestant, a Núvol, us fem un tast de totes les propostes:

Passejant per Barcelona

10 passejades amb Jaume Grau Masbernat

Tal com explica a La història de Barcelona en 10 passejades (Random House Mondadori, 2020), Jaume Grau partirà de la plaça del 8 de març per mostrar-nos un recorregut cronològic que descriu Barcelona des de l’època romana fins l’actualitat. Dimecres 9 a les 18h.

La Barcelona bombardejada de Mireia Capdevila

L’Escola del Mar, l’església de Sant Felip Neri i la Catedral són alguns dels escenaris d’aquesta ruta, que pretén mostrar el pànic i la destrucció durant la Guerra Civil, narrats al llibre Barcelona bombardejada (Editorial Efadós). Dimecres 9 a les 19h.

El carrer Montcada, amb Rafa Burgos

Un recorregut gratuït per un dels carrers amb més història de la ciutat, amb motiu de la publicació d’Albert García Espuche La gent del carrer Montcada: una història de Barcelona (segles XIII a XVIII). Dijous 10 a les 11h, amb Rafa Burgos.

La gastronomia de mercat, amb Àngela Vinent i Xavier Febrés

A partir del llibre Cuines amagades (Cossetania Edicions), sorgeix l’oportunitat per conèixer el mercat cobert més antic de la ciutat, el Mercat de Santa Caterina. Allà hi descobrirem com conviuen els bars més tradicionals, com el Bar Joan, amb els més moderns. Dijous 10 a les 12h.

La Barcelona menestral de Marcel Fité

Marcel Fité, l’autor de La veritable història del llibreter assassí de Barcelona (Edicions del 1984), ens convida a recórrer els barris menestrals de la novel·la. Una ruta pel carrer dels Agullers, de les Basses, Portal Nou, Petons, Sant Agustí… Dijous 10 a les 18h.

Mirant el mar amb Xavier Theros

Un dels millors cronistes de Barcelona, Xavier Theros, fa un retrat de la ciutat a Barcelona a cau d’orella (Comanegra, 2013), a partir d’allò que no és de públic coneixement. En aquesta ruta descobrirem què ens ofereix la Ciutat Vella que mira el mar. Dijous 10 a les 19h.

“Avuipagojo: un brindis per la Carla”, amb Iolanda Barenys

La Setmana titula així aquest itinerari basat en la novel·la de Barenys Carla, Carlae  (Obrador Editorial, 2019), pel brindis final que es farà en acabar la ruta, tal com feia la protagonista. Un recorregut pels indrets de la novel·la, com el Parc de la Barceloneta. Divendres 11 a les 10h.

Joan Perucho, de la mà de Maria Nunes

Una ruta gratuïta per Ciutat Vella que convida a acompanyar els protagonistes de Les històries naturals (Grup 62, 2011), de Joan Perucho. La filòloga Maria Nunes també ens descobrirà algunes curiositats de la figura i obra de l’autor. Divendres 11 a les 10h.

El call jueu, amb Martí Gironell

Del pont de Besalú viatgem al call jueu, escenari de la nova novel·la de Martí Gironell Paraula de jueu (Edicions 62). L’escriptor ens mostrarà els llocs per on passa el protagonista Kim Llombart i la resta de personatges. Dissabte 12 a les 10h.

La Barcelona en femení d’Elisenda Albertí

On es va obrir la primera agència matrimonial? Qui va dirigir la primera impremta barcelonina? Amb aquesta ruta, Albertí ens descobreix les històries i llegendes de Dones de Barcelona (Albertí Editor, 2011). Dissabte 12 a les 10h.

Tres mercats icònics, amb Josep Sucarrats

A partir del llibre Mercats, un món per descobrir (Flamboyant), Josep Sucarrats ens guia pels tres dels mercats més icònics de Barcelona: Sant Antoni, La Boqueria i Santa Caterina. Un passeig ple de colors, aromes i sabors. Dissabte 12 a les 11h.

Pel Mercat de Santa Caterina hi passen diferents itineraris | Foto: Ajuntament Barcelona

La Barcelona romana de Maria Carme Roca

Tal com fa a A Bàrcino (Columna), Maria Carme Roca ens convida a fer una ruta pel Barri Gòtic per conèixer de prop la Barcelona romana. Ens presentarà així personatges reals que apareixen també a la seva novel·la. Dissabte 12 a les 18h.

El Paral·lel més lluminós, amb Xavi Barroso

L’autor de L’avinguda de les il·lusions (Rosa dels Vents) presenta una ruta a través de la protagonista de la novel·la, Maria Green, pel Paral·lel. L’Avinguda va ser l’epicentre de l’oci a inicis del segle XX, però també d’algunes revoltes obreres. Dissabte 12 a les 19h.

Marxa nòrdica pel Passeig Marítim amb Cristina Borràs

Una ruta de 4km planera, fàcil i apta per a tothom, a càrrec de Cristina Borràs, l’autora de Marxa nòrdica (Cossetània Edicions, 2019). Una caminada per gaudir del Passeig Marítim i el Parc del Port Olímpic. Diumenge 13 a les 9h i a les 11h.

L’humor gràfic de Perich, amb KAP

El llibre pòstum de Jaume Perich, Un abric verd penicil·lina (Angle Editorial), retrata l’educació en l’Espanya franquista de postguerra. Jaume Capdevila (KAP) ens endinsa en aquest volum a l’exposició al Born CC. Diumenge 13 a les 10h.

Il·lustració d’Un abric verd, de Jaume Perich

La Barcelona d’Hilari Miralpeix, amb Albert Forns

Amb Albert Forns Canal, l’autor d’Abans de les cinc som a casa (Edicions 62), passarem per alguns dels llocs clau de la vida d’Hilari Miralpeix, el protagonista de la novel·la, i resseguirem el trajecte que fan els nostres objectes personals quan morim. Diumenge 13 a les 10h.

L’etapa barcelonina de Josep Carner, amb Jaume Coll

Activitat gratuïta que comença al carrer Aribau núm. 6, lloc on el poeta va néixer. De la mà del comissari de l’Any Carner, Jaume Coll, es recorreran els carrers importants de l’autor, en la seva etapa barcelonina compresa entre 1884 i 1921. Diumenge 13 a les 17h.

Més enllà de Barcelona…

Veure ocells amb Jordi Longás

Una ruta d’iniciació a l’observació d’ocells al Parc Natural del Delta del Llobregat, a càrrec de Jordi Longás, l’autor de Anem a veure ocells! (Cossetània Edicions, 2019). Un pla de cap de setmana ideal per passar en família. Dissabte 12 a les 17h (hora sotmesa a canvis).

La dolça Caterina de Montse Castaño

Un recorregut complet pel nucli antic de l’Escala, escenari de la novel·la La dolça Caterina, de Montse Castaño. Amb l’autora passejarem per llocs emblemàtics com la platja de les Barques, l’antic port, l’Església de Sant Pere o la tomba de Víctor Català (pseudònim de Caterina Albert, filla de l’Escala). Diumenge 13 a les 18h.

El record de l’1O amb Aleix Solernou

Una ruta per l’escola Joncadella de Sant Joan de Vilatorrada, on es va viure una de les càrregues policials de l’1 d’octubre de 2017. A càrrec de l’autor del llibre La revolta del poble (Edicions de L’Albí), Aleix Solernou, i amb la presència de Jordi Pessarrodona i altres ferits que van presenciar els fets. Diumenge 13 a les 12h.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació