Guia per comprar llibres aquest Sant Jordi

A quines llibreries, editorials o plataformes pots comprar llibres aquesta diada?

Clàudia Rius i Llorens

Clàudia Rius i Llorens

Periodisme i cultura. Cap de redacció de Núvol (2017 - 2021). Actual cap de comunicació del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.

Abans de decidir de quina forma compres els teus llibres aquest Sant Jordi, has de tenir clar que a grans trets el sector té quatre agents: les llibreries, les distribuïdores, els editors i els escriptors. Normalment el procediment és aquest: el comprador paga a la llibreria, que paga al distribuïdor, que és l’encarregat de passar comptes amb l’editor, el qual liquida els drets d’autor a l’escriptor. Aproximadament, del preu que costa comprar un llibre, un 30% és pel llibreter, un 15% pel distribuïdor, un 45% per l’editor i un 10% per l’autor. Són xifres negociables i només el percentatge dels drets d’autor és fix. Totes aquestes baules són necessàries perquè el sistema literari català continuï funcionant, i a l’hora de comprar online, una manera de decidir-se és pensar quina opció afavoreix més a tots aquests actors. Com a comprador de llibres, a continuació et detallem algunes de les teves opcions, i recorda que a part de llibres físics, també en pots comprar de digitals. També et pot interessar l’article “Lliçons i fracassos d’un Sant Jordi confinat“.

Una tauleta amb un llibre digital | Foto: Mar Vila / ACN
Una tauleta amb un llibre digital | Foto: Mar Vila / ACN

Pots comprar a Libelista
Libelista és una xarxa de llibreries independents que ofereix un servei de venda online. Funciona des del 2017 i s’ha estès per tot l’Estat espanyol. En un primer moment, algunes llibreries i editorials no van entrar a formar-ne part perquè la plataforma els cobrava una quota mensual per aparèixer al seu catàleg, però a partir de desembre del 2019 va eliminar aquesta quota i ara compta amb aproximadament 120 comerços adherits. Aquest Sant Jordi, Libelista rep explícitament el suport de l’associació d’editors Llegir en Català, que recomana utilitzar-la (i que per cert, a les xarxes promou la campanya #ObrimFinestres). Al seu web, el comprador pot adquirir llibres a través d’una llibreria que esculli, i a partir d’aquí té tres opcions: rebre’ls a casa directament, rebre’ls a casa després del confinament, o bé esperar i anar-los a buscar a la llibreria quan obri. En aquest últim cas, Libelista no cobra cap comissió als llibreters. En els casos de l’enviament a domicili, normalment el web cobra una comissió del 5%, però durant el confinament la quota s’ha establert amb el 15%, perquè aquests espais estan tancats i Libelista ha de comprar i enviar els llibres directament a les distribuïdores, no a les llibreries. Els editors i els escriptors reben la part proporcional del seu preu original.

Pots comprar a les editorials
Algunes editorials han detectat que tenen més capacitat de comunicació que les llibreries, sovint localitzades en un espai concret i per tant enfocades a un segment de població específic. Per Sant Jordi, les editorials poden arribar als lectors de la mateixa manera que els mantenen informats durant l’any (acostumen a tenir treballades les seves xarxes socials, newsletters i pàgines web). És per això que, per exemple, vuit editorials independents s’han sumat a la campanya Adopta una llibreria engegada per Comanegra el divendres 10 d’abril. Aquestes editorials són Adesiara, Fragmenta, Edicions UB, Fonoll, Sidillà, Apostroph, Obscura i Trípode. Totes ofereixen la possibilitat de comprar llibres online, però com que saben que si venen directament, desafavoreixen les llibreries, han decidit donar un 30% dels guanys de la compra a la llibreria que cada consumidor triï. Les distribuïdores no formen part d’aquesta venda electrònica, però fan de vehiculadores del guany i abonen la part proporcional a les factures de cada llibreria. Els llibres es poden rebre a casa al cap de 3 o 4 dies laborables o bé quan acabi el confinament.

Pots comprar a Llibreries Obertes
Aquesta iniciativa permet fer la comanda a través del web Llibreries Obertes i escollir la llibreria més propera al comprador. Un cop passat el confinament, les persones podran recollir les comandes de mans dels llibreters. El 100% de l’import que recull Llibreries Obertes per cada compra va a parar a la llibreria escollida, i des que dissabte 18 Òmnium ha assumit el projecte en qüestió, les llibreries reben al moment la totalitat del preu. La plataforma Llibreries Obertes és la que ha demostrat més rapidesa a l’hora d’adaptar-se a la situació actual, ja compta amb 11000 llibres venuts de 550 editorials diferents i paga a tots els agents de la baula literària. Ha rebut crítiques sobretot dels petits comerços que volien fer estratègies individuals, i també de veus com la de Bernat Ruiz, que ha fet dos articles explicant els hàndicaps d’aquesta proposta, així com la relació entre Llibreries Obertes i l’empresa Parlem.

Pots comprar a llibreries que tenen servei web
Hi ha llibreries que no tenen servei web i que no volen entrar dins de cap plataforma, com La Calders de Barcelona, amb qui es pot parlar per telèfon. Però també hi ha espais que sí que permeten la compra online. És el cas de la NoLlegiu de Barcelona, la Parcir de Manresa, L’Altell de Banyoles, la Dòria de Mataró, la Capona de Tarragona, la llibreria Caselles de Lleida, la llibreria Galatea de Reus o la Muntanya de Llibres de Vic, entre altres. Algunes les trobareu en plataformes com Libelista o Llibreries Obertes, i altres funcionen totalment pel seu compte. Els interessats poden comprar-los llibres i el més probable és que els arribin després del confinament, o que els puguin anar a buscar quan les llibreries obrin. En condicions normals, aquests tipus de llibreries intenten ser alguna cosa més que un punt de venda, i aposten per crear una comunitat que el confinament els dificulta. Dins d’aquest grup també hi podríem englobar comerços més grans i amb diverses seus, com La Central o la Laie, que també tenen la seva passarel·la de pagament. Aquestes últimes llibreries, com que tenen un volum de venda alt, poden negociar un percentatge més alt per venda, que pot arribar al 40%.

Pots comprar a llibreries que fan xecs
Espais com la Sendak o la Casa Usher fan cupons i subscripcions per tal que qui vulgui pugui comprar-los llibres i rebre’ls més endavant. Dins de les iniciatives que funcionen a partir de xecs, també hi trobem Llibres.cat, el web degà en venda de llibres en català. Com que actualment darrere d’aquesta web hi ha les llibreteres de La Impossible de Barcelona, qualsevol persona que compri un xec a Llibres.cat pot decidir si gastar-lo al mateix portal web o bé a la llibreria quan aquesta torni a obrir. Aquests xecs poden ser de 10€, 20€, 30€ o 50€. Editorials com el Grup Enciclopèdia han optat per defensar la plataforma llibres.cat, que de fet en un primer moment van fundar ells. Aquestes iniciatives asseguren els pagaments a llibreters, distribuïdores i editors.

Pots comprar a cadenes com La Casa del Libro, FNAC o Abacus
Hi ha cadenes de llibreries com La Casa del Libro, FNAC o Abacus que estan venent llibres i servint-los a domicili. A més, empreses com FNAC també aprofiten per reivindicar les seves iniciatives d’ebooks, com l’aliança Kobo by FNAC (Kobo és la plataforma d’aplicacions de lectura i llibres digitals de Rakuten), amb un catàleg de llibres que durant la promoció de Sant Jordi es poden comprar amb un 50% de descompte. Aquestes cadenes, al contrari que les llibreries mencionades anteriorment, tenen un sistema de venda més aviat a l’engròs i no curen tant els seus catàlegs. Com que tenen volums de negoci molt alts, poden acordar descomptes més elevats i beneficiosos per a ells.

Pots comprar a Amazon
El web d’Amazon és fàcil i ràpid, el procediment de compra és eficaç i reps els llibres a casa. Ara bé, és una multinacional nordamericana totalment online, per la qual cosa se salta el pagament als llibreters, que són els més afectats per les noves formes de funcionament que proposa aquesta empresa. Per altra banda, demana als distribuïdors un marge del preu molt ampli, que pot arribar al 50% i, a més, no paga impostos al nostre país.

Articles com aquest són possibles gràcies a la vostra ajuda, que permet que Núvol continuï endavant i ofereixi continguts de qualitat. Si voleu contribuir a l’existència del diari digital de cultura en català, podeu subscriure-us aquí i ajudar-nos a superar la inestabilitat que genera l’actual crisi del coronavirus.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació