La fortalesa de la fragilitat

Entre el 19 i 31 d’octubre se celebra a Manresa la 15a edició del festival Tocats de lletra. Enguany es reprenen totes les activitats presencials, però també hi haurà l’opció d’assistir-hi via streaming.

Torna a Manresa la 15a edició de Tocats de Lletra, un dels festivals literaris de referència de Catalunya. Aquesta edició, en què s’han programat un total de trenta-dues propostes que combinen la poesia amb l’art, la música o el teatre, estarà marcada pel lema Fràgils, un concepte que s’explotarà en els diversos actes.

Gioconda Belli. | ©Ester Roig

El Tocats de Lletra dona veu tant a joves poetes emergents, com Núria Contreras i Anna Casajuana, com autors consagrats com Bernardo Atxaga, Manuel Forcano, Teresa Pascual, Chus Pato o Gioconda Belli. També tenen un pes important els homenatges a escriptors que ja no hi són: es commemorarà el centenari del naixement de Felícia Fuster i el cinquantè aniversari de la publicació de Llibre de les meravelles de Vicent Andrés Estellés i es retrà homenatge a l’escriptor berguedà Jordi Cussà i al poeta Joan Margarit.

Tocats de lletra aposta per un programa reivindicatiu i apte per a tots els públics. La presentació del certamen serà a càrrec de la poeta, novel·lista i activista Gioconda Belli, una autora imprescindible de la literatura llatinoamericana, que conversarà amb la poeta Àngels Gregori sobre el seu univers literari. Entre la programació destaquen activitats que reivindicaran la sensibilitat feminista, com la conversa amb Jenn Díaz sobre Literatura, dona i política i propostes de collita pròpia, com Veus d’Exili, un muntatge d’Els Carlins que se celebra en el marc del norantè aniversari de la proclamació de la República. L’obra serà un recull de versos de poetes que es van haver d’exiliar en acabar la Guerra Civil.

De collita pròpia també destaquen Me n’aniré estimant-vos, el recital inaugural en homenatge a Joan Margarit, que comptarà amb la participació de l’actriu Sílvia Bel i el músic Manel Camp i Serem tan fràgils que farem molta nosa, el recital de cloenda a càrrec de Maria Callís, Teresa Colom, Sònia Moya i Blanca Llum Vidal, acompanyades per la músic Laura Andrés i amb la direcció d’Ivan Padilla.

El festival també reivindica el seu compromís amb la llengua catalana i es posiciona com a manera de fer constatar que és una llengua literària potent. En aquesta línia, Estrada afegeix que “una llengua no s’entén sense una literatura que li atorgui un prestigi”. Tocats de Lletra no es vol limitar a la llengua escrita, sinó que també vol reivindicar l’oralitat amb recitals, taules rodones i converses.

La consciència lingüística, però, no es limita a la llengua catalana. El festival dona veu, un any més, a la llengua i cultura basca i gallega a País Petit, on assistiran representants destacats de cada cultura. El poeta i traductor Manuel Forcano donarà veu a Catalunya; Bernardo Atxaga serà el representant d’Euskadi i Manuel Rivas ens aproparà a Galícia.

Pels més joves destaca, Booktubers: influencers literaris, un taller introductori a càrrec de la booktuber Mixa, que mostrarà diferents aspectes tècnics i creatius per ser un bon booktuber. Pels nous joves talents hi ha Darrera fornada, un espai on Irene Gómez, Núria Contreras i Anna Casajuana recitaran amb la companyia del músic Timothée Kamba.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació