Jordi Lara. Xirinacs, refundar el mite

El Das Festival se celebra el 17 d'agost a les 18h al safareig de Das, a La Cerdanya. L'autor també participarà en un club de lectura el mateix dia a les 12h a la Casa del Comú.

Bernat Puigtobella

Bernat Puigtobella

Editor de Núvol.

Jordi Lara és un dels autors convidats al Das Festival, que se celebra el 17 d’agost al poble de Das, a La Cerdanya. Aquest festival, centrat en la conversa amb autors, tindrà lloc al safareig de Das a partir de les 18h i també comptarà amb la presència del filòleg Manel Fuguera i d’Irene Solà, autora de Canto jo i la muntanya balla. També podreu escoltar l’humorista Maria Rovira, coneguda amb el nom artístic d’Oye Shreman.

Edicions de 1984 torna a estar de sort amb Jordi Lara, que explora la misteriorosa mort de Lluís Maria Xirinacs a la muntanya l’agost de 2007 a Sis nits d’agost. Lara ha escrit una obra de no-ficció servint-se de tots els recursos narratius de la novel·la: dosificació de les dades per construir una intriga, diàlegs i personatges plausibles i una riquesa de llenguatge extraordinària que aquí ajuda a vivificar la figura de Xirinacs.

El repte més difícil no era aquest, però, ja que un gran escriptor com Lara podia afrontar-lo amb garanties. Hi havia una altra dificultat més gran: la d’acostar-se al cadàver de Xirinacs sense caure en la temptació de fer-ne carronya ni tampoc hagiografia. Lara evita els dos extrems, perquè no fa un ús obscè de la història, com van fer alguns mitjans que al seu dia van aprofitar la notícia de la seva mort per desacreditar-lo titllant-lo de boig messiànic. Ni tampoc intenta santificar-lo, senzillament perquè el mite de Xirinacs ja estava fet i creat de fa temps, per bé que havia quedat borrós després de la seva mort.

Lara s’aproxima a la figura de Xirinacs amb la modèstia epistemològica de qui s’enfronta a un enigma. Per resoldre’l es pren la seva recerca com una indagació periodística. Recupera la memòria de Xirinacs a partir dels seus escrits, dels retalls i cartes que va deixar abans de morir, de les converses que manté entre les persones del seu cercle més íntim, o amb els veïns de la zona on va decidir anar a morir, amb l’home que va trobar el cadàver, o fins i tot amb el seu biògraf, Lluís Busquets i Grabulosa.

Tot plegat converteix Sis nits d’agost en un relat detectivesc, que es construeix al voltant de la troballa d’un cadàver per arribar a la conclusió que en la mort de Xirinacs no hi va haver cap acte de violència. És en aquest punt que Lara pren partit decidit per un pesonatge que havia estat acusat de suïcida o fins i tot de malalt mental. Xirinacs no és un cas comparable, per exemple, al del malaguanyat Xesco Boix. Tampoc en surt com un heroi, sinó més aviat com “un radical metòdic, astut i coherent fins al moll de l’os”, que “es va haver d’empescar una mort nova feta a mida per a la seva rebel·lia o qui sap què”.

Lara s’imagina com devien ser les últimes hores de Xirinacs sense caure en l’especulació barata ni violentar les dades per construir cap trama sinistra. Aquí l’autor exercita els seus dots de novel·lista amb una imaginació que un reporter estricte no seria capaç de desplegar, fos per deontologia professional, fos per manca de talent, però sense trair el personatge amb cap violència sobre els fets. Qualsevol manipulació forenese hauria estat una profanació del cadàver de Xirinacs, l’apòstol de la no-violència. Al contrari: Lara deixa que les evidències aflorin sense forçar res, sense voler encerclar-nos en un relat concloent, però donant-nos pistes perquè cadasacun del nosaltres ens fem la idea del personatge i del que va passar.

El fet que Jordi Lara no hagués conegut mai personalment Xirinacs juga a favor seu, ja que li dóna una distància crítica que altrament no tindria. És aquesta certa objectivitat i la força de l’estil que li permet refundar el mite. Sis nits d’agost ens retorna un personatge públic que havia quedat esborrat per un desenllaç inintel·ligible i inversemblant. Ara, finalment, pot descansar en pau.

Els lectors que vulguin conèixer més de prop l’autor de Sis nits d’agost també poden assistir al club de lectura que se celebrarà el mateix dia 17 d’agost a les 12h a la Casa del Comú de Das. Us hi podeu inscriure fent un correu a info@nuvol.com.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació