God Bless Can Fabra

Barcelona ha inaugurat un American Space a la biblioteca Ignasi Iglésias - Can Fabra

Clàudia Rius

Clàudia Rius

Periodisme i cultura. Cap de redacció de Núvol.

Barcelona ha inaugurat aquest dilluns un American Space a la biblioteca Ignasi Iglésias – Can Fabra del barri de Sant Andreu. L’espai pretén generar un diàleg entre la ciutat comtal i els Estats Units, difonent coneixement sobre aquest territori a través d’un seguit d’activitats, programes i tallers gratuïts i oberts al públic.

El tinent d'alcaldia Jaume Collboni a la inauguració de l'American Space | Foto: Biblioteques de Barcelona

“Allà no, allà no!”, deia aquest dilluns un alumne de l’Institut Doctor Puigvert de Sant Andreu a un company que feia esforços per entendre un programa informàtic de robòtica. Al seu darrere la voluntària Maria Santos, màster en Sistemes Cognitius i Mèdia Interactius de la Universitat Pompeu Fabra,  explicava a un grup de joves quin passos havien de seguir per dur a terme l’exercici.

Tot plegat formava part del Youth Innovation Day, una de les primeres activitats de l’American Space de Barcelona i un exemple de les propostes que acollirà aquesta iniciativa. La voluntat de la jornada era incentivar les vocacions científiques entre els joves a través de diversos tallers d’impressió 3D, robòtica i programació, entre d’altres, i els estudiants ocupaven la biblioteca en el mateix moment en què l’espai s’obria oficialment.

La inauguració d’aquesta oferta cultural, la tercera a Espanya, ha comptat amb la presència de Jaume Collboni, tinent d’Alcaldia d’Empresa, Cultura i Innovació de l’Ajuntament de Barcelona; Carmen Andrés, regidora del Districte de Sant Andreu; Marcos Mandojana, cònsol general dels Estats Units d’Amèrica a Barcelona, i Benjamin Ziff, subsecretari d’Estat adjunt de l’Oficina d’Afers Europeus del Departament d’Estat dels EUA.

“Estats Units és un país contradictori però potent, innovador i emprenedor”, creu Jaume Collboni, que a l’acte de presentació de l’American Space ha fet referència al resultat de les eleccions americanes: “Cal explicar que hi han moltes amèriques i no confondre un govern amb un poble”. Precisament l’Ajuntament de Barcelona dóna suport a aquesta iniciativa amb la voluntat de trencar estereotips i prejudicis sobre Amèrica.

Segons Collboni, Estats Units és un país molt mediatitzat i cal que els joves s’hi aproximin més enllà del que veuen a la televisió o a les pel·lícules. Mandojana, cònsol general dels Estats Units a Barcelona, també destaca la necessitat de fer arribar “una varietat de perspectives del nostre país a un públic que normalment no està exposat a elles”. Pensant en els joves, l’American Space s’ha concebut com un espai innovador, dinàmic i interactiu.

L'American Space compta amb un fons especialitzat d'informació sobre Estats Units | Foto: Biblioteques de Barcelona

La programació de l’American Space gira al voltant de cinc àmbits: l’ensenyança i aprenentatge de l’anglès; l’orientació educativa per a joves interessats en estudis superiors als Estats Units; les activitats culturals; els programes d’intercanvi amb el Departament d’Estat, i la informació sobre Estats Units. “Aquesta serà una excel·lent plataforma per a l’enteniment comú”, afirma Benjamin Ziff, subsecretari d’estat adjunt de l’Oficina d’Afers Europeus, que apunta que cada American Space té peculiaritats locals.

I quines peculiaritats tindrà l’American Space de Sant Andreu? Per què s’ha decidit utilitzar aquest espai? “Es podria haver fet a qualsevol biblioteca”, respon Gemma Domingo, directora de la biblioteca Ignasi Iglésias – Can Fabra, “Però el seu objectiu lliga amb la història del barri”. Sense anar més lluny, la biblioteca en qüestió està al costat de la Fabra i Coats, antiga fàbrica que avui en dia és un exemple de les sinergies entre l’art i la tecnologia. A més, el barri de Sant Andreu inclou població en risc a qui pot beneficiar entrar en contacte amb aquesta iniciativa.

Tal com explica Gemma Domingo, l’American Space comptarà amb equips informàtics, una biblioteca especialitzada, un servei d’atenció i activitats obertes a tothom. Tot i que la proposta compta amb una sala, la biblioteca està preparada per acollir diferents tallers en diversos espais com ara la zona infantil o l’auditori. “Larga vida a este American Space!”, diu Ziff. God Bless Can Fabra.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació