Es busca (una) novel·lista a Tarragona

Tens fins al dia 14 de gener de 2024 per enviar el teu original al Premi Pin i Soler de novel·la, que publica Angle Editorial

Nascuts l’any 1984 de la mà d’Òmnium Cultural del Tarragonès, els Premis Literaris Ciutat de Tarragona han canviat de forma i característiques innumerables vegades. No va ser fins l’any 2015 que es va confirmar la seva resurrecció i continuïtat, encapçalats pel Premi de narrativa Pin i Soler. Des de llavors, el premi s’ha caracteritzat pel fet de triar autors de narrativa rigorosa i genuïna. En els darrers anys ha descobert o consolidat autors d’arreu dels Països Catalans que han guanyat amb novel·les que després han obtingut també premis a obra publicada, com és el cas d’Albert Pijuan amb Tsunami, que va guanyar el premi Finestres o Carles Rebassa amb Eren ells, que va obtenir el premi Ciutat de Barcelona. La darrera edició del premi va quedar deserta. Cal posar-hi remei.

Dona a Tarragona © Jake Melara
Dona a Tarragona © Jake Melara

L’any 2015, el Premi Pin i Soler a banda de registrar un rècord de participació, va introduir tres novetats importants: en primer lloc, la dotació del premi es destinava tota a l’escriptor, sense considerar-ho un avançament de drets d’autor; en segon lloc, Angle Editorial entrava com a editor de l’obra guanyadora i podia destinar a promoció els diners que hauria invertit en un avançament; i per últim, la renovació del jurat.

Gràcies a la participació d’Angle, doncs, els guardonats poden veure les seves obres publicades en un segell de prestigi i formar part d’un catàleg que conté autors com Annie Ernaux, Julian Barnes, Otessa Moshfegh o Deborah Levy. Les obres premiades en aquesta nova etapa han estat Sense fi de Salvador Company (2015), Eren ells de Carles Rebassa (2016, també guanyadora del Premi Ciutat de Barcelona 2017), Les quatre vides de l’oncle Antoine de Xavier Aliaga (2017), L’observador de núvols de Marc Capdevila (2018), Ciutat de mal de Jaume C. Pons Alorda (2019), Albert Pijuan amb Tsunami (2020) (també premi Finestres), Marc Quintana amb Inquietuds d’un moribund (2021) i Manel Castromil amb Amor (2022). Constatem amb preocupació que cap dona no ha obtingut aquest premi des de l’any 2011, quan va guanyar Berta Noy. A això també cal posar-hi remei. El jurat està format per Xavier Aliaga, Anna Punsoda, Mònica Batet, Lluís-Anton Baulenas, Marina Porras i Carme Oriol com a secretària.

El Pin i Soler, però, forma part dels Premis Literaris Ciutat de Tarragona, organitzats i convocats per l’ajuntament de la ciutat, a través de la Casa de les Lletres, Òmnium Cultural del Tarragonès i el Centre de Normalització Lingüística de Tarragona. Se’n convoquen tres: el de novel·la Pin i Soler, dotat amb 21.000 € (impostos inclosos) i la Misa de plata de Tarragona; el de traducció Vidal Alcover, sota la forma de premi-beca, dotat amb 12.000 € i que editen les Edicions de 1984; i el de narrativa breu Tinet, dotat amb 1.000 € i que edita Cossetània edicions.

El termini de presentació es tanca el 15 de gener de 2024 i el lliurament dels premis té lloc el 18 de maig. Podeu consultar les bases de tots els premis aquí.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació