La literatura infantil i juvenil hi pinta molt, a La Setmana!

Trobada sobre literatura infantil i juvenil a La Setmana, aquest diumenge

Aquest diumenge al matí, el llibre infantil i juvenil ha estat un dels protagonistes de La Setmana i ho ha fet de la mà d’alguns dels ambaixadors catalans d’una de les cites més importants del gènere, la Fira del Llibre de Bolonya: l’editora i cap de l’àrea de Literatura i Pensament de l’Institut Ramon Llull Izaskun Arretxe, la llibretera Paula Jarrin, els il·lustradors Rocío Bonilla i Ignasi Blanch,  la periodista Anna Guitart i Joan Sala, editor de Comanegra i directora de La Setmana.

Aquesta primavera, sota el lema Sharing a future: books in Catalan, la literatura juvenil i infantil de casa nostra va ser la convidada d’honor de la prestigiosa Fira del Llibre de Bolonya. Gràcies a l’exposició comissariada per Jarrin, unes hamaques “literàries” desplegables amb llibres i dibuixos de 42 il·lustradors catalans van omplir la fira, convertint-la en una espècie d’oasis pels lletreferits.

I, aquest diumenge, l’esperit de la fira bolonyesa va omplir els peus de la Catedral de Barcelona, fent un al·legat a favor de la literatura infantil i juvenil. “No som la germana petita del mercat editorial”, afirmava Bonilla durant la trobada. I de fet, les xifres ho corroboren: el llibre infantil i juvenil en català és un dels sectors més potents del mercat editorial, que volta el 20% del total de vendes (l’any passat va representar un 17,5%). I, aleshores? Per què no se’n fa ressò? Per què no sobresurt la literatura infantil i juvenil entre les seccions culturals dels mitjans catalans? “No entenc per què no hi ha a casa nostra un premi de literatura infantil i juvenil”, insisteix Bonilla.

Si bé l’èxit de Sharing a future: books in Catalan a Bolonya i el posteriorment reconeixement per part dels mitjans va ser una injecció d’eufòria, com recordaren Blanch i Bonilla en compartir les seves experiències a la fira, no deixa de ser una excepció dins el panorama cultural i literari català. I la pregunta que ressona a l’aire: tenen prou reconeixement els il·lustradors i escriptors de literatura infantil i juvenil a casa nostra?

“Una flor no fa estiu”, remarcà Arretxe “La fira bolonyesa ha estat una gran oportunitat, per fer visible el sector editorial català, per a ‘significar-nos’ col·lectivament a l’estranger”, com recorda Bonilla. I, també, una oportunitat comercial i de consolidació de la trajectòria artística, com recordaren els dos il·lustradors que participaren a la fira. Ambdós expressaren el seu agraïment per haver pogut anar a Bolonya, al costat d’il·lustradors de renom com Carme Solé o Pilarín Bayés. Tot i així, van expressar recança que alguns companys seus no van poder participar en l’edició d’enguany per qüestions logístiques i aforament,

Amb una mirada optimista cap al futur, Guitart i Sala insistiren en la importància que té a casa nostra la literatura infantil i juvenil en el sector cultural i en la necessitat del periodisme cultural de desprendre’s dels prejudicis i imaginaris que fan que se l’acabi encotillant i relegant com a la “germana petita” de la literatura. La fira, talment com la trobada d’aquest passat diumenge o tantes altres iniciatives, són un pas més cap a la “normalització de la literatura en l’espai del llibre”, com recorda Jarrin. La llibretera i comissària de “Books in catalan” llançà una pregunta a l’aire: “quants nens i nenes van llegir a les hamaques lectores de la fira?”. I a La Setmana?

Al llarg d’aquests dies, de ben segur que han estat molts els nens i nenes que han passejat pels estands i les parades de La Setmana, pels tallers, espectacles i conta-conte. I, el diumenge, també. Un cop va haver conclòs el debat, alguns il·lustradors i il·lustradores, entre les quals hi havia Pilarín Bayés, van aplegar-se per fer un mural junts, al qual s’hi van afegir els més menuts. La il·lustració hi pinta molt, a La Setmana!

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació