Josep Ramoneda: “L’odi no es pot jutjar mentre sigui un sentiment”

El filòsof Josep Ramona i el poeta Manuel Rivas han parlat de poder al Cicle Mordasses

Clàudia Rius

Clàudia Rius

Periodisme i cultura. Cap de redacció de Núvol.

Quan el poeta Manuel Rivas era petit, a l’escola parlaven d’un imperi on mai es ponia el sol. Ell mirava per la finestra i observava el clima gallec: vent i pluja. L’imperi promès era només una mordassa. Per això Rivas n’ha parlat al Cicle Mordasses del Born CCM, on ha reflexionat sobre el poder junt amb el filòsof Josep Ramoneda.

La mordassa imposada pel professor falangista de l’escola, la mordassa imposada contra el gallec, la mordassa imposada als afectes durant l’adolescència, la mordassa imposada per la mort quan arribem a la maduresa. Mordasses, mordasses i més mordasses: d’això és del que tracta el cicle homònim que organitza el Born Centre de Cultura i Memòria des del dijous 25 fins al diumenge 28 de maig.

La iniciativa proposa donar espai a experiències, accions i idees sobre conductes malvistes, per tal de poder reflexionar-hi. Els primers a obrir el cicle han sigut el filòsof català Josep Ramoneda i el poeta i periodista gallec Manuel Rivas, que han discutit sobre com el poder produeix mordasses, moderats per Anna Guitart.

“Una societat que no deixa espai per a la seva negativitat és una societat morta”, ha començat anunciant Ramoneda, basant-se en Levi-Strauss. El filòsof català ha volgut parlar de transgressions, i per això ha necessitat definir el poder. Per a ell, aquest no és només un fet polític, sinó un element essencial de la societat que pot ser tant negatiu com positiu: “la societat és una suma d’infinites relacions de poders que creen sistemes de poder”.

I a través de quin instrument s’aconsegueix això? “De la paraula”, afirma Ramoneda, tot i que més tard Rivas concretaria que “la literatura és un llenguatge que no vol dominar”, una idea extreta d’Albert Camus.

Però la teoria de Ramoneda explicaria per què els poderosos busquen tenir l’hegemonia cultural: perquè aquesta dona sentit a les paraules i determina el comportament dels altres. “Em puc imaginar una societat sense estat, però no una societat sense poder”, conclou el filòsof, que defensa que aquest mai és absolut i sempre hi ha una possibilitat de resistir.

Josep Ramoneda ha aportat una base teòrica que més tard ha servit per contextualitzar els pensaments desordenats del poeta Manuel Rivas. El gallec ha fet un repàs per les mordasses principals de diversos moments de la seva vida: un professor falangista, el menyspreu al gallec, la por de l’adolescència, la mort.

Tot i que les reflexions de Rivas no pretenien arribar a cap lloc concret, cosa que sí que feien les dissertacions de Ramoneda, el seu llenguatge de poeta ha fet que el públic l’escoltés. Per exemple, ha explicat que el seu professor els obligava a parlar castellà sense accent gallec, i ha acabat dient: “Después sabría yo que el acento lo llevamos pegado en la suela de los zapatos”.

Parlant de mordasses, Ramoneda ha fet una divagació que serviria per a un altre debat sencer: ha parlat sobre l’odi com a delicte. “Hem convertit en delicte una cosa que és subjectiva, com és l’odi, i això afecta la llibertat d’expressió”, ha dit el filòsof, fent referència a la Llei Mordassa del Govern Espanyol, “Però l’odi no es pot jutjar mentre sigui un sentiment”. El que ha volgut dir Josep Ramoneda és que aquest sentiment només es pot condemnar si passa a ser objectiu, si desemboca en alguna acció violenta. És aleshores quan el poder, creu, tindria potestat per a jutjar.

Una de les mordasses que Manuel Rivas s’ha esforçat a destacar és la que l’ésser humà imposa a la terra. Ramoneda ha estat d’acord amb aquesta reflexió i ha explicat que la idea de l’home com a rei de la creació és bíblica, i que tracta del poder en el seu sentit més profund: el que vol dominar la natura. I és que tal com ha preguntat l’escriptor, “¿fins a quin punt el que anomenem història no és més que la història de les nostres mordasses sobre els altres?”. Caldrà seguir tot el cicle del Born CCM per a treure’n l’entrellat.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació