Josep Pedrals, plat fort d’El Gust de la Paraula

Aquest cap de setmana torna El Gust de la Paraula a Caldes de Malavella

Aina Perich

Aina Perich

Comunicació Cultural a la UdG.

El Gust de la Paraula torna aquesta tardor a Caldes de Malavella. El cap de setmana del 22, 23 i 24 de novembre se celebra la 5a edició d’aquest festival que marida gastronomia i literatura amb una programació que inclou tallers, xerrades, concerts i visites guiades. El festival està organitzat des de la Biblioteca Ferrer i Guàrdia i l’oficina de Turisme de Caldes.  

El poeta Josep Pedrals. Foto: Ester Roig ©

El festival ofereix propostes per a tots els gustos i compta amb personalitats destacades del món de la literatura i la gastronomia. El cap de cartell d’enguany és el poeta Josep Pedrals, prestidigitador de la llengua, que dissabte a les 21h farà un Recital Gastropoètic al Restaurant-Hostal Esteba. Pedrals llegirà poemes gastronòmics propis i d’altres autors, i farà un repàs històric de versos sobre el menjar i el beure, des d’Omar Khayam fins a Vicent Andrés Estellés. Pedrals és un fan de Rabelais i segur que ens brindarà un recital pantagruèlic, com el que va oferir no fa gaire a la Biblioteca de Catalunya en el marc del festival Clàssics, on va acabar passejant-se entre el públic amb una safata de croquetes. Vegeu la crònica que en vam fer aquí.  

El recital gastropoètic s’amanirà amb una degustació de platets de tardor com el timbal de botifarra de perol, el caneló de confit d’ànec, un crep de brandada de bacallà o una crema de carbassa, que és justament l’ingredient convidat del festival d’enguany. Aquesta activitat té un aforament limitat a 50 places, i es pot comprar l’entrada pel mòdic preu de 5 euros al mateix hostal.

Segons Regina Gispert, del Patronat de Turisme de Caldes de Malavella, “El Gust de la Paraula se celebra cada any amb la vocació de donar a conèixer els restauradors locals i els productes de proximitat tot estimulant la lectura, tant entre els infants com entre els adults”. Totes les activitats del festival són gratuïtes, excepte el recital de Josep Pedrals i el Sopar Literari de Germanor, servit per La Vermuteria el divendres a les 21h.

L’Hostal Esteba acull el gruix d’activitats de la tarda de dissabte. A les 17h, el cuiner Marc Ribas presentarà el seu nou llibre de receptes Brutalles receptes d’en Marc Ribas, en un col·loqui amb Jaume Fàbrega, gastrònom de referència i guanyador, enguany, del Premi Internacional de Gastronomia de Vinaròs. Fàbrega parlarà dels seus dos últims llibres,  Cuina i cultura del gust al País Valencià. El patrimoni culinari (Universitat d’Alacant) i Menjars i memòries del gust. Les arrels de la cuina valenciana (Premi Internacional Ciutat de Benicarló) També ens avançarà en primicia diversos projectes pednents de publicació, com 69 maneres de fer-ho. Història i actualitat de la cuina afrosisíaca, La cuina d’Eivissa, La cuina de la Costa Brava i La cuina dels pescadors, que és el resultat de 40 anys de treball de camp amb pescadors de la Costa Brava, les Balears, el País Valencià, Algèria, etc.

Fàbrega és un admirador de Marc Ribas, “un cuiner brillant que aposta per la cuina tradicional catalana i no per aquesta cuina moderna que mostren a TV3”. L’acte estarà presentat i guiat per la caldenca Almudena Sánchez.

 A les 18:30h es farà el concurs de cuina “La Carbassa”. L’única premissa del concurs és que els plats presentats, abans de les 17h del mateix dissabte, han de tenir en el receptari un ingredient imprescindible: la carbassa. El jurat del concurs estarà format pel Marc Ribas, en Jaume Fàbrega, en Carles Castillo i la Mercè Rossell. La Mireia Peña “La Senyoreta” hi posarà l’animació.  Aquest concurs compta amb premis importants, com vals de 200€ per a consumir als Supermercats Condis i lots de llibres i productes caldencs com embotits i dolços. Al finalitzar l’activitat es degustaran tots els plats presentats. 

Enguany s’han programat matinals infantils. Dissabte a les 10.30h hi ha la lectura del conte “La Marta i la xocolata” i el taller posterior “Cuinem una il·lustració”, on els infants, de 3 a 7 anys, manipularan la xocolata a partir d’aquest conte. Aquesta activitat es farà a Cal Ferrer de la Plaça (entrada per la Plaça de l’Ajuntament vell) i té un aforament limitat de 30 places, a causa de la provisió de material. La inscripció és obligatòria i es pot fer a la Biblioteca fins dijous 20.

Seguidament, les 11:30h, a la Biblioteca Municipal hi ha un espectacle familiar de contes i cançons amb Pep Puigdemont.

Diumenge a les 11h comença la visita guiada especial “Un Caldes de llegenda”. Una ruta pels diferents indrets del nucli antic i la lectura de les llegendes de Caldes a diferents punts d’interès. La visita és totalment gratuïta i finalitzarà al Balneari Prats, amb la lectura teatralitzada de la llegenda “La Marieta Salada” a càrrec de la Remei dels “guies ufissials” i una degustació de franc de galetes de la bruixa Malavella de la Fleca Sant Antoni amb una copa de cava. Mentre es fa el brindis actuarà Dj Pubilla Hilton amb una selecció especial de temes sobre llibres i menjar.  

Trobareu més informació aquí.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació