Jordi Cruz guanya el premi Verdaguer a la Fira del Llibre de Muntanya

La Fira del Llibre de Muntanya se celebra fins diumenge 10 de novembre a Vic

3 nits de torb i 1 Cap d’Any (Símbol) del meteoròleg Jordi Cruz ha guanyat el Premi Jacint Verdaguer al millor llibre de l’any a la Fira del Llibre de Muntanya, que se celebra fins aquest diumenge al Recinte Firal del Sucre, a Vic. Símbol Editors ja n’ha venut 5.000 exemplars i ha presentat la cinquena edició en el marc de la fira.

El títol guanyador porta per subtítol Crònica d’una tragèdia al Pirineu, i és un relat intens de l’episodi de torb que va assolar el Pirineu els darrers dies de l’any 2000. El vent, la neu i una baixada brusca de les temperatures provocaren la tragèdia de muntanya més important que es recorda al Pirineu català. Diversos grups d’excursionistes s’hi trobaren atrapats, sobretot al voltant del cim del Balandrau. Amb un ritme àgil i viu que atrapa el lector, aquest llibre és la narració, hora per hora, d’aquells dies i les seves nits. Jordi Cruz (Terrassa, 1967) és llicenciat en Ciències Físiques i meteoròleg. Ha col·laborat en nombrosos mitjans de comunicació i atualment treballa al Servei Meteorològic de Catalunya.

El jurat, format per Xevi Cortacans, Raimon Garcia, David Torres, Joan Escalé, David Vilaseca i Miquel Ylla, ha valorat especialment aquesta obra entre les seixantena de títols que entraven a concurs, per la rigorosa investigació periodística que ha fet l’autor a fi d’explicar uns fets tràgics que “la majoria de nosaltres, guardem encara en el record d’un passat molt recent. El Torb va ser una sorpresa negativa i aquest llibre ha estat una sorpresa positiva”. El jurat també ha fet un reconeixement especial als editors de Símbol, Núria Sales i Jaume Ciurana, que han sabut veure el potencial d’aquest treball periodístic i han demostrat que els llibres de muntanya poden arribar al gran públic gràcies al boca orella. Des de l’èxit de La febre del cim (Empúries) de Jon Krakauer que no recordàvem un llibre tan intens sobre la tragèdia a la muntanya. Sobta que pràcticament no s’hagi publicat cap ressenya als mitjans de comunicació ni als suplements literaris d’un títol que ha venut 5.000 exemplars. Trobeu més informació sobre aquest llibre aquí.

Jordi Cruz ha sabut traslladar al paper uns fets que van impactar a la comunitat excursionista. “Res del que val la pena a la vida es pot fer sense passió, però tampoc sense respecte”, diu l’alpinista Ferran Latorre al pròleg del llibre. “En la mesura que l’accés a la muntanya s’ha fet més fàcil per a tothom, el nombre de gent que cada any surt a fer esport als cims del Pirineu no para d’augmentar”. Un dels problemes que pateix l’excursionisme és la massificació a la muntanya, i per abordar els riscos que comporta se celebra aquest diumenge una taula rodona en el marc de la Fira (Diumenge 10, a les 12h a l’espai Fòrum).

El jurat ha decidit atorgar un accèsit a Armand Ballart per Teràpia vertical: vivències d’un escalador singular (Cossetània). Ballart és un gran referent de la història de l’escalada a Catalunya i en aquest llibre desgrana la seva vida aventurera.

Foto de grup amb els premiats a la Fira del Llibre de Muntanya

En aquest cinquena edició dels premis que atorga l’Associació del Llibre de Muntanya també s’han distingit publicacions en altres categories. El Premi Artur Osona a la millor guia de muntanya o excursionista, manual u obra de caire tècnic, ha estat per La gran travessa del Pirineu català per les crestes: De la Mediterrània a l’Aneto (Alpina) de Joan Escalé i Albert Valldepérez.

La travessa del Pirineu no és cosa nova. Des dels principis del pirineisme, al segle XIX, l’Alfred Tonellé o el compte Henry Russel ja es van proposar aquest repte de maneres diferents, però no va ser fins la segona meitat del segle XX, que trobem guies que ens descriguin com fer-ho. Com la d’en Georges Véron, amb Alta Ruta Pirenaica o les més assequibles dels GR-10 i l’11. Finalment fou en Louis Audoubert i en Guy Panozzo qui tingueren la gosadia de travessar-lo per la divisòria d’aigües l’any 1986. Ara, el jurat ha valorat que els autors d’aquesta guia hagin aportat una eina per poder repetir aquesta gesta pel tram català, que suma uns 425 km de travessa en alçada.

El Premi Juli Soler Santaló al millor mapa excursionista ha estat també per a l’editorial Alpina, que ha publicat el mapa Valls d’Àneu: Mon Valier, Mont-roig, Vall de Montgarri.

“La cartografia excursionista catalana estava mancada d’aquest retall de Pirineu”, sosté el jurat. “Quan volíem descobrir la zona de les Altes Valls d’Àneu i Montgarri, amb el Mont Valier, havíem de recórrer a mapes francesos, o bé al de l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya, que va cartografiar aquesta zona l’any 2010. El mapa de l’Alt Pirineu de la mateixa editorial, a escala 1:50.000 de l’any 2015 vingué a omplir aquest buit, però sens dubte que l’escala 1:25.000 -que enguany ens han ofert- ve a cobrir una peça important del puzle pirinenc que, inexplicablement ens mancava, en una zona que té un gran potencial excursionista”.

L’excel·lència assolida pels mapes actuals de l’editorial Alpina en la resolució de les corbes de nivell, els ombrejats, per fer-nos intuir els relleus, la representació de la vegetació, i el treball de camp en els camins i rutes recollides, han dut el jurat a no tenir dubtes a l’hora de premiar-lo com el millor mapa de l’any.

El Premi Cèsar August Torras al millor llibre publicat que versi sobre cultura, patrimoni, tradicions, etnografia, botànica, fauna, geografia, geologia, paisatge, ecologista d’interès excursionista ha estat per a El Balneari de Cardó: el passat d’un somni (Pagès Editors) de Laura Tienda i Albert Curto. El jurat ha valorat aquí el bon treball d’investigació dut a terme pels seus autors, en arxius particulars i públics. El llibre està molt ben documentat, i il·lustrat amb nombroses fotografies i documents de l’època. Pagès editors n’ha fet una acurada edició.

El Premi Collsacabra al millor llibre de muntanya o excursionisme en llengua no catalana ha estat per Rutas con esquis Pirineo Catalán y Andorra: 69 recorridos, de Manuel Broch, Pitu Costa i Carles Lluch i editat per Prames.

El jurat ha premiat així l’editorial Prames, que va iniciar la sèrie anomenada “Rutas con esquís”. Els primers 4 volums van cobrir tot el Pirineu aragonès, i ara ha aparegut, donant-hi continuïtat, aquest primer volum del Pirineu català i Andorrà. Segons el jurat, es tracta d’una “Guia molt complerta i tècnicament ben resolta que ens ha actualitzat les ressenyes per als amants d’aquesta disciplina alpinística de casa nostra”.

La Fira continua demà dissabte amb actes i presentacions. Podeu ampliar informació sobre la fira en aquest enllaç.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació