La festa de la ciència

Aquest cap de setmana, el 25 i 26 d'abril, el Festival Novum transformarà la plaça de les Glòries de Barcelona en un laboratori per a grans i petits amb l'objectiu de viure la ciència, la tecnologia i la innovació en primera persona.

Griselda Oliver i Alabau

Griselda Oliver i Alabau

Cap de la secció Homo Fabra

Aquest cap de setmana el Festival de Ciència Tecnologia i Innovació, Novum, transformarà la plaça de les Glòries de Barcelona en un laboratori per a grans i petits amb l’objectiu de viure la ciència, la tecnologia i la innovació en primera persona. Podreu treballar al costat dels investigadors, veure la ciència de ben a prop, descobrir amb la gimcana com la festa continua als museus i moltes coses més. Si voleu consultar el programa de les activitats de La Festa, feu clic aquí

La festa de la ciència se celebra avui al Disseny Hub Barcelona

“Ambiciós” és com ha definit Jaume Ciurana, tinent d’alcalde de Cultura de la ciutat, l’objectiu de l’edició d’enguany de Novum, el Festival de Ciència Tecnologia i Innovació de Barcelona, que pretén renovar les relacions entre ciència i ciutadania, ja que “els ciutadans han de ser partícips de la ciència”, i fer sortir la ciència del laboratori i portar-la a audiències obertes. “Hem de ser capaços de compartir recerques, infraestructures i dades”, ha defensat.

Enguany se celebra la novena edició del festival, que presenta un aspecte renovat: “Estrenem nom, imatge, espais i data”, ha matisat Ciurana, durant la presentació de la programació del festival que ha començat aquest dimecres i que acaba el 30 d’abril. Novum, que en llatí significa ‘cosa nova’, és el nom amb què s’ha batejat el festival i, segons Inés Garriga, directora de Creativitat i Innovació de l’ICUB, és un terme molt oportú, ja que no només està lligat a la innovació, sinó que el llatí encara es fa servir en ciència i tecnologia per posar nom als nous descobriments.

El festival, que s’ha avançat uns mesos arran de la petició de la comunitat educativa —abans se celebrava el juny, just quan els estudiants estan carregats d’exàmens i treballs—, compta també amb un nou lloc: el Disseny Hub de Barcelona, que es convertirà en un gran laboratori a l’aire lliure. En aquest espai és on es concentraran la majoria d’activitats, tot i que també museus com el MACBA, el Museu Picasso, el Palau de la Virreina i el Cosmocaixa acolliran xerrades i exposicions.

Objectiu: convertir el festival en motor d’investigació

Segons Ciurana, “la ciència afavoreix la innovació, i això és en el que es vol convertir Barcelona: en una ciutat innovadora”. Per tant, amb aquest festival s’ha volgut fer un pas endavant i convertir aquest festival en motor de la investigació, no en simple divulgació. Així, doncs, Novum es divideix en cinc àmbits temàtics diferents, cadascun dels quals està pensat per a un públic diferent: la Festa, Art i interferències, Mostra audiovisual, Ciència i ciutadania i, finalment, Novum Pro.

Jaume Ciurana escrivint al Water Light Graffiti, a la Virreina | Foto: ICUB / Pep Herrero

La Festa, comissariada pel físic i divulgador científic Dani Jiménez, compta amb més de cent activitats per a pares i fills condensades durant el 25 i 26 d’abril. El públic hi podrà trobar un ventall de totes les disciplines, des de les de ciència fonamental fins a les més aplicades. L’activitat estrella, el plató on científics respondran les preguntes que els nens sempre han volgut formular-los i mai han pogut fer.

Art i interferències proposa tallers, perfomances i peces artístiques a indrets anòmals per la ciència. “Si l’art és ‘saber fer’, la ciència és ‘coneixement’”, afirma Josep Perelló, comissari d’aquesta secció, que proposa intervencions artístiques que obren la perspectiva i el camp d’acció de la ciència en l’art.

La Mostra audiovisual segueix la mateixa línia que l’any passat, ha aclarit el seu comissari, Tono Folguera. Comptarà amb una tria dels millors documentals sobre ciència i tecnologia, inèdits a Barcelona. La mostra donarà el tret de sortida amb Alive inside, de Michael Bennett, un documental que va promocionar-se a través de Youtube i va fer-se viral a les xarxes socials.

Ciència i ciutadania, comissariat també per Josep Perelló, vol promoure la participació ciutadana en projectes científics col·lectius que vulguin crear un nou coneixement i una nova ciència capaç de produir canvis socials i socioambientals en l’entorn més proper. “La participació està darrere de la ciència”, afirma Perelló.

Novum Pro és un espai de trobada i reflexió entre recerca, innovació el sector empresarial i les institucions. A partir de les reflexions de l’any passat, “en surt un document amb uns mandats que posem en pràctica aquest any”, aclareix Paca Ciller, comissària d’aquesta secció. Per això el Novum Pro d’enguany “s’apropa a l’educació per fer innovació”, ja que l’objectiu de les activitats que en formen part és vincular docència amb el món real. Entre altres, es podrà sentir la que farà aquest dimecres Javier García Martínez sobre emprenedoria i universitat, que donarà el tret de sortida al festival.

En total, participen en el festival —amb un cost total de 265.000 euros— més de 135 entitats i s’han programat més de 120 activitats, algunes de les quals estan relacionades amb l’Any Internacional de la Llum, que és aquest any. Tal com ha explicat Inés Garriga, el festival creix més any rere any gràcies a la participació de persones i entitats que hi creuen: “Enguany també hi han col·laborat altres entitats que formen part de l’Ajuntament, com Barcelona Activa”, ha afirmat.

Una de les exposicions del festival a la Virreina | Foto: ICUB / Pep Herrero

L’emprenedoria, concepte estrella del festival

Javier García, director del Laboratori de Nanotecnologia Molecular de la Universitat d’Alacant i cofundador de Rive Technology Inc, és l’encarregat d’obrir el festival d’enguany. Ho fa aquest dimecres al Saló de Cent de l’Ajuntament, amb una conferència titulada “L’aventura d’emprendre des de la ciència”.

Aquesta conferència gira entorn de dos eixos: com emprendre des de la universitat i per què la universitat ha d’afavorir l’emprenedoria. Segons García, “les universitats que potencien l’emprenedoria són les millors”, ja que l’objectiu d’aquestes institucions és promoure i dotar els alumnes de les eines necessàries per poder enfrontar-se als reptes del seu futur. Aquestes són coses que “només s’aprenen presencialment”, entre les quals hi ha el talent emprenedor.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació