Joan-Lluís Lluís, LI premi Crexells

Joan-Lluís Lluís ja havia estat guardonat amb el mateix premi l'any 2004 amb 'El dia de l'ós'

Carlota Rubio

Carlota Rubio

Periodista cultural

Joan-Lluís Lluís (Perpinyà, 1963) és el guanyador del LI premi Joan Crexells de narrativa per Junil a les terres dels bàrbars (Club Editor), una novel·la que ja fa gairebé un any que va publicar i que el va fer també mereixedor del Premi Òmnium a la millor novel·la de l’any. Amb aquest premi, l’escriptor se suma a la llista de cinc noms que apareixen dues vegades al palmarès del premi més antic de la literatura catalana: Moncada, Porcel, Cabré, Mira, i ara Lluís.

Joan Lluís Lluís I Foto: Joana de Querol

Junil a les terres dels bàrbars és una novel·la d’aventures situada a l’època dels primers cristians i protagonitzada per la Junil, una noia a qui el pare menysprea i la societat estreny. El seu dia a dia consisteix a encolar papirs a la llibreria del pare, i és allà on aprèn a llegir d’amagat i troba l’amor per la literatura en general i per Ovidi en concret. Mort el pare, enceta un periple a través de l’Imperi romà per trobar la llibertat de la terra dels bàrbars i, de pas, saber què se n’ha fet, d’Ovidi.

La novel·la és una abraçada literària per diversos motius. És una mena d’utopia llibertària en la qual la diferència fa la força i els desconeguts troben punts comuns sense cedir ni una mica d’identitat. Té l’estructura i el registre d’una rondalla: diu l’escriptor que ha reescrit totes les paraules de la novel·la excepte les primeres, “una vegada..”, fet que va determinar-la més del que ell mateix hauria imaginat al principi. L’heroïna és forta i ambiciosa, i l’entorn remet a un substrat cultural tan poc conflictiu com Ovidi i els clàssics literaris grecollatins. Dic tot això sense desmerèixer l’obra ni l’autor sinó tot el contrari, perquè es pot ser optimista sense ser complaent. A partir dels codis de la llegenda, Lluís parla d’alteritat, jerarquia i llegat cultural, i ja fa un any que la novel·la està trobant l’entusiasme d’un ventall amplíssim de públic. De fet, Joan-Lluís Lluís explica sorprès que en el seu periple de més de cent presentacions arreu dels Països Catalans hi ha trobat lectors entusiastes molt joves.

Aquesta ha estat la primera edició del premi des del canvi de presidència a l’Ateneu, que dirigeix Isona Passola des de fa poc més d’un any, amb Lluïsa Julià com a vicepresidenta. Després d’algun experiment accidentat, el guardonat ha estat triat exclusivament pel jurat, que enguany ha estat format per Francesco Ardolino, Anna Ballbona, Valèria Gaillard, Andreu Gomila i Eva Piquer. Segons Passola, una de les coses que s’han buscat amb aquesta nou jurat és la transversalitat generacional, perquè d’aquesta manera “s’unifiquen diversos universos literaris”. Expliquen Ardolino i Gomila, com a representants, que en la deliberació no va haver-hi unanimitat d’entrada, fet que apunten com a “símptoma de salut”, i que el premi es va debatre entre quatre finalistes. També destaquen la “coherència i precisió de la llengua” de la novel·la de Lluís, alhora que el fet de ser una obra “llegidora”, que va situant el lector en el seu context històric a mesura que avança l’acció.

La presentació del premi a la premsa ha anat acompanyada de notícies. Maria Bohigas ha anunciat la reedició d’El dia de l’ós a Club Editor, la novel·la amb què Lluís va guanyar el Crexells l’any 2004. El maig de 2023 també es reeditarà Els ulls de sorra, la primera novel·la de l’autor, per celebrar el trentè aniversari de la seva publicació a La Magrana. Per altra banda, ja fa un temps que Junil a les terres dels bàrbars s’ha traduït al castellà i tot just està començant a arribar a l’Argentina. Així i tot, autor i editorial expliquen que continuen trobant certa reticència per trobar lectors a l’estranger, perquè, segons Bohigas, encara costa que la gent “assumeixi una obra pel que és i no pel que representa”, i, segons l’autor, perquè en els circuits literaris actuals hi ha “cert menyspreu per la literatura que beu de la tradició oral i no s’ancora al present immediat”.

L’entrega del premi es farà aquest dimecres 22 de juny a les 19h a l’Ateneu Barcelonès. Lluís conversarà amb Valeria Gaillard i Sílvia Bel llegirà alguns fragments de l’obra.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació