La nostra escola de cada dia

Tres generacions d’una família queden fortament enllaçades pel fil conductor de les respectives memòries escolars, regal de benvinguda al món que Aina vol fer a la filla que espera. Aquest és el nucli argumental de 'Tres memòries i un naixement'.

Jaume Macià i Guilà

Jaume Macià i Guilà

Lingüista i ensenyant. Catedràtic de secundària i d'Escola Oficial d'Idiomes

Tres generacions d’una família queden fortament enllaçades pel fil conductor de les respectives memòries escolars, regal de benvinguda al món que Aina vol fer a la filla que espera. Aquest és el nucli argumental d’una obra escrita per Ona Domènech i pel seu pare, Salvador Domènech, doctor en pedagogia, estudiós dels instituts escola de la Generalitat republicana (a més d’editor de dietaris com el d’Encarnació Martorell, coneguda com l’Anna Frank catalana), tot un bagatge pedagògic que Ona Domènech ha novel·lat, afegint-hi elements autobiogràfics.

Grup de sardanistes ballen en un turó de Barcelona durant els anys de la República| Arxiu S. Domènech

Constitueixen el primer esglaó els records de Maria, àvia d’Aina, que evoca una infantesa feliç i una formació en el marc de la pedagogia avançada de la Catalunya dels anys trenta, un món idealitzat per una persona, ara ja madura, que va veure estroncat el seu aprenentatge amb la irrupció de la dictadura. La segona baula, de tot un altre caire, és la dels records d’Aleix, pare d’Aina. En aquestes memòries se’ns explicarà com, havent estudiat la primària i la secundària als maristes durant l’època franquista, el noi haurà de viure un clima punitiu, despersonalitzador, castellanitzador, un ensenyament poc vivencial i memorístic. Hauria estat fàcil que els autors haguessin caigut en el maniqueisme de només atribuir-hi defectes, però en el llibre es reconeixen també valors positius a certs professors o es posa en contrast la formació rebuda amb la de l’escola estatal coetània (se’ns recorda que en aquesta darrera es cantava el Cara al sol o es penalitzava el sol fet de parlar en català). Finalment, és la mateixa futura mare qui emprèn la tercera i darrera part del projecte dedicat al proper plançó familiar. I Aina ho fa narrant les seves positives experiències escolars, ja en democràcia, i rememorant un món de què, no per més pròxim, no deixa de ser convenient donar compte.

Els autors busquen, doncs, acostar-nos a tres moments ben diferents de la nostra història pedagògica i ho fan a través d’uns personatges que n’han tret tant de partit com la situació sociopolítica els ha possibilitat. I tots aquests sabers i vivències se serveixen en un gènere híbrid, entre la ficció moderada i la memòria dels tres discents (de vegades amb trets assagístics, de vegades amb aturades per a una descripció detallada i en clau d’humor, com la dedicada a una bona colla de docents ─aturada que, per cert, va en detriment de l’articulació o del mateix ritme de l’obra). El llibre reconstrueix diferents mons escolars, paisatges vius i acolorits, plens de refrescants trapelleries, de jocs, de festes o de les mil potents primeres sensacions i experiències, positives o negatives, d’uns infants belluguets que malden per reeixir com a ciutadans malgrat el sistema en què els toca viure o que reïxen gràcies a aquest.

Tres memòries i un naixement és, fet i fet, un document sobre l’evolució de la institució escolar al nostre país durant bona part del segle XX, on els adults sabrem reconèixer els petits i els grans trets de la nostra escola, o de la dels pares, o de la dels avis; és també una anàlisi d’aquest univers que es gesta dins les parets d’un centre educatiu, ben vàlida per a ajudar els docents, de primera o darrera volada, a reflexionar també sobre els idearis i les pràctiques pedagògiques més o menys pretèrites; però, sobretot, és un bon instrument per a la millora de l’escola actual i el disseny de la del futur. I tot plegat embolcallat dins una trama que inclou una sorpresa final.

Domènech, Ona; Domènech, Salvador (2014): Tres memòries i un naixement. Pagès editors.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació