La persona que no havies de ser

Oriol Molas publica "El llapis vermell" (Edicions de 1984), una denúncia contra els abusos als internats religiosos de la dècada dels 80

Les reunions d’antics alumnes solen ser nostàlgiques, divertides o incòmodes. O tot a la vegada. Les mateixes anècdotes i les mateixes bromes ressonen com vells vinils ratllats i és curiós com cadascú torna a agafar el rol que tenia dins el grup i s’acaben reproduint els tòpics. El graciós, el popular, la tímida. Tant se val que hagin passat trenta-cinc anys, quan creuis la primera mirada amb qui t’ho va fer passar malament tornaràs a sentir aquella cosa a l’estómac. I tornaràs a dissimular. 

El llapis vermell comença amb un sopar d’antics alumnes d’un internat catòlic i reprodueix tots els tòpics que tant hem vist a la literatura i al cinema. En Lluís Molins, el protagonista de la novel·la, assisteix a la trobada convertit en un escriptor d’èxit i amb un llapis vermell a la butxaca. S’estimaria més dur-hi una pistola. Davant seu s’hi asseu en Miquel Prats amb el mateix somriure maliciós que quan feia primer de BUP i que tant li va amargar l’existència. El putu amo i la sardina, ara amb cinquanta anys, cara a cara una altra vegada, disposats a compartir un àpat memorialístic. El plat està servit.

Oriol Molas | Foto: Martí Molas
Oriol Molas | Foto: Martí Molas

«Mai no t’has preguntat en quin moment vas començar a convertir-te en la persona que no havies de ser?». Per en Lluís Molins va ser aquell primer de BUP a un internat religiós de la Catalunya profunda dels anys vuitanta. Una època en què encara no es coneixia la paraula bullying i cadascú sobrevivia als assetjaments a base de callar, mirar de passar de puntetes i anar posant capes de catifes damunt la merda. La crueltat d’un entorn masculí adolescent havia d’assumir-se com si fos l’única realitat possible. Els sobrenoms de guerra, les bromes de mal gust, fins i tot els abusos. «Perquè la vida era així, si abusaven d’un, cadascun dels altres se’n deslliurava». Si a això li sumem l’entorn asfixiant, malaltís i també abusador de l’ensenyament catòlic on «el tuf de bròquil bullit que s’escapava de la cuina en realitat sortia de sota les rajoles i les sotanes», la combinació és explosiva.

Oriol Molas retrata el dia a dia a l’internat amb versemblança. Les tensions i humiliacions a l’aula, les confidències “particulars” dels capellans amb alguns interns, les sospites de les raons dels escollits per fer d’escolans i llegir les lectures… «Penses en nenes?» els pregunta el senyor bisbe durant les visites privades a la seva cambra. Fins i tot hi ha un mossèn a qui els interns han batejat com «en Mans». Aquest és el dia a dia, la normalitat d’un grup d’adolescents que, com tots els adolescents, són éssers extremadament fràgils. Un engranatge d’abusadors i abusats, còmplices, secrets i silencis tapats rere els daurats brillants de l’església. I uns pares encegats i convençuts que donen una educació privilegiada als seus fills. Així és com transcorren els cinquanta mesos i un dia a l’infern d’en Lluís Molins.

Narrada en segona persona, El llapis vermell juga al desdoblament del jo. El narrador jutja, desafia i increpa el protagonista, i a la vegada s’hi assimila. Com si la part del jo que li va ser negada després del trauma prengués la paraula i volgués posar remei a tota una vida sotmesa a la ira i la rancúnia. El recurs aporta fluïdesa i escurça les distàncies amb el lector. Però a mesura que avança la lectura, el tòpic acaba imposant-se i el relat es queda a mig camí entre la novel·la d’internat, la de retrobament i la de venjança, sense acabar de ser ni una cosa ni l’altra. Tanmateix, el llibre eixampla la nostra memòria històrica i actua com a denúncia social d’unes dinàmiques execrables que han estat sistèmiques durant massa temps.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació