Jordi Carrión: “Els passatges de Barcelona formen un mapa secret de la ciutat”

Jordi Carrión ens sorprèn amb la seva nova obra Barcelona. Llibre dels passatges, publicada per Galaxia Gutenberg Barcelona.

Després de l’èxit internacional de la seva obra Librerías, finalista del Premi Anagrama d’Assaig, Jordi Carrión ens sorprèn amb la seva nova obra Barcelona. Llibre dels passatges, publicada per Galaxia Gutenberg Barcelona. L’obra és fruit d’un viatge de quatre anys que Jordi Carrión ha realitzat pels gairebé quatre-cents passatges de la Ciutat Comtal. Aquest dissabte 4 de març a les 13h es presenta a la llibreria NoLlegiu del Poblenou. 

Durant aquest temps l’autor s’ha dedicat a caminar incansablement, a entrevistar habitants dels passatges –alguns d’ells tan significatius com l’arquitecte Benedetta Tagliabue o l’escriptor Eduardo Mendoza- i a llegir en biblioteques i hemeroteques tot el que trobava sobre ells. El resultat és un assaig enlluernador, una crònica original i amena que salta de Joan Miró a Italo Calvino, de Josep Maria Sert a Joseph Mitchell, de Josep Pla a Susan Sontag.

Amb Barcelona. Llibre dels Passatges, Carrión ha assumit el repte d’explicar la seva pròpia ciutat d’una manera inèdita, defensant el valor dels seus passatges oblidats i transformant-los en l’observatori privilegiat de la Barcelona d’abans i la d’ara. L’autor explica que “la llavor d’aquesta obra va ser la lectura del Llibre dels passatges de Walter Benjamin” i que aquest interès pels passatges “es va acabar convertint en una obsessió malaltissa”.

Seguint el repte de Benjamin, l’autor va començar a recollir documentació sobre els passatges de Barcelona i a col·leccionar cites sobre aquests elements arquitectònics. L’obra alterna aquestes cites amb fragments de crònica del propi autor, una estructura que dona ritme i respiració a l’assaig. “Els personatges que he entrevistat i la meva pròpia descoberta d’aquests indrets es converteixen en el fil conductor del llibre”, explica l’autor i afegeix que li va sorprendre el fet que ningú s’hagués adonat del valor patrimonial dels passatges. Perquè, tal i com explica Jordi Carrión, “els passatges formen un mapa secret de Barcelona que escapa del Pla Cerdà” i es constitueixen com a “formes de resistència al poder burgès i com a petjades del passat històric de la ciutat”.

A Barcelona. Llibre dels passatges Jordi Carrión presenta els passatges de la ciutat com “espais màgics i rituals, laboratoris de la cultura i de la tècnica”. Alguns són camins que porten a un passat rural; d’altres, passadissos proletaris o carrerons de barraques que parlen de la metròpoli febril i del franquisme; els més famosos tenen forma d’interseccions enjardinades i de galeries burgeses del segle XIX; els més recents estan en polígons industrials o acullen cases amb piscina i restaurants per a turistes. Carrión ha viatjat per tots ells, els ha estudiat, els ha llegit per tal d’accedir a una dimensió de Barcelona que no havia estat explorada fins ara. Una dimensió protagonitzada per les bugaderes d’Horta, fotògrafs com els Napoleón, editors com els Tasso, anarquistes i republicans, pintors com Josep Maria Sert o Joan Miró, llibreters, comerciants i veïns.

Inspirat per Walter Benjamin i Italo Calvino, l’autor fa dialogar la seva ciutat amb totes les altres; així, Barcelona, Venècia, París, Nova York, Buenos Aires o Londres dialoguen en les pàgines de l’obra com ho fan l’assaig i la crònica de viatge, l’autobiografia i el periodisme. “Aquest llibre m’ha permès descobrir Barcelona com una xarxa de pobles i adonar-me que en el 90% de la ciutat no hi ha turistes”, explica satisfet l’autor.

Acabem la trobada passejant amb Jordi Carrión per alguns dels passatges situats a prop de la Sagrada Família. L’entranyable silenci i els jardins que hi regnen formen una sorprenent consciència de poble dins la sorollosa Eixample.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació