Germà Bel: «La qüestió de Catalunya apassiona però no interessa»

«L'acidesa és una característica molt nostra, i també un enfocament necessari a l'hora de fer front a determinades preses de pèl», diu Germà Bel en aquesta entrevista que li ha fet Oriol Fuster arran de la publicació del llibre «Anatomia d'un desengany», una anàlisi quirúrgica de les relacions Catalunya - Espanya.

«L’acidesa és una característica molt nostra, i també un enfocament necessari a l’hora de fer front a determinades preses de pèl», diu Germà Bel en aquesta entrevista que li ha fet Oriol Fuster arran de la publicació del llibre «Anatomia d’un desengany», una anàlisi quirúrgica de les relacions Catalunya – Espanya.

Decidit i contundent, amb la seguretat de qui sap què prescriu, Germà Bel (Les Cases d’Alcanar, 1963) parla ràpid. Seguir-li el fil és fàcil i incitant: tanmateix, un sol segon d’excés de concentració en la presa de notes pot suposar un daltabaixet a l’hora de pair-ne el discurs. Còmplice i afable, bon representant de la millor vessant d’aquella mediterraneïtat que sovint només es mira des del tòpic burleta o des del missatge arcàdic comercial, no costa imaginar-se’l fent broma, cervesa a la mà, en una rostida, paella o carxofada de diumenge a alguna garriga del seu Montsià natal.

No parlem, però, ni de gastronomia ni de la dolce vita ebrenca: la panaderia d’estil francés on m’ha citat a Barcelona acollirà una conversa sobre el seu darrer llibre, Anatomia d’un desengany (Destino, 2013). Després d’un molt ben rebut Espanya, capital París (La Campana, 2010) amb el què va passar a ser referència sobre infraestructures i transport, en el nou treball Germà Bel emprén l’actual context de conflicte entre blocs Catalunya – Espanya intentant fer-ne un anàlisi el més acurat, tècnic i desapassionat possible, dins els límits que la humanitat imposa. I hi reïx.

«No dic res de nou», s’explica: «Es tracta senzillament d’una anàlisi abstracta sobre Espanya des de Catalunya, des d’un punt de vista del funcionament de les diferents organitzacions». Una anàlisi que en emprendre-la anava dirigida a un públic estatal, però que «ha anat evolucionant» a mesura que el llibre avançava, fins esdevindre un llibre que, fora de cercles prou específics, serà possiblement més rebut a Catalunya que al conjunt de l’Estat. «La qüestió de Catalunya apassiona però no interessa», apunta, reforçant així una de les tesis que enfoca de manera raonada, quasi acadèmica, en el llibre: «a la majoria de llibreries d’Espanya, els llibres sobre Catalunya s’acaben col·locant directament en una segona lleixa, per un simple criteri —lògic— de comercialitat».

Li insinuo, prudent, que tot i la voluntat de mirada desapassionada, en algun moment del llibre s’escapen puntets de mala llet. Respon somrient i categòric: «L’acidesa, més que la mala llet, és una característica molt del sud, molt nostra, i també un enfocament necessari a l’hora de fer front a determinades preses de pèl». Parla de «faltes de respecte» en un país en què no s’han donat els condicionants històrics per al triomf de la Il·lustració, «ni tan sols la despòtica», i on «s’esgrimixen amb normalitat arguments que en qualsevol país democràtic convertirien a qui els utilitza en un pària polític».

Preferix parlar de «respecte en un mateix» a emprar termes com «dignitat», i insistix que cal evitar discursos simplistes i naïf: «Evidentment, no podem dir que tota la ciutadania catalana o espanyola es sente part d’este conflicte; però les dinàmiques socials de la majoria són de conflicte». ¿Correm el risc que, concentrats en el conflicte en l’Altre, esdevinguem refractaris a l’autocrítica? Germà apunta sense dubtar-ho que «és en moments d’augment de la cohesió interna que es relaxa l’autocrítica», però hi contraposa, alhora, que «exacerbar l’autocrítica acaba sent castrador». I continua: «La crítica cal escoltar-la d’algú altre», i a partir d’aquí «donar-li la importància que es mereix en cada cas»; perquè «el realment imprescindible és la reflexió crítica i el respecte, sigue mutu o no».

En plantejar-li si en un escenari de Catalunya Estat les relacions amb Espanya es normalitzarien, bandeja la futurologia i aposta per la tranquil·litat i la prudència, basant-se en l’experiència d’altres països: «En els dos casos les decisions es prendran des d’un nou escenari, on no es partirà de les emprenyades d’ara sinó de l’interés d’adaptar-se a la nova situació». I rebla: «el que prevaldrà en aquell moment serà el bon senderi de la majoria assenyada: no depén del passaport».

Essent Germà Bel canareu, la pregunta sobre els veïns i companys de fatigues de Vinaròs era obligada. La contesta, coherent amb l’actitud de fons: «Quins riscos correm? ¿Posaran un mur, Espanya i França, a Vinaròs o La Jonquera? ¿Hi haurà Guardia Civil vigilant el Sénia vint-i-quatre hores al dia?». I seguix: «Possiblement serà una realitat pareguda a la que es viu entre Andorra i la Seu, o entre Ginebra i la primera població francesa. Són coses que, altra volta, només podrem veure llavors, i que dependran sobretot de les persones que viuen a banda i banda».

La relativització i el bon humor, en definitiva, com a recepta: «Les pel·lícules de temor que se’ns estan venent són una enorme falta de respecte a la intel·ligència; i el pitjor de tot és que ens les acabem creient». Tranquil·litat, per tant, i bons aliments.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació