La Plaquetona Vilamarins: llibres d’artista, de bibliòfil i d’experimentació

En una època com la nostra, de realitat virtual i massificació de la producció, sembla ben oportú alçar un cant a l’artesania

La Plaquetona Vilamarins reuneix en el seu propòsit editorial i gràfic, amb disseny i concepció de Carles Molins, el llibre d’artista, de bibliòfil i d’experimentació. La Plaquetona és un projecte d’edició de 15 llibres singulars, molts d’ells exemplars únics personalitzats.

La Plaquetona Vilamarins

La idea va néixer per celebrar els 25 anys de reunions regulars d’un grup de gent relacionada amb la cultura i l’art al pis que la parella Parra-Jounou tenen al carrer Vilamarí (d’aquí ve el sobrenom de La Plaquetona Vilamarins). Es tracta d’unes publicacions fetes de forma artesanal, amb tots els membres del grup implicats en la realització. El tiratge és de 48 exemplars, ni un més ni un menys, i, tal com diuen els seus promotors, pretenen sorprendre tant pel fons com per la forma.

L’home que treballa i juga, en paraules d’Eugeni d’Ors, habita dins les dones i els homes de tots els temps, i té necessitat de crear, d’experimentar, d’obrir camins al coneixement. La cultura és el resultat d’aquestes noces entre el treball i el joc, el seny i la rauxa, la disciplina i la inspiració.

En una època com la nostra, de tecnologia punta, de realitat virtual i de massificació de la producció, sembla ben oportú alçar un cant a l’artesania per equilibrar el que potser caldria dir-ne robotfactura, ja que la feina està molt robotitzada.

L’edició d’un llibre també està força mecanitzada, i és tan fàcil fer-ne mil com cent, i a gran velocitat. És en aquest moment que va guanyant terreny, i més que en guanyarà, em sembla, el llibre d’artista, a vegades d’exemplar únic o de pocs exemplars fets d’un en un; i el llibre de bibliòfil, editat amb procediments clàssics; i el llibre d’experimentació, o el llibre-joc, interactiu, que invita a recrear-lo, si molt convé per part del lector, i també editat en pocs exemplars. Estem parlant de llibres d’autor en tots els sentits.

Aquests llibres d’autor, les plaquetones, és el que fan els Vilamarins. Amb un gavadal d’imaginació ja han editat dos conjunts amb tres plaquetones cadascun. El primer lliurament conté: El meu viatge, de Montserrat Prat Serra, una memòria de la seva trajectòria personal i professional com a bibliotecària; Porta d’Elles i porta Hades, una publicació que recull 58 reproduccions dels dibuixos que el seu autor, el pintor i escriptor Beneyto, va fent en portades o portadelles dels llibres de la seva biblioteca; i Dominó. Aperturas (integral de Á MA ZÚ LÁT), del poeta Jaime D. Parra. Es tracta d’un conjunt de poemes gràfics, construïts amb peces (dibuixades) de dominó. A través del joc poètic l’autor convida a un viatge tan dinàmic com simbòlic. El primer conjunt de plaquetones va ser presentat a la Biblioteca de l’Escola del Treball el passat 29 de gener de 2016. Hi va haver cerimonial i enjòlit.

No menys enjòlit i cerimonial va tenir la presentació del segon conjunt de La Plaquetona Vilamarins el 2 de maig de 2016 a la sala Gimbernat, antic amfiteatre anatòmic de la Reial Acadèmia de Medicina. Aquest segon lliurament conté: Llocs no meus, de Marc Ignasi, una plaquette que s’inscriu de ple en la tradició del recull poètic il·lustrat pel mateix autor; Carme Jounou (amfitriona amb Parra de les trobades dels Vilamarins) ofereix en la seva plaquetona un conjunt de petits sabons de diferents colors i aromes: un poema visual, tàctil i aromàtic que és un homenatge a cadascun dels integrants d’aquest grup d’amics; amb Malaiàlam, Iris Parra, poeta jove, ofereix un experiment poètic tot seleccionant paraules a partir de la seva sonoritat i que per art de màgia poètica adquireixen significat.

És a punt de presentar-se el tercer conjunt de La Plaquetona Vilamarins. S’ha anunciat per al 7 de setembre, a les 20.20 h, a la goleta Kayra, al Port Olímpic. Cerimonial n’hi haurà, així com enjòlit. Es tracta d’un viatge? Si més no, es convida a participar en un viatge en les aigües de la poesia, de la correspondència i de l’art. Sub juve. Cartas de tréboles y diamantes, de la poeta Carmen Borja, és la poetització d’un viatge vital; les cartes que integren la correspondència Cartes de cors i piques estan signades pel jove Eloy Torre; Niños de las estrellas és l’obra plàstica-poètica-simbòlica que presenta l’artista Mur.

Per fer drecera visiteu: http://laplaquetonavilamarins.blogspot.com.es

Coneixereu els Vilamarins i el seu projecte artístic. En el blog van fent una crònica de la preparació i posada en escena dels volums que integren La Plaquetona, nou volums fins ara. Una feinada! Però és indiscutible que s’ho passen d’allò més bé. L’home i la dona que treballen i juguen en ple exercici de la creació pura. Goig que s’encomana.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació