La porta a l’univers Vallverdú

Francesc Canosa escalfa la commemoració del centenari de Josep Vallverdú amb un llibre entrevista que repassa la vida de l'escriptor de Ponent.

Després de més de 50 hores gravades de conversa, Francesc Canosa ha sintetitzat en un format que qualifica de cinematogràfic la vida de l’escriptor de novel·la infantil i juvenil Josep Vallverdú. Al llibre Tu, Vallverdú. Entrevista a una vida (Fonoll) s’hi relata un periple vital de gairebé 100 anys. El periodista Francesc Canosa fa un recorregut des de la infantesa del novel·lista fins ara, explicant les seves experiències, anhels, intimitats i els seu compromís.

Josep Vallverdú i Aixalà

Canosa admet que “tenia clar que volia parlar de la seva vida, i no de la seva literatura”. Tot i així, explica que ha anat deixant molles de pa al llarg del llibre a través de les quals podem resseguir la seva trajectòria literària. Ara bé, al periodista li interessava més la personalitat de Vallverdú per la gran vida que va tenir. “Aquest llibre és una pel·lícula. Hi ha tots els gèneres, hi ha molts actors i escenes”, apunta Canosa.

I és que Vallverdú va conèixer tothom: Francesc Macià, Jordi Pujol i Josep Pla, entre altres. El llibre també ens parla del seu pare, un republicà idealista, de com Vallverdú va viure la mort de la seva mare, de les seves experiències a la universitat, on es va enamorar de la pedagoga Isabel Arqué, del naixement de l’Eloi, el seu fill, de les seva carrera com a professor i del nou amor amb Antonieta Vilajoliu. 

“La meva vida té un balanç positiu, malgrat les desgràcies que m’han passat, els refugiats i les morts durant la guerra”, sospesa l’escriptor. “Tinc una vena positiva a dins”, afegeix: sempre està entretingut i encara que tingui poca vida de cares a l’exterior, té una vida interior molt activa. Com a autor, ha sigut molt productiu, ha escrit més de dues-centes obres i com a escriptor no només destaca per les seves novel·les sinó que també és poeta, traductor, lingüista, assagista, narrador i dramaturg. 

Vallverdú admet que fent les entrevistes s’ha sentit molt a gust i que la valoració del llibre és satisfactòria. “Té la virtut que les persones que no coneixen qui és Vallverdú ho facin amb exactitud”, diu el pare de Rovelló. Canosa hi coincideix afirmant que el llibre és una bona manera d’obrir la porta a l’univers Vallaverdú, “un univers infinit”, assegura. Al mateix temps, Canosa creu que el llibre és necessari en matèria de reconeixement a la feina feta. El periodista creu que igual que ha passat amb Màrius Torres, Catalunya no ha valorat prou la importància de l’obra de Vallverdú.  

“Aquest llibre és una pel·lícula. Hi ha tots els gèneres, hi ha molts actors i escenes”, apunta Canosa.

Hi ha alguna cosa que quedi per compartir després de transcriure cinquanta hores de converses? “Crec que la part de mi que falta al llibre va apareixent a poc a poc, de manera subconscient en els poemes. Si llegeixes prou poemes meus hi trobes allò que manca al llibre”. De fet, Tu, Vallverdú. Entrevista a una vida s’encapçala i es clou amb un poema, fet que dota l’obra de més sentit. Canosa puntualitza que “la poesia és l’USB, la memòria, i l’anar més enllà de Vallverdú”.

L’autor explica que alguns dels seus lectors han compartit amb ell la sensació de vivesa que desprèn la seva literatura. “Em diuen que és com si expliqués la vida en directe”, apunta Vallverdú. En la mateixa línia, Canosa descriu la vida plasmada al llibre com “un pla seqüència” en què ell “sempre és l’home de la càmera”. En efecte, Vallverdú, l’home que ha marcat la infància d’un conjunt de generacions, volia ser guionista. Ell és un amant del cinema, va veure la seva primera pel·lícula el 1930 i des de llavors no ha deixat de veure’n. Per aquest motiu, que Canosa hagi volgut teixir les converses amb sensibilitat cinematogràfica aporta un matís més a la personalitat de Vallverdú.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació