Grans oportunitats!

Que els nens aprenguin o no paraules noves, no és la tasca principal de la literatura per a nens. Com tampoc no és cabdal que, gràcies a la lectura, aprenguin a dir sempre la veritat, a respectar els altres o a deixar de llençar papers a terra.

Els catalans estem sempre a punt d’aixecar el penó i desembeinar l’espasa. Tenim la pell prima, som irritables i espantadissos, ens esgargamellem tot el dia en proclames i manifestos (i gairebé mai no aportem cap proposta pràctica, enraonada, nova i una mica útil, segurament a causa de les lloances enceses que rep la inutilitat en els últims temps). Si ens pregunten si considerem que el català dels llibres per a nens ha de ser un català de rebaixes, la indignació ens consumeix a l’acte. No ho tolerarem sota cap concepte. Per tant, els nens catalans hauran de suportar estoicament les nostres dèries i manies, encara que no vulguin.

Una il·lustració de Bruna Valls

Català de rebaixes ja és una manera disgustada d’enunciar-ho. Com si aigualíssim el vi. O l’orxata (cal tenir en compte els abstemis i els musulmans). Per a Catalunya aspirem a un futur ufanós, com si fos un gerani. Per a l’idioma català, una vitalitat extrema i una riquesa inoïda. Mentre que, espero que sabran excusar el meu esperit mediocre i baix de sostre, a mi ja m’estaria bé una certa normalitat sense tantes proeses.

D’entrada, és diferent escriure per a 4 o 5 anys (en què els adults llegeixen en veu alta), que per a 7, per a 9 o per a 12. A l’hora d’escriure un conte (o un poema, o una obra de teatre, etc.), ens intentem adequar a cada edat, atraure la seva curiositat i mantenir l’expectativa, en funció dels anys que tenen. També pel que fa a la llengua, perquè és convenient que no ensopeguin amb un entrebanc a cada línia. Que –tant ells com els seus pares, oncles, etc.- reconeguin el català de la narració com a propi, corrent, habitual, i no com un codi xifrat que s’ha de desentrellar pas a pas, amb l’ajuda d’un diccionari o, en els casos més acusats, d’un tarotista. Si els nens ignoren alguna paraula o bé una frase feta, el més probable és que la preguntin a l’adult que tenen a l’abast. Si la resposta de l’adult és sovint “No ho sé”, els nens tindran la impressió que el català escrit és un idioma molt diferent del que enraonen ells i els seus pares i avis. Ja faran prou, els nens, si reconeixen i entenen totes les paraules i expressions que són part del català corrent de les seves famílies i l’entorn social immediat. Cal que els llibres per nens estiguin escrits en un català ric i alhora reconeixible, expressiu i alhora proper, un català que els és familiar i freqüent. Perquè ells no parlen com els seus pares i els seus pares no parlen com els seus avis. Sense bellugar-nos de la família, si els nens arriben a reconèixer el català dels adults (no a fer servir, els nens no han de parlar com la seva àvia, no és bo que diguin desolats “Com ens hem de veure”), tindran una riquesa lingüística envejable. No cal afegir-hi el català de Riba o de Sales. Ja tindran temps d’endinsar-s’hi, si anys a venir se’ls desperta aquest petit vici. Justament, aquest suposat català elevat i llibresc que alguns defensen abrandats a mi em sembla, paradoxalment i espero que em perdonin, un saldo, un producte que no vol ningú i que es dóna als nens com un xarop, a cullerades. Fem pagar als nens les hipotètiques mancances del català dels adults. Perquè sovint tenim una idea pintoresca de com hauria de ser el català dels adults.

Ras i curt, no és convenient escriure per a nens amb els mateixos registres lingüístics que fem servir quan escrivim per a adults. Tampoc destinem als llibres infantils la mateixa ambigüitat moral, complexitat, irònia o sarcasme, referències culturals o sobreentesos que s’adequarien bé en els escrits per a adults. Que els nens aprenguin o no paraules noves, no és la tasca principal de la literatura per a nens. Com tampoc no és cabdal que, gràcies a la lectura, aprenguin a dir sempre la veritat (després, a la vida adulta, ho hauran de desaprendre), a respectar els altres (els diferents, els seguidors de l’Espanyol) o a deixar de llençar papers a terra. Tot això són aspectes educatius que pertanyen a l’àmbit de la família i l’escola. La lectura es converteix en odiosa quan s’associa, només, amb un deure escolar i amb un seguit d’ensenyaments morals o lingüístics. Aspectes, aquests, que aprecien els adults sobretot, però pels quals els nens no se senten gaire encuriosits. De nen, l’emoció apassionada que em va provocar la lectura de “Jim Botó i Lluc el maquinista” no es va produir per cap raó d’aquestes que agraden tant els adults. No hi vaig aprendre cap paraula i les virtuts morals eren, més que res, ferroviàries. I com que el meu model com a escriptor per a nens no és mossèn Collell, el de “Faules i símils”, fujo tant com puc de la prèdica de virtuts morals.

Il·lustració d'Artur Laperla per al llibre 'Bru Artiac i l'Operació sobrassada' d'Enric Gomà

La lectura ha de complir amb les seves pròpies lleis: emoció, intensitat, narració, to poètic, tot explicat amb el millor estil possible i amb els recursos adequats (i cada autor té l’habilitat que té, ja pot anar fent arengues i cridant ous a vendre si el conte ensopeix). No crec que, en els contes per a nens, sigui bo que hi apareguin gaires paraules en desús en el català oral actual –per arcaiques, per llibresques, per rares, etc.-, si no és que s’hi recorre expressament com a tret d’un personatge concret. Bruixes, ogres, gnoms i gegants no seria tan estrany que fessin servir un català poc natural. Fins i tot els animals parlants. Tot apunta que les oques dirien ‘qualsevulla’.

Perquè els que compren a les rebaixes, tard o d’hora és molt probable que se sentin atrets pels articles de temporada. I jo tampoc no ho anomenaria ‘català de rebaixes’. Tal com ho publiciten els botiguers més astuts, ho anunciaria així: “Grans oportunitats!”.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació