iQuiosc, estructura d’Estat

La plataforma de quiosc digital de publicacions en català va ser presentat ahir per Txe Arana, en un acte en què hi van intervenir Lluís Gendrau, president de l’APPEC, i Josep Maria Martí Blanch, secretari de comunicació del Govern de la Generalitat.

La plana major del món editorial i els responsables de les publicacions en català es van reunir ahir al Born CC per presentar iQuiosc, el primer projecte de gran envergadura sorgit de la confederació entre les diferents associacions de diaris i revistes en llengua catalana. Txe Arana va presentar un acte en què hi van intervenir Lluís Gendrau, president de l’APPEC, i Josep Maria Martí Blanch, secretari de Comunicació del Govern de la Generalitat.

L’accés als mitjans de comunicació escrits està vivint una revolució, i els nous hàbits de lectura passen necessàriament per la multiplataforma i la digitalització. Per seguir sent competitius, els nombrosos diaris i revistes que es publiquen a un país de lectors com el nostre necessiten adaptar-se al nou paradigma. iQuiosc és un catàleg web amb aplicació per iPad i iPhone on hi podrem trobar les més de 500 publicacions que s’editen en català, en un entorn senzill i directe que permet comprar-les o subscriure-s’hi  i llegir-les des de la mateixa plataforma.

En un país petit com el nostre era necessària la confederació de les diverses associacions: l’Associació de Publicacions Periòdiques en Català,  l’Associació de Premsa Gratuïta i Mitjans Digitals i l’Associació Catalana de Premsa Comarcal han anat agafades de la mà per tirar endavant un projecte que permetrà als lectors aglutinar totes les seves subscripcions en un mateix lloc. L’objectiu és que els editors puguin vendre una versió digital de la seva publicació, i que totes les capçaleres s’enforteixin amb la promoció que suposa trobar-se en una mateixa biblioteca virtual. Els diferents parlaments d’ahir van fer un èmfasi especial en el fet que, gràcies a aquesta nova eina, les publicacions en català podran ser llegides arreu del món les 24 hores del dia.

El president de l’APPEC Lluís Gendrau va donar més detalls, tant del projecte com de la plataforma, destacant la seva futura “dimensió referencial”. L’embrió de tot plegat va ser Quiosc.cat, una pàgina web pionera en la digitalització de continguts en premsa, i Gendrau va explicar que “el que llavors imaginàvem com una cosa de futur, ara és una realitat”. L’aplicació permet una lectura interactiva i multimèdia amb un quiosc que ens permet guardar els continguts que escollim. Les eines de cerca i la categorització en eixos temàtics facilitaran la navegació de l’usuari i donaran visió a publicacions que poden ser menys mediàtiques. Gendrau va arrencar algunes rialles entre els assistents quan va dir que “només hi falta l’olor de paper”.

Txe Arana va il·lustrar el funcionament de la plataforma iQuiosc amb una demostració ràpida, comprant un número de Time Out a 89 cèntims. La facilitat i velocitat en què podem accedir als continguts són pròpies d’una aplicació d’alta qualitat i amb disseny acurat. A partir d’ara, gràcies a iQuiosc, els editors en llengua catalana no necessitaran intermediaris en la digitalització de les seves subscripcions, ja que ells mateixos, a través de les associacions que els representen, duen a terme aquesta feina que alguns mitjans analògics encara veuen amb recel.

En un projecte d’aquestes característiques no podia faltar el suport de la Generalitat, que a partir d’ara inclourà com a requisit la presència a iQuiosc en les bases de les futures subvencions. És un exercici de responsabilitat envers les noves tecnologies i les publicacions de casa nostra, tal com va explicar Josep Maria Martí Blanch, secretari de Comunicació del Govern. En un ambient distès, ple d’amics i coneguts, Martí Blanch va fer broma amb l’editor de Time Out, Eduard Voltas, present a l’acte, que es va emportar “els primers 89 cèntims de l’aplicació”. Una de les primeres reunions que va tenir Martí Blanch quan va començar al càrrec va ser precisament per impulsar aquesta nova plataforma, ara fa tres anys, i des de llavors ha intentat treure punta dels pocs recursos de què disposa per tirar-la endavant .  No va faltar el patriotisme durant l’acte:  iQuiosc és “una estructura d’Estat de país normal”, va dir Martí Blanch, i per prendre la “decisió més important” caldrà que la societat catalana estigui preparada i ben informada. Tothom acaba fent caixa de diferents maneres, doncs, gràcies a iQuiosc.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació