Ibarz encore

Després de la magnífica recepció de 'Vine com estàs', Edicions Proa ja ha exhaurit la primera edició i ara el reedita. Aquest dijous el periodista David Clusellas la presenta a la Llibreria Petit Parcir de Manresa (20h).

Bernat Puigtobella

Bernat Puigtobella

Editor de Núvol.

Després de la magnífica recepció de crítica i públic del nou llibre de Mercè Ibarz, Vine com estàs, Edicions Proa ja ha exhaurit la primera edició i el rellança amb una segona tirada. Aquest dijous el periodista David Clusellas la presenta a la Llibreria Petit Parcir de Manresa (20h)

Vine com estàs és un volum format per dos relats llargs que presenten un lligam subtil. Mercè Ibarz hi parla de les traïcions de la memòria i dels moviments més imperceptibles de l’ànima.

N’hem parlat a Núvol i li vam dedicar una entrevista i un speaker’s corner amb articles de Tina Vallès i Mercè Ubach. Vine com estàs és un dels llibres de la temporada, però és de fet apte per a qualsevol temporada. Com ha observat Jordi Llavina al suplement Cultura d’ ElPunt Avui, per bé que “l’obra conté dues històries es pot considerar genuïnament una novel·la. Una esplèndida novel·la”.

El títol ‘Vine com estàs’ està tret d’una cançó de Nirvana, ‘Come as you are’. Com recomanava Mercè Ubach, val la pena escoltar aquesta cançó abans de començar la lectura: “Aquesta exhortació, vine com estàs, està adreçada a la memòria, el fil conductor de les dues parts de què consta el llibre”. La cançó de Nirvana Alhora, i com ja passava amb el títol anterior de l’autora, la novel·la és només la primera de tota una sèrie de cançons que formen no ja una banda sonora, sinó un veritable tapís musical cosit als relats ibarzians: és tan important i bonica, que els títols dels diferents moviments de la suite de la segona part estan presos dels seus versos”.

La crítica ha celebrat aquest nou llibre de Mercè Ibarz de manera unànime. Julià Guillamon ha observat a les pàgines del Cultura|s de La Vanguardia que “Ibarz parla de la necessitat de construir una disciplina de consciència. Aquest és, de fet, el tema del llibre: la reflexió sobre la història i els seus efectes sobre el psiquisme d’una generació. És un relat molt valent, amb pàgines memorables”.

Mercè Ibarz té una magnífica capacitat per captar els replecs i els punts suspensius de l’ànima. Aquesta indagació es tradueix formalment en un llenguatge planer, molt net, però en frases meàndriques, que es repleguen en incisos i que al final semblen acabar en punts suspensius. Com ha dit el crític Ricard Ruiz, Ibarz té un do per “escollir, retallar, precisar”.

Tina Vallès ho deia també amb paraules exactes a Núvol:La Ibarz et parla de la gent, de la gent que la construeix, de les persones que ha conegut i l’han feta a ella com és, i per això les seves obres són plenes de veus, les veus que ella sent, escolta, paeix i, com a bona escriptora, transforma per servir-te les seves creacions narratives, que beuen de l’oralitat sense que això els faci perdre força estilística, lírica, estètica.

Simona Skrabec ho ha precisat d’una altra manera al suplement ARAllegim: “Tota relació amb allò que ens envolta comença en la manera de mirar. (…) Cada gest, pensament, mirada ha de ser pensat de nou, analitzat des de la distància. I a partir d’aquestes microanàlisis Mercè Ibarz construeix tota una lliçó moral de com afrontar els deserts que tenim més a la vora”.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació