La maledicció dels Palmisano, el més venut de La Setmana

Un any més La Setmana del Llibre en Català es consolida com l'espai de la rentrée literària catalana. L'èxit de La Setmana es deu al fet que ha aconseguit fer-se oportuna al calendari i avinent en la seva ubicació a l'Avinguda de la Catedral.

Un any més La Setmana del Llibre en Català es consolida com l’espai de la rentrée literària catalana. L’èxit de La Setmana es deu al fet que ha aconseguit fer-se oportuna al calendari i avinent en la seva ubicació a l’Avinguda de la Catedral. El model impulsat per l’Associació d’Editors en Llengua Catalana ha consistit a convertir el certamen en un híbrid de fira del llibre i festival literari amb presentacions, rutes, col·loquis, concerts i activitats familiars.

Rafel Nadal a la Fàbrica Francisco Oller

Ahir diumenge, una última ronda per les parades de la fira ens ha permès fer una llista provisional dels títols més venuts de La Setmana. Enguany s’emporta la palma amb diferència la novel·la de Rafel Nadal, La maledicció dels Palmisano, publicada per Columna. També s’han venut bé dos títols d’Edicions 62, La filla estrangera de Najat El Hachmi i la nova novel·la de Muriel Barbery, La vida dels elfs. Un altre autor estranger que, com Barbery, s’ha presentat a La Setmana ha estat Gerbrand Bakker, que ha publicat Les pereres fan la flor blanca a Raig Verd. Bakker va guanyar el premi Llibreter fa uns anys, com han fet enguany Joan Benesiu (el més venut de Periscopi) i Marylis de Kerangal, autora de Reparar els vius, que ha estat el títol més popular d’Angle Editorial, juntament amb el longseller de Manuel Forcano, Els jueus catalans. Jordi Cantavella, autor d’El brigadista (Rosa dels Vents) ha estat l’autor més venut de la parada de llibres de tema ebrenc. Joan Girbau, amb L’home de la campana, ha estat el llibre d’Edicions Gregal. I Glopades de riu, de Gemma Pellissa, el més venut de Voliana Edicions. El país dels crepuscles, de Sebastià Bennasar, el títol més venut del catàleg criminal d’Alrevés. I Noves dames del crim, antologia negra a cura d’Anna Maria Villalonga, el més llegit de Llibres del Delicte. Antònia Carré-Pons ha donat una gran alegria als editors de Meteora amb la novel·la És l’amor que mou el cel i les estrelles. Torero d’hivern, de Miquel Adam, ha fet el millor paper entre l’ampli catàleg d’Edicions 1984.

Els clàssics han tingut també molta acceptació entre els lectors de La Setmana. Meditacions de Marc Aureli (Llibres de l’Índex), Història de dues ciutats, de Charles Dickens (L’Avenç), Els germans Karamazov de Dostoievski (Club Editor), La llibreria ambulant, de Christopher Morley (Viena Edicions), L’ésser estimat d’Evelyn Waugh (LaBreu), o Retrats d’exili, de Domènec Guansé (Adesiara) han estat els títols més venuts de les seves respectives editorials.

Una de les bosses que es podan trobar a La Setmana

En el camp de la no-ficció política, s’ha continuat venent molt bé L’hora dels adéus de Xavier Sala-Martín, tot i no ser una novetat. També han destacat especialment Una constitució per a Catalunya, del jutge Santi Vidal i la periodista Marina Llansana, que Pagès acaba de publicar i presentar en el marc de La Setmana. Saldonar ha fet sort amb Lluc Salellas, autor d’El franquisme que no marxa. Pol·len Edicions també ha fet forat amb un llibre polític: ¿Podem continuar sent d’esquerres?, de Santiago Alba Rico.

Barcelona desconeguda, de l’historiador Daniel Venteo, ha estat el més venut d’Editorial Efadós i De poble a poble, de l’historiador Antoni Muñoz, el més venut de la Campana (amb el permís de Victus i La noia del tren). En l’àmbit de l’autoajuda en sentit ampli, podem dir que Àvies i avis que malcrien i eduquen, de M. Jesús Comellas, ha estat el hit d’Eumo Editorial d’aquesta Setmana. Edicions de la UB ha triomfat amb la Guia il·lustrada per a conèixer els arbres i Comanegra ens ha descobert el seu títol més venut de la seva història, La llei del mirall, de Yoshinori Noguchi.

Finalment, Sembra Llibres, una editorial valeciana amb molt bona entrada al Principat, ha exhaurit totes les existències del títol Ovidi, un obrer de la paraula, de Jordi Tormo. Sense deixar la poesia, consignar que la mallorquina Addia Edicions, liderada per Pau Vadell, ha venut molt bé el títol Pluja, el darrer poemari d’Antoni Clapés. Us hem presentat una llista exhaustiva però incompleta. Mil disculpes a les editorials que no surten aquí (les llistes són odioses), no hi hauria cabut tot en un sol article.  

Valoracions de La Setmana

En aquesta edició s’han assolit els objectius proposats: tant l’assistència de públic als actes, tot i la pluja d’alguns dies, com les vendes s’han incrementat de forma notòria. La gran majoria dels expositors, dimecres dia 9, ja havien fet la mateixa facturació de tota La Setmana del 2014, la qual cosa augura una gran xifra final de la 33a edició. Les xifres definitives es faran públiques el dijous 17 de setembre. La Setmana ha continuat teixint complicitats amb el públic, les biblioteques, les escoles i els mestres, les entitats culturals i les empreses privades per avançar en el foment de la lectura en català i la “creació” de nous lectors.

Montse Ayats, presidenta de La Setmana, ha declarat “Després d’aquestes 3 edicions de presidència de la comissió organitzadora de La Setmana, em sento satisfeta i orgullosa d’haver contribuït a consolidar un model de La Setmana en què tots els actors implicats ens hem esforçat per situar l’edició en català en el lloc que li pertoca: una edició normal en un país normal, no de resistència. Una edició moderna, diversa, internacional, equiparable a la de qualsevol altra llengua.” 

Montse Ayats i Albert Pèlach | Foto La Setmana

Albert Pèlach, President de l’Associació d’Editors en Llengua Catalana ha afirmat, “Aquesta edició de La Setmana confirma que, no tan sols hem tocat fons pel que fa a la baixada continua de vendes (com avançàvem a l’inici d’aquesta 33a edició), sinó que la recuperació de les vendes del llibre en català és una realitat. La perseverança de l’organització en mantenir un espai central i apostar per un model de fira i festival, està donant fruits. Una edició molt exitosa.”

Patrici Tixis, president del Gremi d’Editors de Catalunya, considera que “esdeveniments com La Setmana són fonamentals per animar la lectura i crear nous lectors. És necessari que des de tots els àmbits, públics i privats, es continuï donant suport a esdeveniments que estimulin la lectura com La Setmana.” 

Carme Prims, del Gremi de Llibreters de Catalunya ha volgut destacar “la gran afluència de públic i l’increment de facturació,  així com la  consolidació final i efectiva de La Setmana.”

Joan Sala, editor de Comanegra i membre de la Comissió Organitzadora de La Setmana, afirma“la 33a edició de La Setmana del Llibre en Català ha estat, sens dubte, la millor de la història i és el presagi d’un gran futur d’aquesta trobada entre llibres i lectors ja definitivament consolidada”

Anna Cristina Beneyto, presidenta del Gremi de Distribuïdors de Publicacions de Catalunya,destaca: “La Setmana s’ha convertit, en una fira amb una àmplia oferta i un magnífic aparador de l’edició en català. Malgrat l’evolució positiva de La Setmana, encara necessitem els ajuts de les administracions públiques doncs no oblidem que la nostra llengua és minoritària i encara no és oficial a Europa.”

Helena Solà, gerent de l’APPEC declara Per la Federació d’Associacions d’Editors de Premsa, Revistes i Mitjans Digitals, La Setmana és un esdeveniment clau per al posicionament de les revistes en el conjunt del sector editorial. És un encert formar part de La Setmana, i apostar-hi amb la celebració del Dia de les Revistes i la Premsa en català la qual cosa ens ha permés augmentar un 8% les vendes i un 20% l’assistència a les activitats malgrat la pluja.”

L’Associació d’Editors del País Valencià, que han tornat a La Setmana després 4 anys d’absència, han declarat “estem molt satisfets d’haver tornat. A més, d’aquesta edició agraïm que dins de la programació de les activitats s’haja inclòs un dia dedicat als autors valencians. Pel que fa a l’organització i a l’atenció als expositors, ha estat immillorable. Esperem que l’any que ve, puga’m gaudir una altra volta  d’aquesta oportunitat per exposar els nostres llibres a la ciutat de Barcelona.”

El lobby del Llibre Ebrenc es mostra satisfet de la seva primera experiència a La Setmana: “Hem pogut promocionar la literatura, els llibres temàtics, les publicacions de centres d’estudis, etc.  entre un públic que sovint no hi té accés. L’estand 38 ha estat, en moltes estones, un anar i venir de gent, d’escriptors/es ebrencs, d’autors de llibres sobre el territori ebrenc, de públic barceloní i català, tot gestionat per un equip de llibreters i de dinamitzadors de publicacions ebrenques que hem gaudit de la primera experiència de venda dels nostres llibres a Barcelona d’una formar especial.”

La comissió organitzadora de La Setmana ha agraït a tots els professionals (més de 800 persones entre expositors, autors, treballadors, tècnics, presentadors, col·laboradors…) que han fet possible aquesta 33a edició, l’esforç, la bona sintonia i les facilitats per fer d’aquesta edició la millor de la història.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació