La neboda de Flaubert

'Lilinne i les bombolles de sabó' de Jordi Estrada ens presenta una heroïna moderna, hereva de Flaubert i George Sand

Maties Segura

Maties Segura

Administratiu, escriptor i crític literari especialitzat en literatura juvenil. Des de les comarques del nord del País Valencià.

Gustave Flaubert, el famós escriptor, i la seua neboda, Caroline, van fer un una estada a Banyeres de Luixó durant l’estiu del 1872, per prescripció mèdica. Jordi Estrada, en la seua nova novel·la, Lilinne i les bombolles de sabó (Edicions de 1984), parteix d’aquest fet verídic per a entreteixir un relat de ficció apassionant i inquietant alhora, perquè la voluntat dels protagonistes de fer salut de cos i d’ànim en el balneari i en els indrets bucòlics d’un poble rural de muntanya es veu alterada per misteris i fosques obsessions que indiquen que Banyeres de Luixó no és el que aparenta i, sota el vernís superficial d’una vila entre burgesa i aristocràtica, s’amaguen terribles secrets. Així, el que Gustave i Caroline esperaven que fos una tranquil·la i sanadora escapada a la muntanya es convertirà en una història trepidant farcida de misteris, secrets, amors prohibits, crims macabres i fosques maquinacions d’una burgesia mesquina que abandera un fals progrés. Estrada ha sabut entroncar magistralment amb la crítica de Flaubert a la corrupta i castradora societat burgesa de l’època, ben palesa en la seva obra mestra Madame Bovary, i ha bastit una novel·la fresca, actual i intrigant, amb elements del gènere de suspens, que indueix a una lectura atenta i emocionant.

Les bombolles de sabó, de Charles Joshua Chaplin (1825-1891)
Les bombolles de sabó, de Charles Joshua Chaplin (1825-1891)

En Lilinne i les bombolles de sabó, Flaubert posa el cognom famós, l’autèntica protagonista, però, és Caroline, anomenada Lilinne afectuosament per l’escriptor. Mentre que el seu oncle cerca mitigar unes crisis nervioses d’origen incert i pair el dol per la pèrdua de la mare, ella necessita vigoritzar la salut, ja que es constipa sovint, i airejar la vida conjugal. No és feliç amb el seu matrimoni. Va ser el seu un matrimoni de conveniència orquestrat per l’àvia, que va triar-li un marit ric i de casa bona perquè mai no li faltés res, atès que Caroline era òrfena de mare i el pare era un perdulari que no va fer de pare de mai. No està enamorada del seu marit ni li agrada la vida que porta de casada, obligada a acompanyar el seu home en els seus viatges de feina, sense temps ni oportunitats per a dibuixar i pintar, les seues autèntiques passions. L’estada a Banyeres de Luixó li permetria, doncs, tenir temps per a fer el que més li agrada. És significatiu que Caroline, a banda de pintar i dibuixar, tinga planejat llegir Un hivern a Mallorca, de George Sand, perquè l’escriptora, amiga de Flaubert, és un model de feminitat rebel en el qual ella s’emmiralla. Com Sand, la protagonista s’enfronta a les rígides normes socials de les classes benestants del segle XIX, fuma en públic i porta pantalons —detalls escandalosos per a la moral burgesa de l’època—, propugna la seua llibertat, independència i capacitat per viure del seu art, i té una concepció lliure de l’amor, sense engrillonar el cos de dona i l’amor lèsbic.

Lilinne i les bombolles de sabó estableix una interessant dialèctica entre les figures de George Sand i Emma Bovary, la qual, a diferència de l’escriptora, no trenca amb les convencions burgeses i el seu intent de fugida de l’ensopiment existencial acaba en tragèdia. Caroline és una dona rebel, lliure i valenta, a qui no li importa el que pensin d’ella. Representa una feminitat moderna i alliberada.

La novel·la d’Estrada, però, és més que una exploració de la feminitat. Des de l’inici, es presenten indicis que fan pensar que alguna cosa estranya passa a Luixó: el balneari està tancat i un hoste de l’hotel on s’allotgen ha emmalaltit sense que se’n sàpiga la causa. La premsa burgesa no posa llum al misteri, i Gustave i Caroline hauran d’investigar pel seu compte què està succeint al poble, per a la qual cosa necessitaran descabdellar una trama complexa que es remunta molts anys enrere i implica els Muret, una família burgesa capaç de cometre els crims més atroços per tal de salvaguardar els seus beneficis. Lilinne i les bombolles de sabó és una novel·la captivadora que, a recer dels esperits rebels de Flaubert i Sand, compon un relat deliciós, vibrant i feminista.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació